Innovációkban gyümölcsöző partnerség

Az IPG Photonics céggel kötött stratégiai partnerség a Bystronic innovációs képességét is erősíti: a két technológiai éllovas közösen fejleszti a fiber lézergépek következő generációját

2020. augusztus 04., kedd, 06:00

Címkék: Bystronic fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia

A lézervágó gépek képezik a Bystronic értékesítésének legfontosabb pillérét. A gépek szívének számító lézerforrást több mint 30 éven át házon belül fejlesztették – kezdetben a CO2-technológia, 2005 óta pedig már a fiber lézerforrások felhasználásával. Három évvel ezelőtt azonban a Bystronic felhagyott a fiber lézerek házon belül történő fejlesztésével.

„A döntés helyesnek bizonyult, mivel a nagy teljesítményű lézerforrások továbbfejlesztése olyan know-how-t igényel, ami házon belül már nem volt biztosítható – jelentette ki Christoph Rüttimann technológiai igazgató, a Bystronic igazgatói bizottságának tagja. – Többek között továbbra is kihívást jelent a lézerforrásnak a géppel és a vágási folyamattal történő harmonizálása.” Mindezekből kifolyólag a Bystronicnak nemcsak beszállítóra, hanem sokkal inkább stratégiai partnerre van szüksége.

A Bystronic a rendkívül erős versenyhelyzetben is úttörőnek és piacvezetőnek számító IPG Photonics cégtől vásárolja a lézerforrásokat. A Valentin Gapontsev feltaláló által 1991-ben alapított vállalkozás a nagy teljesítményű fiber lézerek egyik legnagyobb fejlesztője és gyártója. 2019-re az oxfordi székhelyű vállalat egy 1,3 milliárd dollár forgalmú multinacionális céggé fejlődött, ami iparágak széles körét fedi le, beleértve az autó- és légiipart, az orvosi technológiát, a kutatás-fejlesztést, a fogyasztói elektronikai termékek és félvezetők gyártását, valamint a kommunikációs technológiát.

Innovatív, kiváló szolgáltatások

A Bystronic az IPG egyik legfontosabb feldolgozóipari ügyfelének számít. A kezdeti üzleti kapcsolat fokozatosan stratégiai partnerséggé alakult át. 2018-ban a két vállalat egy együttműködési megállapodás keretében már közös fejlesztési projekteket indított el. „Ez lehetőséget adott nekünk arra, hogy a lézerforrásokat a saját speciális igényeinkhez igazítsuk, és innovatív funkciókat fejlesszünk ki ügyfeleink számára” – magyarázta Christoph Rüttimann.

Az egyik ilyen együttműködés révén a Bystronic technikusait kiképezték a lézerforrások meghibásodott vezetőszálainak vagy teljes lézermodulok cseréjére. „Ezáltal egyetlen forrásból vagyunk képesek átfogó szolgáltatásokat kínálni – hangsúlyozta Christoph Rüttimann. – Ügyfeleink nagyra értékelik, hogy minden problémára egyetlen beszállító képes megoldást nyújtani.”

Élen a teljesítmény maximalizálásában

A fiber lézervágó gépek teljesítménye gyorsan növekedett az elmúlt években. Két évvel ezelőtt mutatta be a Bystronic a 12 kilowatt teljesítményű rendszerét, tavaly október óta pedig már 15 kilowatt jelenti a teljesítménycsúcsot. Christoph Rüttimann meggyőződése, hogy a teljesítmény növeléséért folytatott verseny még messze nem ért véget. Ebben pedig a Bystronic – az IPG-vel kötött partnerségnek köszönhetően – jó alapokkal rendelkezik.

Úttörő fejlesztések az okosgyárak számára

A Bystronic ügyfelei számára az elmúlt években elért teljesítménynövekedés magasabb termelékenységet és mindenekelőtt nagyobb rugalmasságot eredményezett. Ez a kézzelfogható előny az innovatív szolgáltatásoknak köszönhetően még tovább növelhető. Az IPG-vel folytatott ötlet- és know-how-csere értékes ötleteket generál a rendszerek továbbfejlesztéséhez.

Erős partnerség egy dinamikus és fejlődő piacon

A közös innovációk is mutatják, hogy az IPG-vel a Bystronic ideális partnerre lelt a fiber lézerrendszerek következő generációjának kifejlesztéséhez. „A gyorsan fejlődő piacon az együttműködés technológiai éllovas szerepet biztosít, ügyfeleink számára pedig csúcstechnológiát garantál” – jegyezte meg Christoph Rüttimann.

www.bystronic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek