A felszerszámozási folyamat gyorsítása

Fenntartható és minőségi élhajlítás

2017. március 06., hétfő, 18:22

Címkék: automatizálás Bystronic ByVision Bending élhajlítás lemezmegmunkálás szerszám szerszámcsere Xpert 150 Xpert 40

Az Xpert Tool Changer a Bystronic új kompakt automatizálási megoldása az élhajlító szerszámok cseréjének felgyorsításához. A rendszer a felszerszámozási folyamat felgyorsításán túl a megmunkálási minőség javításában is segédkezik.

Újonnan kifejlesztett automata rendszerrel támogatja az élhajlítási folyamatot a Bystronic. A Tool Changer megoldással a csúcskategóriás Xpert élhajlító képessé válik a szerszámok automatikus cseréjére. A modern szenzortechnológia és az integrált robotmodul egy rendkívül sokoldalú, kompakt és önbeállító élhajlító rendszert alkotott meg. A megoldás különösen azon fémmegmunkáló üzemek számára fontos, akik a ciklusidő csökkentése mellett a hajlítási minőség növelésében is érdekeltek.

Nincs többé rossz vagy rosszul befogott szerszámmal megmunkált alkatrész! Az Xpert Tool Changer minden hajlítási feladathoz a megfelelő szerszámkészletet emeli ki a szerszámtárból és illeszti be azokat maximális pontossággal a szorító- vagy a hajlítóélbe. Még ha a hajlítási folyamat a hajlítási hossz több pontján történik is, az automata rendszer az összes megadott szerszámot milliméteres pontossággal képes pozicionálni. A megoldás lehetővé teszi, hogy a gépkezelők minden egyes alkatrészt egyenletesen magas minőségen munkáljanak meg.

Intelligens szenzortechnológia ismeri fel az új szerszámokat

Az élhajításra kijelölt munkadarabok folyamatos változása, cserélődése miatt a gyártó cégeknek gyakran kell bővíteniük a gépparkot, vagy legalábbis az élhajlító szerszámkészletet. Ilyen esetekben segíti a felhasználót az Xpert Tool Changer rendszer intelligens szenzortechnológiája. A gépkezelő egyszerűen behelyezi az új szerszámokat a szorító- vagy a hajlítóélbe. Ezt követően a Tool Changer beolvassa az új szerszámot, és automatikusan integrálja azt a szerszámtárba. Programozási ismeretek és a technikusok segítsége nélkül.

A felső szerszámok elfordíthatósága – amellett, hogy normál pozícióban is elfordíthatók 180 fokkal és beilleszthetők a szorítóélbe – tovább növeli a hajlítási sokoldalúságot. Ez egy olyan lehetőség, amely általában nehézséget jelent a hagyományos automatizálási megoldások számára. De nem az Xpert Tool Changer számára! Ha szükséges, a felső szerszámokat hattengelyes robotmodul forgatja, ezzel is növelve a meglévő szerszámokkal kivitelezhető alkalmazások számát.

Automatikus tisztítás a hosszan tartó pontosságért

A hajlításra váró alkatrészek tartósan precíz és sima megmunkálásának biztosítása érdekében az Xpert Tool Changer egy fúvókát is tartalmaz, ami sűrített levegővel tisztítja le az asztal teljes hosszát. A hajlítási folyamat során gyakran előfordul, hogy a marás vagy esztergálás során keletkezett forgácsok lehullanak a hajlítóélre. A következő felszerszámozásnál ez a hulladék megakadályozhatja a szerszámok pontos beillesztését. A gondos gépkezelők ezért tisztogatják rendszeresen az élhajító gépet, de az Xpert Tool Changer használatával képesek lesznek kizárólag a hajlítási folyamatra koncentrálni.

 

Hálózatos gyártásra kész

A Bystronic zökkenőmentesen integrálta az Xpert Tool Changer kezelőfelületét a ByVision Bending felhasználói felületbe, így a gépkezelők az élhajító gép minden munkamozzanatát egyetlen érintőképernyő segítségével felügyelhetik. Függetlenül attól, hogy éppen a szerszámcserét vagy a soron következő hajlítási folyamatot irányítják.

A működtetés leegyszerűsítése mellett az élhajlító ezermester új távlatokat nyit az adatok kiértékelése terén is. Milyen gyakran használunk bizonyos szerszámokat? Melyik szerszámot melyik alkatrész élhajlítására használtuk? Mikorra időzítsük a megelőző karbantartást? Ezen adatok kielemzése segít a gyártó cégeknek a folyamatok fenntartható módon történő optimalizálásában.

www.bystronic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek