Válságálló forgácsolástechnika

Az átmenetileg szűkülő autóipari megrendelésekért a minőség, a ciklusidő és az árszint szentháromsága jelentheti a versenyelőnyt

2019. november 18., hétfő, 06:00

Címkék: AXILE forgácsolás ipar 4.0 megmunkálóközpont Optimum öttengelyes megmunkálás

A hazai forgácsolástechnikai cégeket idén egyidejűleg két hatás érinti negatívan: a kapacitásbővítő pályázatok hiánya, illetve az autóipari beruházások lassulása. A szűkülő piac valószínűleg árversenyt okoz majd a beszállítók körében. Az „ingyenpénz” hiánya a beszerzési tudatosságot erősíti. A beszerzéseket pedig nem kell feltétlenül elhalasztani, csak körül kell nézni a piacon, hogy az igényeinknek megfelelő berendezés hol érhető el kedvezőbb áron.

Az öttengelyesben a jövő?

Tudjuk, hogy a termelési költségek csökkentésében nagy szerepet játszhatnak az öttengelyes gépek, hiszen nem kell a munkadarabokat többször befogni, egyikről a másik gépre tenni, ami a ciklusidő mellett a hibalehetőségek számát is növeli. „Ha nekem kellene döntenem egy olyan gépbeszerzésről, ami meghatározza majd az elkövetkező évek gépbeszerzését, akkor mindenképpen egy olyan öttengelyes gépet vásárolnék, ami maximálisan támogatja a termelékenység növelését és a költségcsökkentést – jelentette ki ezzel kapcsolatban Werderitsch Gábor, az Optimum Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha nincs pályázat, sokan elkezdik kutatni, hogy hol kaphatják meg ugyanazt a műszaki csomagot kedvezőbb áron – ilyenkor gyakrabban kerülünk képbe mi is.”

A tajvani AXILE is egyre inkább az öttengelyes gépekre helyezi a hangsúlyt. Ezek ugyan magasabb árkategóriát képviselnek, mint a háromtengelyes társaik, mégis inkább a háromtengelyes gépek körében tapasztalható keresletcsökkenés, amit jól kompenzál az öttengelyes gépek iránti töretlen kereslet. „Ez abból is fakadhat, hogy a gépek sok esetben 20-30 százalékkal olcsóbbak az azonos műszaki tartalommal – sokszor azonos alkatrészekkel – felszerelt nyugat-európai berendezéseknél – mondta Werderitsch Gábor. – Bármi is az ok, az öttengelyes AXILE gépek piacán semmiféle visszaesés nem mutatkozik, sőt a tajvani gyár kapacitáshiánnyal küszködik. Németországból, Svédországból stb. egy évre előre lekötötték a tajcsungi gyár kapacitását, ami egyrészt reménykeltő – mivel a célpiacaink nem számolnak tartós visszaeséssel –, másrészt Magyarország számára is kijelöli a forgácsolástechnikában követendő utat. A magyar piac óvatosabban araszol az öttengelyes automatizált gépek irányába, de meggyőződésem, hogy a beszállítók számára idehaza is ezek jelentik a jövőt.”

AXILE DC12 duplaoszlopos szimultán 5 tengelyes megmunkálóközpont

A 2 200 × 1 400 × 1 000 (X/Y/Z) mozgástartományú AXILE DC 12 öttengelyes megmunkálóközpont egyetlen gépben ötvözi a nagy anyagleválasztást és a dinamikus forgácsolást. Ideális választás a precíziós megmunkálásokhoz még extra nehéz és komplex geometriával rendelkező alkatrészek esetében is. A megmunkálógép fő elemei 100%-ban öntvényből készülnek, melyek hatékonyan nyelik el a vibrációt és segítik a homogén hőeloszlást. A négy görgővezető bármilyen irányban optimális merevséget biztosít. Az Y tengelyt direkt hajtású golyósorsó mozgatja, a tökéletes pozicionálást a 0,0001 mm felbontású Heidenhain lineáris mérőlécek garantálják. A golyósorsókat a szinkron szervomotorok direktben, szíj- és fogaskerék-áttétel nélkül hajtják, így a holtjáték és a hajtáslánc rugalmas deformációja minimális.

A gép alapfelszereltségben 90 – HSK-A100 esetén 60 – férőhelyes szerszámtára opcionálisan akár 120 férőhelyessé bővíthető. A legkorszerűbb nyomatékmotoros asztalforgatás nagy dinamikát és hosszú távon nagy pontosságot eredményez. Az üzemeltetési költségeket csökkenti, hogy a nyomatékmotornál nincsenek a hagyományos hajtásláncban alkalmazott kopó alkatrészek. A 2 500 kg teherbírású körasztal átmérője 1 200 mm, sebessége pedig max. 100 fordulat/perc. Az alapfelszereltségként kínált HEIDENHAIN TNC 640 vezérlő különösen alkalmas maró-esztergáló, HSC és öttengelyes megmunkálásokra.

A német gyártmányú KESSLER motororsó maximális fordulatszáma 20 000 min–1, nyomatéka 130/160 Nm. A motor állórész tekercselését közvetlenül a főorsóházba építették be, elkerülve így az állórész-motorház és a motorház-főorsóház közötti illesztési tűréseket, növelve a főorsótengely központosságát. A kisebb excentricitásnak és a rövidebb szerkezeti hossznak köszönhetően a direkt hajtáshoz képest azonos teljesítmény és fordulatszám mellett nagyobb nyomaték leadására képes. A főorsó-csapágyazásnak külön hűtőkört építenek ki, mely olajbefecskendezéssel juttatja a hűtő- és kenőanyagot közvetlenül a csapágyak gördülőelemeihez.

Min múlik a pontosság?

A megmunkálás minőségét, például a tűrések betartását vagy a felületi minőséget jelentősen befolyásolja a gép mozgásainak dinamikus és statikus pontossága. Nagy pontosságú megmunkálások esetében ezért igen fontos, hogy az esetleges eltéréseket meghatározzuk, és szükség esetén kompenzáljuk. Kis mechanikai pontatlanság a forgóasztal központjánál jelentősebb hibákat is okoz a munkadarabnál attól függően, hogy milyen távol van a forgácsolási pont a középponttól.

Az AXILE DC 12 géphez szállított kinematikai csomag segítségével a hibák meghatározhatók, és modellalapú volumetrikus kompenzálással a munkatér valamennyi pontjára automatikusan kijavíthatók. A szerszám kalibrálásához és beállításához a gépre telepített Blum lézeres szerszámbemérő abszolút pontossága ±4–8 µm, ismétlési pontossága pedig ±0,8 µm.

A főorsóba épített gyorsulásérzékelők detektálják a főorsó különböző rendellenes állapotait (pl. elégtelen kenőanyag-mennyiség, csapágykopás, kiegyensúlyozatlanság stb.). A vibrációs adatok gyűjtésével és kiértékelésével jelentősen növelhető a főorsó-csapágyazás és a szerszám élettartama, és nagymértékben növelhető a munkadarab felületi minősége.

A főorsóba épített érzékelő közvetlenül méri a főorsó nagyobb sebességen futásakor a keletkező hő miatt fellépő megnyúlást. Ez Z irányban, a szerszám csúcsánál akár 65 µm nagyságú hibát is okozhat. Ez a módszer a hőmérsékletmérésen alapuló lassú módszerhez képest azonnal érzékeli a méretváltozást, és valós idejű kompenzálást tesz lehetővé. Ennek köszönhetően nagyobb, akár 5-6-szor jobb pontosságot és sokkal jobb felületi minőséget kapunk.

Az előfeszített csapágyazások, a nagy terhelések, a nagy sebességek és a motorok által termelt hő a gépágy melegedését okozzák. Ezek deformációhoz és a gép pontatlanságához vezetnek. A gépágyban elhelyezett összesen 24 hőérzékelő folyamatosan méri a gépágy hőmérsékletét, és egy tapasztalati úton kialakított Hőmérsékleti Deformációs Gépmodell alapján a deformációs értékek kompenzációs értékként módosítják a pozíciószabályzó kör alapjelét. Ennek a funkciónak a segítségével az X, Y és Z tengely irányú hőmérsékleti deformáció okozta pozicionálási hiba 20 mikronról akár 3 µm-re csökkenthető.

 

 

Automatizálás vs. munkaerőhiány

Az AXILE DC 12 gépben több mint 120 szenzor szolgálja a hatékony termelést, az energiamenedzsmentet és az igényre szabott megelőző karbantartást. A gépfelügyeletet a telepített adatelemző hardver és szoftver végzi, és a megfelelő adatkommunikációs csatornákon továbbítja a vállalatirányítási szoftver részére vagy az internet/intranet eléréssel rendelkező eszközre, online elérést biztosítva a géphez.

„Svédországban az AXILE gépek 80 százaléka ipar 4.0 kompatibilitással, robotizálva kerül értékesítésre, vagyis kifejezetten az élőmunka kiváltására szerezték be azokat – tette hozzá Werderitsch Gábor. – Természetesen az idehaza forgalmazott AXILE gépek is teljes mértékben automatizálhatók, de itthon kisebb az ez irányú igény, és meglehet, hogy az elkövetkező egy-két évben még csökken is, hiszen a leépítések ügye egy kétélű fegyver: igaz, hogy csökkenhet a beszállítók megrendelésállománya, másfelől azonban könnyebb lesz szakképzett munkaerőt találni. A munkaerőhiány éppoly kritikus fontosságú egy vállalkozás életképessége szempontjából, mint a megrendelés-állomány, és egy képzett CNC-forgácsoló még javíthatja is az adott beszállító versenyképességét a megrendelésekért folytatott harcban.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek