A fiberlézer-vágás generációváltása és okos megoldások a japán Amadánál

AMADA VENTIS-3015 AJ – vágási teljesítmény új dimenziókban

2018. november 06., kedd, 06:00

Címkék: Amada ENSIS-AJ EuroBLECH EuroBLECH 2018 Hannover lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia VENTIS-3015 AJ

A 2018-as EuroBLECH szakkiállításon bemutatott új VENTIS-3015 AJ fiberlézer-gép a sebesség, vágásminőség és az alacsony üzemeltetési költségek terén is kiemelkedik a mezőnyből. Az EuroBLECH Vásári Nagydíjat elnyerő AMADA VENTIS teljesen új dimenziót nyitott a fiberlézer-vágás terén. Egyedülálló lézersugár-szabályozása és -mozgatása által eddig nem tapasztalt vágási minőség érhető el, mindez gyorsabb vágás mellett és a vágható vastagságtartomány növelésével.

Fiber lézer egyedülálló vágási képességekkel

Az AMADA hosszú utat járt be, mióta 1980-ban bevezette az első ipari lézervágó gépet lemezvágási célokra. Úttörő újításai folyamatosan új mércéket állítanak fel a lemezmegmunkálás világában. Az elmúlt 10 évben főként saját fiber lézeres fejlesztéseivel, lézerforrásaival és sugároptimalizálásával alkotott versenyelőnyt a felhasználóinak. Az innovációs kultúra legfrissebb terméke a VENTIS-3015 AJ fiberlézer-vágó rendszer. Az AMADA-VENTIS-3015 AJ különösen azon ügyfelek számára érdekes, akik korábban úgy döntöttek, hogy vágásminőségi okok miatt nem használnak fiber lézert az alumínium és a rozsdamentes acél megmunkálásához.

Az AMADA VENTIS-3015 AJ fiber lézergép ünnepélyes bemutatása Hannoverben

A lézeres vágóberendezések új generációja a megmunkálás szempontjából nehéznek tekinthető anyagokat is kompromisszum nélkül dolgozza fel. Az új, 4 kW-os lézerforrás a rozsdamentes acélt, alumíniumot és egyéb anyagokat a CO2-lézerekkel elérhető vágási minőségben képes vágni, ráadásul sokkal gyorsabban és olcsóbban. Példaként egy korábbi 4 kW-os fiber lézerhez képest több mint kétszer gyorsabban képes vágni a 8 mm-es alumíniumot jobb minőségben, míg egy 12 mm-es rozsdamentes anyagot 150%-kal gyorsabban, 50%-kal jobb felületi érdességgel és 85%-kal kisebb sorjával. Az innováció abban rejlik, hogy a rendszer képes előre meghatározott minták alapján oszcillálni a lézersugarat a vágási résben, ami nemcsak jelentősen megnövekedett vágási sebességet eredményez, de egyben sokkal jobban kiküszöböli az oldalferdeséget is, például acél oxigénnel történő vágásakor. Az ezzel a technológiával elérhető felületi érdesség csak a CO2-lézergépek minőségével hasonlítható össze. A megszokottnak tekinthető beégés is szinte teljesen kizárható.

A VENTIS-ben rejlő számos újítás egyike a szabadalmi oltalom alá kerülő speciális optika. A lézeres vágás világában egyedülálló módon a VENTIS lehetővé teszi a lézersugár a vágási rés oldalai közötti milliszekundumos mozgatását. Ez a vágási mód mindig kiemelkedő sugárnyaláb alkalmazását teszi lehetővé. A berendezés így szenzációs, 0,9 mm*mrad sugárparaméterszorzat-értéket (BPP) ér el. Ez a sugárminőség kiemelkedő fontosságú a rozsdamentes acél és az alumínium kiváló minőségű, beégésmentes vágása szempontjából. A vágási rés igény szerint növelhető, például az alkatrészek eltávolításának leegyszerűsítése érdekében. A 4 kW-os rendszer a rendkívüli vágási sebességének köszönhetően könnyedén felveszi a versenyt a 6 kW-os vagy még erősebb lézerforrásokkal. A nagy vágási sebesség, a csökkentett energiafogyasztás és más folyamatparaméterek révén a VENTIS üzemeltetési költségei lényegesen alacsonyabbak, mint a magasabb teljesítményszintű berendezésekéi.

AMADA VENTIS-3015AJ – vágási teljesítmény új dimenziókban

A VENTIS fiber lézer továbbfejlesztett AMNC 3i vezérlést használ

Bár az AMADA VENTIS-3015 AJ kifejlesztésekor az ENSIS sorozatot vették alapul, mégis nagyon speciális módon fejlesztették tovább azt. Számos folyamatparaméter javult, többek között optimalizálták a vágófej pályagörbéit. A mindig tökéletes sugárnyalábnak köszönhetően a lyukasztás lényegesen gyorsabb. Az AMNC 3i vezérlő teljesítménye is növekedett. Végül, de nem utolsósorban az AMADA fiberlézer-rendszereiben használt összes automatizálási modul alkalmazható az új AMADA VENTIS-3015 AJ gépben is. A 2019 elején elérhetővé váló új rendszer tehát teljesen új gyártási lehetőségeket nyit meg minden fémtípus tökéletes és gyors lézeres vágásához.

Lemezvágó-arzenál automatizált rendszerekkel

ENSIS 3015 AJ 9 kW fiberlézer-vágó gép

„Több modellel bővült az AMADA ENSIS gépcsalád az EuroBLECH kiállításra időzítve – jelentette ki Illyés Péter, az EPL-Tech Kft. ügyvezető igazgatója. – Hannoverben mutattuk be a 6, illetve a 9 kilowattos verziókat, a 3 kW-os változat pedig egy automata csőadagoló és -forgató rendszerrel bővült. Az ENSIS gépek saját fejlesztésű lézerforrása néhány évvel ezelőtt vásári nagydíjat nyert, amikor 2 kW teljesítménnyel nagyobb anyagvastagságokat volt képes vágni, mint egy 4 kW-os CO2-lézer. Az ENSIS szériában jelenleg a 9 kW jelenti a teljesítménycsúcsot. A sugároptimalizálás révén egy 25 mm-es lágyacél lyukasztása mindössze 1 másodpercet vesz igénybe. A 25 mm-es anyagok esetében egyszerű szemrevételezéssel is kiemelkedő a vágási kontúrok minősége és sorjamentessége.”

A gép minden szükséges funkcióval fel van szerelve. Alaptartozéka például a 16 állomásos fúvókacserélő, valamint az automata fúvókatisztítás és táblabemérés. A munkatér mindkét oldala hajtott, így a pozicionálási pontosság 0,01 mm, az ismétlési pontosság pedig 5 mikron. Az ENSIS-3015 AJ 9 kW fiberlézer-vágó gépet – mint minden hálózatosítható AMADA-gépet – AMNC 3i (intelligens, interaktív és integrált) vezérlővel szerelték fel. A papíron vagy tableten érkező munkalapok vonalkódjával a munka azonnal beolvasható, így felgyorsítható a beállítás. A 9 kW lézerforrással akár olyan extrém tartományokba is elmerészkedhet a felhasználó, mint például a 60 mm-es rozsdamentes acél vágása, amely normál esetben a plazma- vagy vízvágó gépek világa. Bár a felületi minőség még mindig elfogadható lehet, gazdaságossági szempontok miatt ilyen lemezvastagság esetén már nem feltételül a lézer a megfelelő választás.

ENSIS 3015 Rotary Index

A 3 kW-os AMADA ENSIS-3015 Rotary Index gép 3 000 × 1 500 mm-es táblaméretet tud befogadni. A berendezéshez csatlakoztatott egység 6 méteres csövet vagy zártszelvényt tud automatikus előtolással adagolni és forgatni. A síkágyas lézergép tehát pár perc alatt átállítható 2D csőlézerrendszerré. A vágófejen levő 3d-s tapintómérő révén a tökéletes középpontosság még torzult csőforma mellett is garantált. Az ácsszakmában külön fogalmat jelent a japán csapolás, amivel elegáns és összetett fakötések hozhatók létre. Az ENSIS-3015 Rotary Index géppel a hagyományokhoz méltón olyan kiemelkedő illesztési pontosság érhető el, amivel gyakorlatilag elhagyható a hegesztési készülékezés. Sok szerkezetgyártás folyik Magyarországon, de nem minden ügyfélnek van olyan csővágási kapacitásigénye, ami indokolná egy dedikált csőlézer beszerzését – az ilyen üzemek számára főnyeremény egy ilyen sokoldalú lézergép.

Az ENSIS 3015 Rotary Index síkágyas lézergép tehát pár perc alatt átállítható 2D csőlézerrendszerré

TK 2015 L alkatrész-szortírozó

A kiállítás egyik célja az automatizálási lehetőségek bemutatása, és ezek között alapvető fontosságú a palettacserélés mellett az egy vagy több anyagtípust kezelő automata adagolás. A következő szint a lemez betöltésével párhuzamosan végzett automatikus alkatrész-kiemelés és szortírozás raklapra. Az emellett álló Amada ASF EU tornyos automatizálásban különböző fémlemezeket és késztermékeket tárolhatunk. Hannoverben egy 6 kW-os ENSIS-3015 AJ lézergépet láttak el TK 2015 L alkatrész-szortírozó rendszerrel, amelyben külön-külön vezérelt vákuumtappancsok emelik ki az elkészült alkatrészeket a palettára.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek