Több mágneses vonzerővel, de kevesebb munkaerővel!

A meg nem értett mágnes alkalmazási lehetőségei

2016. november 04., péntek, 06:00

Címkék: BestOF Kft. forgácsolás fröccsöntés fröccsöntőszerszám lemezmegmunkálás mágneses rögzítés préstechnika rögzítéstechnika

„Gyorsan, pontosan, olcsóbban!” Ismerős jelszavak? Akár Magyarország 2016-os ipari szlogenje is lehetne a megrendelők részéről ez a három szó! Lássuk be, ma már nem elég jól dolgozni.

Olyan mértékben fejlődik napjainkban az ipar, hogy a hatékonyság, gazdaságosság nevében sokéves stabil megrendelőket veszíthetünk el, ha nem tudjuk tartani az iramot. Ebben a technológiai harcban segíthet cikkünk egy-két nem is annyira új „fegyver” bemutatásával. Abban az esetben, ha nem tudunk jelenleg új gépre beruházni, több szakembert felvenni (ha találunk az elképzeléseinknek megfelelőt), esetleg a pályázati lehetőségek éppen nem kecsegtetnek semmi jóval, mit tehetünk versenyképességünk növelése érdekében?

Használjunk mágnest! Szinte mindenki számára alternatíva lehet, aki mágnesezhető anyagot, anyagokat munkál meg vagy használ. Mielőtt bárki billentyűzetet ragadna, hogy rendeljen egyet az internetről, néhány dologra felhívnánk az olvasó figyelmét. Könnyű ma Magyarországon mágnest vásárolni? A válasz határozott nem! Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a mágnes nem mindenre megoldás, és nem csak egyfajta létezik belőle, ezért minden esetben konzultáljunk szakértővel a vásárlás előtt. Mi a BestOf Kft. mágneses szakértőinek tettük fel általánosságban a fenti három kifejezést mint kérdést.

Mágnessel gyorsabban?

Azok a cégek, akik ma már használnak mágneses rögzítést, ezen a kérdésen csak mosolyognak. Számítógépvezérlésű, okos megmunkálóközpontokat vásárolunk, de spanezlivel és satuval „szenvedünk”, ahol nem kevés idő a beállítás, és az alkalmazottat sem feltétlen érdemes siettetni, ha jó munkát várunk el tőle. Az elektropermanens mágnesasztaloknál tájolás és esetleges ütköztetés után mindössze egy gombnyomás, és állandó homogén, stabil felfogatás az eredmény. A fröccsöntő és lemezalakító présgépeken, ahol elektropermanens mágneslapok rögzítik a szerszámot a gépek álló és mozgó medvéihez, elhagyhatók a csavarozási idők, a beállítónak nem kell a gép oszlopai közé bemenni a munka elvégzéséhez, ami már több is, mint az idő redukálása!

Mágnessel pontosabban?

Igen! Például a TECNOMAGNETE szabadalmaztatott GRIP fejlesztése lehetővé teszi a rezgésmentes megmunkálást. A mágnesasztal a géplapra is mágnesesen rögzíti önmagát, ezáltal tömör, rezgésmentes tömbbé válik: munkadarab, mágnesasztal és géplap azért, hogy ha mikronpontosságú géppel rendelkezem, akkor tudjak is mikronpontossággal megmunkálni. Nem mellesleg ez a szinte teljes felületen önrögzítő megoldás már rendelkezésre áll prés- és fröccsszerszámok rögzítésénél is.

Mágnessel olcsóbban?

Ma egyre többet hallunk olyan hangzatos kifejezéseket, mint LEAN, SMED, QMC, ami sokaknak ma még hosszú út, de ne felejtsük, minden utunk az első lépéssel kezdődik. Ez szerintem legyen a mágnes, ami amúgy is elengedhetetlen, környezetfüggetlen, és rögtön pénzt spórolhatunk vele a további fejlesztéseinkhez. Alkalmazásához nem kell drága átalakításokat végeztetni, munkaerőt betaníttatni. Készüljön fel kérdéseivel, kérjen mágneses szaktanácsadótól konzultációs időpontot, és ne habozzon, az elvesztegetett idő talán a legdrágább!

Tóth András okl. villamosmérnök

Szabó Attila okl. gépészmérnök-mérnök közgazdász

Rózsa Balázs finommechanikai és automatizálási technikus

www.bestofkft.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek