A bérgyártás csúcsragadozója

3D lézeres megmunkálás kockázatok nélkül

2016. március 24., csütörtök, 06:00

Címkék: 3D megmunkálás CO2 lézer fiber laser Indupro Kft. lemezmegmunkálás lézerhegesztés lézertechnológia TruLaser Cell 8030 Trumpf TRUMPF Lasercell 1005 TRUMPF Lasercell 6005

Egyes szellemi tanítások szerint világunkban huszonegy dimenzió létezik. Ebben a megközelítésben még beláthatatlan távlatok állnak hazánk egyetlen, kizárólag 3D lézeres megmunkálással foglalkozó cége, az Indupro Kft. előtt is. A csúcstechnológiát használó bérgyártó cég mindennapjairól Petti Csaba, a cég társtulajdonosa beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: A TRUMPF gépek egyik hazai képviseletének vezetőjeként ismertük meg egymást. Véleményed szerint más gépgyártók is követik a TRUMPF példáját, és saját leányvállalatot nyitnak Magyarországon?

Petti Csaba: Nincs erre általános szabály, cége válogatja. A mi akkori képviseletünk, a Lasersystems Kft. piaci részesedése olyan szintre fejlődött, amit tovább növelni már nem lehetett, csak a piaccal együtt tudtunk volna növekedni. Ez volt az a pont, amikor a TRUMPF megvásárolta az addig a szerszámgépes üzletágat képviselő Rábel Kft.-t, és ezzel párhuzamosan a többi tevékenységet felvállaló Lasersystems Kft. átvételéről is megállapodtunk.

A gyártó céggé válás nagy váltásnak bizonyult?

Komoly váltásnak érezzük mind a mai napig, bár a TRUMPF képviseletében eltöltött több mint tíz év elég nagy betekintést engedett az uralkodó ipari trendekbe. A bérgyártás területe mindig is vonzó volt számomra, és a felhalmozott kapcsolati tőke elég inspiráló volt ahhoz, hogy be is indítsuk a tevékenységet. Ennek kapcsán fel sem merült más gyártógép, mint a TRUMPF, hiszen ismerjük a géptípusokat és bízunk is azokban.

A cég a 3D lézeres megmunkálás hazai úttörőjének számít, ez részben abból adódott, hogy már a Lasersystems Kft.-ben is ezt a területet képviseltük, és ennek vagyunk igazi szakértői. Kapunk megkereséseket más területekre is – élhajlítás, hagyományos lemezmegmunkálás –, de úgy ítéljük meg, hogy még nincs itt az idő ezek felvállalására: nagy a verseny, így egyelőre a 3D lézeres megmunkálásra koncentrálunk, hiszen a sokéves tapasztalatunknak köszönhetően büszkén mondhatom, hogy igazi szakértőnek számítunk ezen a területen. Hagyományos lemezmegmunkálást ezzel a gépparkkal már csak azért sem végzünk, mert öttengelyes CNC-lézergéppel lemezt vágni olyan, mint ágyúval lőni a verébre: sem megmunkálási sebesség, sem munkatér szempontjából nem erre lettek tervezve. Az egyik gépünk képes akár nagy keménységet elérő felrakó hegesztésre is – szerszámok, turbinalapátok, páncélzatok felújítására –, de Magyarországon még nem kerestek meg minket ilyen jellegű megbízással. A gépparkunk nagy előnye, hogy képesek vagyunk akár a hozaganyag nélküli vonalhegesztésre is.

Honnan jönnek a megbízások?

Megkereséseket az autóiparon kívül a mezőgazdaságigép-gyártóktól, a bútor- és repülőgépipartól is kapunk. Vannak ügyfeleink, akik eddig stancológépekkel dolgoztak, de a bonyolult geometria miatt annyi pénzt költöttek a stancszerszámok felújítására, hogy inkább a drágább, de nagyobb repetitív képességgel rendelkező lézeres vágás mellett döntöttek. A gyártás biztonsága felülírja a költségszempontokat is.

Magyarországon eleve kevés 3D lézeres megmunkálóközpont működik, de olyan gyártó nincs még egy, amelyik kifejezetten erre a területre specializálódott. Klasszikus versenytársunk nincs is, mert erre a piacra csak nagy szakértelem és tőkebefektetés mellett lehet bekerülni. Egyetlen gép ára 700 000–1 000 000 euró között van és egy géppel nem is lehet működni, mert nagyobb megbízást nem lehet elvállalni, és műszaki hiba esetén a teljes termelési kapacitás kiesik. Mi induláskor minimum három gép beszerzését tekintettük célnak, mert az egyszeri költségeket – gázbekötés, targonca megvásárlása, transzformátorállomás kiépítése, betonalap kicserélése – sem lehet egyetlen géppel versenyképes áron behozni.

A 4 kW-os TRUMPF Lasercell 6005 lézergépünk 4 000×3 000×1 000 mm munkatérrel rendelkezik, tehát gyakorlatilag 12 m3-ben képes bármilyen geometriát vágni, hegeszteni. Az 5 kW-os TRUMPF Lasercell 1005-ös modell megvásárlását a 6005-ös modell, majd a 3 kW-os TruLaser Cell 8030-as szilárdtest-lézervágó megvásárlása követte.

Milyen irányba fejlődik a lézeres technológia?

Folyamatos a fejlődés. Egyre jobban terjed a fiber technológia, de kicsit túlzottak az azzal kapcsolatos elvárások. Tény, hogy a CO2-lézereknél jobb energiahatékonysággal rendelkeznek, de például a TruDisk lézerforrás is gyakorlatilag a fiber lézerekkel megegyező paraméterekkel rendelkezik, és árban is versenyképes. A vágási műveletek esetében pedig a vastag lemezeknél a CO2-lézerek hadrafoghatóságát nem tudják elérni a szilárdtest-lézerek. A CO2-lézer lassabban hatol át az anyagon, de ha benne van, akkor már gyorsabban halad, míg a szilárdtest-lézereknél ez pont fordítva működik: gyorsabban fúrnak, de lassabban vágnak. Ez a fémek különböző hullámhosszokon történő abszorpciós képességére vezethető vissza: míg a szilárdtest-lézer 1 064 közeli nanométersávban dolgozik, addig a CO2-lézer 10 600 nanométeren. A hullámhosszok eltérése az anyagban történő elnyelődés képességét is befolyásolja, így a fiber lézerek hatékonysága csak a vékonyabb lemezek esetében domborodik ki. De a hegesztésnél is vannak olyan anyagok, amiket inkább megéri CO2-lézerrel hegeszteni. Mi mindkét technológiába beruháztunk.

2014-ben indultatok. Mik voltak a célkitűzések az első teljes évetekben?

2015 januárjában kezdtük meg a termelést, de a harmadik gépet csak augusztusban helyeztük üzembe, ezért kapacitáskihasználtság szempontjából még a tavalyi évet sem lehet teljesnek nevezni. 2015-ben 250 millió forint körül alakult a forgalmunk, reményeink szerint idén elérjük a 400 milliós határt. Nekünk nem pusztán saját magunkat kell bemutatnunk az ügyfelek felé, hanem sokszor eleve a technológiát is – bár ez a helyzet már kereskedő korunkban is hasonlóan alakult. Az ügyfelek sokszor nem is tudják, hogy mennyivel egyszerűbb lenne nekik valamit bérgyártásban lézervágással vagy -hegesztéssel legyártatni, hiszen nem ismerik a technológiát és az azzal járó óriási előnyöket. Sokan ragaszkodnak az AWI-hegesztéshez, pedig ha a két munkadarabot egymáshoz képest 0,1 mm-es közelségbe tudok helyezni – ami egyébként lézervágott lemezeknél könnyedén elérhető –, akkor ott már alkalmazhatok 3D lézeres vonalhegesztést is, aminek előtolási sebessége az AWI-eljárás öt-hatszorosa, a pontosságról és a varrat minőségéről nem is beszélve. Megfelelő volumen esetében a technológia sokkal gazdaságosabb és termelékenyebb.

Mennyivel nehezebb a gyártás, mint a kereskedelem?

Teljesen más üzlet. Azt kell, hogy mondjam, hogy az elején könnyebbnek gondoltuk. Azt hittük, hogy akinek ilyen berendezése van, az nagyon könnyen tud munkát szerezni hozzá. De a legkifinomultabb gép sem úgy működik, hogy megnyomjuk a zöld gombot, és a másik oldalon kijön a késztermék. Sok nehézséget – engedélyeztetés, minősítések beszerzése – kellett a saját bőrünkön megtapasztalni, és hatalmas figyelmet kell fordítani a minőségbiztosításra. 12 m3 munkatérben kell úgy megmunkálnunk a préselt munkadarabokat, hogy a vágás tűrési pontossága ±0,1 mm, és mindezt nem síkban, hanem térben kell elvégezni. A belső minőségbiztosítási folyamatunk még szigorúbb is az ISO-ban leírtaknál. Ennek érdekében jelenleg beszerzés alatt van egy 3D optikai mérőrendszer is, amelyet néhány héten belül üzembe helyezünk.

A magyar piac még nem elég fejlett a 3D lézeres megmunkálás tömegessé válásához. Örömteli, hogy egyre több magyar cég – köztük mi is – dönt úgy, hogy komoly befektetéssel élenjáró technológiát vásárol, és az így legyártott világszínvonalú termékekkel az iparág technológiai éllovasai közé lép. Nekünk azonban bérgyártóként azokat a kisebb igényeket kell megtalálnunk, amik még nem indokolják egy saját gép beszerzését. Van olyan nap, hogy egyszerre 20-30 ügyféligénnyel töltjük ki a rendelkezésre álló gépórákat.

A bérgyártás nem minden esetben hosszú távú, hanem sokszor eseti megbízásokat is feltételez, gyakran kapunk egyetlen alkalomra és 20–50 darabos szériára vonatkozó megbízásokat. De a munka minősége általában visszacsábítja a megrendelőket. A mi szerepünk az, hogy aki a lézeres technológiát megismeri és alkalmazni is szeretné, annak a válláról levesszük a gépvásárlással kapcsolatos nehézségeket és kockázatokat, illetve nem utolsósorban azonnali szakértelmet nyer. Bárkinek, aki szívesen kipróbálná a lézeres megmunkálást, ingyenesen végezzük el az első tesztet.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek