Prémium CNC-szerszámgépek és Köszörűgyártó Központ az Okumától

A megmunkálás hozzáadott értékének növelése

2019. április 12., péntek, 06:00

Címkék: cnc köszörű forgácsolás hőmérsékletprofil hőtágulás köszörüléstechnika OKUMA Smartus Zrt.

Az Okuma még 2012 novemberében hozta meg azt a stratégiai döntését, miszerint prémium köszörűgépek kifejlesztésével és gyártásával növeli az általa kínált termékpalettát, és ezáltal az ügyfelek gyártóüzemének értékét. Elsőként a kompakt, nagy teljesítményű GP/GA-T palástköszörű-sorozatot, valamint a GI-20N furatköszörűt fejlesztették ki, mindkettőt a nagy hőstabilitást biztosító Thermo Friendly Concept alkalmazásával.

Ennek keretében egy olyan új Köszörűgyártó Központot alakítottak ki, amelyben egy helyen összpontosulnak a műszaki, a tervezési és az összeszerelési folyamatok, ezáltal növelve a szakemberek közötti együttműködés hatékonyságát, a szinergiák jobb kihasználását.

A rendkívül merev köszörűgépek kiemelkedően hatékony és nagy precizitású megmunkálást tesznek lehetővé, ami növeli az Okuma ezen alapértékekre épülő technológiájának hírnevét.

A köszörülés a megmunkálás végső folyamata, amely nagymértékben befolyásolja a megmunkált alkatrészek pontosságát, és így a késztermék minőségét. A precíziós simítást, amely hagyományosan a köszörülés területe, egyre szélesebb körben használják a végközeli alakításra, amelyben a végleges alakzatot kemény esztergálás vagy hideg kovácsolás és szinterezési eljárások révén érik el a nagy precizitású esztergálás helyett.

A köszörűgépek ezzel együtt még ma is elengedhetetlenek a szigorú tűréshatárokkal rendelkező alkatrészek, a nagy fokú simaságot igénylő csúszó alkatrészek, illetve az olyan köztes alakzatok megmunkálásához, amelyeknél a szerszám súrlódása vagy forgácsolódása nagyobb valószínűséggel fordul elő, vagy a kemény, törékeny anyagok nagy hatékonyságú köszörüléséhez. Ezért a köszörűgépek szerepe a magas minőségű megmunkálás támogatásában változatlanul fontos maradt.

A gyorsan fejlődő feltörekvő gazdaságokban is növekvő igény tapasztalható a köszörűgépek iránt, amint a vállalkozók egyre inkább nyitnak a nagy pontosságú alkatrész-megmunkálás irányába. E trendnek köszönhetően új elismerést nyernek az Okuma prémium technológiájú köszörűgépei.

Az ügyfelek körében többször felmerül a kérdés: „Miért érhető el ez a nagy pontosság a japán alkatrészeknél?” Továbbá: „Hogyan tudjuk elérni a szigorú tűréseket, miközben csökkentjük a ciklusidőket?” Az Okumánál a válasz abban rejlik, hogy ragaszkodnak a nagy merevségű szerszámgépek előállításához, és a kezdetektől fogva minden erőfeszítést megtesznek, hogy páratlan és egyedi („mindent egy kézből egységes”) technológiákat fejlesszenek ki. Az Okumánál ezt a tökéletességre törekvő filozófiát és hozzáállást a köszörűgépek terén is a kezdetektől fogva – 1918-ban jelent meg az első Okuma köszörűgép – következetesen végigvezették a tervezéstől a gyártásig, és ma is folyamatos a továbbfejlesztés.

Nem kerek, lapos csapágyazású korongorsó, szűkített 5 oldalú hidrosztatikus vezetősínrendszer és a hőstabil koncepció.

A keletkező erőhatásokat könnyen és közvetlenül felvevő gépszerkezetek stabil mikronszintű megmunkálási pontosságot biztosítanak, és ezzel növelik a termelési hatékonyságot. Az Okuma köszörűk legfontosabb szerkezeti elemeit ezen elvárások szerint tervezik és gyártják.

Egy példát hozva, a köszörűkorong-orsó a köszörűgép élettartamának meghatározója. Az Okumánál 0,01 mikronos köszörűtárcsa-forgási pontosságot, valamint egytonnás támasztóerőt sikerült elérni egy innovatív struktúrájú, nem kerek, lapos köszörűtárcsa-orsónak köszönhetően, amelyben az orsó egy ék alakban „lebeg” az olajfilm által létrehozott nyomásnak köszönhetően. A keresztirányú szán és a vezetősín is lebeg a hidraulikus nyomás következtében, és ezáltal szűkített 5 oldalú hidrosztatikus vezetősínrendszer keletkezik. A gépágy vastag átlós bordaszerkezete biztosítja a megmunkáláskor keletkező terhelések felvételét.

A termikus deformáció kiküszöbölése

A 2012-ben kifejlesztett GI-20NII az első köszörűgép, melyet az Okuma Thermo Friendly Concept hőstabil vázszerkezettel gyártottak, ami kiküszöböli az idővel bekövetkező termikus deformációból fakadó megmunkálási pontatlanságokat. A megmunkálási pontosságban bekövetkező változásokat okozó tényezők közé tartozik a köszörűkorong kopása, a köszörűkorong-orsó elhajlása által okozott megmunkálási minőség változása vagy a termikus deformáció. Előbbiek közül a termikus deformáció teszi ki a megmunkálási pontosságra gyakorolt hatás mintegy 50 százalékát. A gép által a gyártási pontosság megőrzése érdekében alkalmazott kompenzáció még fontosabb a belső felületek köszörülésénél, mint a külső palástköszörülésnél, ahol a közvetlen mérőeszközök használata nehézkes.

A termikus deformáció kiküszöbölésére az Okuma Thermo Friendly Concept rendszere kiváló megoldást nyújt. Ezt úgy biztosítja, hogy nagy merevségű öntöttvas alapanyagból szimmetrikus elrendezéssel és doboz rendszerű felépítéssel hőstabil gépvázat alakított ki, amelyet aktív hőkompenzációs rendszerrel egészített ki a vázon és a főorsón, amelyek feladata a kiszámítható módon végbemenő hőtágulás hatásainak kompenzálása. Ezt a hőstabil rendszert alkalmazzák a GI-20NII köszörűgépnél is, hogy kiküszöböljék mind a környezeti hőmérséklet-ingadozásból fakadó problémákat, mind a megmunkálás során keletkező hő és vibráció káros hatásait.

Ezeket a műszaki fejlesztéseket nem lehetett volna csupán a köszörűgépekkel elérni. Először szükség volt az alapvető technológiák széles körű kifejlesztésére, amelyeket az esztergák, megmunkálóközpontok, multifunkciós gépek és CNC-vezérlők tervezése, gyártása és fejlesztése révén ért el az Okuma. Ezenfelül szükség volt a rendelkezésre álló óriási megmunkálási adat elemzésére és fejlett alkalmazott technológiák birtoklására. Végül ezekhez a fejlesztésekhez olyan előnyökre volt szükség, amelyekkel csak egy olyan gépgyártó rendelkezhet, amely egy kézből tudja biztosítani a szerszámgépet és a vezérlést, ami a versenytársak számára utánozhatatlan.

A Köszörűgyártó Központ a „mindent egy kézből” megrendelések helye, ahol az ügyfél-elégedettség az első számú prioritás

A Köszörűgyártó Központot 2012-ben alakították ki a technológiai divízión belül. Itt együtt dolgoznak a köszörűgépekkel foglalkozó szakemberek, beleértve a tervező- és gépészmérnököket, az összeépítést végző technikusokat. A központ munkatársai számos területen szolgálják ki az ügyfeleket: köszörüléssel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak, termékekre árajánlatokat készítenek, szervizfeladatokat látnak el, több fronton támogatva az ügyfeleket a megmunkálási érték és hatékonyság növelésében. Az ügyfelek gyors választ kapnak, és ötleteiket, javaslataikat beépítik a jövőbeli termékfejlesztésekbe.

Az üzemekben egyre inkább előtérbe kerül az integrált működésre, valamint a folyamatigényes megmunkálásra való igény. A nagyobb hatékonyság iránti elvárások is növekednek, legyen szó szimultán, multitárcsás orsókkal biztosított folyamatos köszörülésről vagy nagy sebességű rakodórobotokkal történő automatizálásról. A megmunkálás minőségéhez kapcsolódó szerszámok és kiegészítő berendezések optimalizálása, valamint a költségkérdés szintén fontos tényezők. Idetartoznak a különböző köszörűtárcsák, a kiegészítő szerszámok és a hűtőfolyadék-szűrő szeparátorok. Legyen szó bármilyen kérdésről vagy problémáról, a Köszörűgyártó Központ nagy tapasztalatokkal rendelkező technikusai mindenben az ügyfél szempontjából legjobb megoldást javasolják.

Az Okuma köszörűgépek növekvő ütemben fejlődnek, beleértve az OSP CNC-vezérlő funkcionalitását és kezelhetőségét. Kövesse nyomon velünk a jövőbeli fejlesztéseket!

www.okuma.eu


Az Okuma „mindent egy kézből egységes” technológiái biztosítják a nagy pontosságot és nagy merevséget

A „nem kerek, lapos csapágyazás” kiegyensúlyozza a nehéz megmunkálást és a nagy pontosságú köszörülést

A köszörűtárcsa-orsó ék alakban „lebeg” a kenőolajban fellépő hidrodinamikai nyomásnak köszönhetően. A három irányból érkező hidrodinamikai nyomásból származó centripetális hatás pontos forgást és nagy merevséget biztosít a 0,01 mikronos köszörűtárcsa-forgási pontossághoz, valamint egytonnás támasztóerőt is eredményez. Mivel a köszörűtárcsa-orsó nem érintkezik a fémmel, a teljesítménye tartósan fenntartható.

A szűkített 5 oldalú hidrosztatikus vezetősín-rendszer nagy sebességű működést tesz lehetővé

Az olajat nagy nyomással adagolják a vezetősínre, ezzel túlnyomást hozva létre, ami lebegteti a lineáris szánt 5 oldalon biztosított erős támaszték mellett. Ennek a hidraulikus lebegésnek köszönhetően nem történik fémmel érintkezés, és nagy merevség és magas megmunkálási pontosság érhető el. Ez lehetővé teszi a nagy sebességű köszörülést, ami szükséges a nagy hatékonyság eléréséhez.

A Thermo Friendly Concept hőstabil szerkezet kiváló mérettartást biztosít még változó környezeti hőmérséklet mellett is

A Thermo Friendly Concept magas megmunkálási pontosságot biztosít a gépváz szerkezetének felépítése és a termikus deformációt előre jelző, ellenőrző és kompenzáló technológia alapján. A köszörűgépek közül először a GI-20NII típuson alkalmazták. A Thermo Friendly Concept kiküszöböli a problémás méretkorrekció és a gépbemelegítés szükségességét, és kiváló mérési pontosságot biztosít a hosszú távú folyamatos üzemelés, a gép újraindítása, illetve a környezeti hőmérséklet változása esetén is.

Méretváltozás az idő múlásával Ø 6 µm (a tényleges érték 8 °C környezeti hőmérséklet-változás esetén)

Az OSP érintőkijelzős CNC-vezérlőt továbbra is kiemelt prioritással fejlesztik, az abszolút pozícióérzékelés alapján

Az „abszolút helyzet jeladó rendszer” segítségével az aktuális pozíció nem vész el még áramkimaradások vagy váratlan munkamegszakítások esetén sem, így nincs szükség nullapont-visszatérésre. A köszörűgépekhez kifejlesztett OSP érintőkijelzős vezérlő nagy pontossággal szabályozza az orsóforgást, miközben megkönnyíti a nullapont-beállítást. Az OSP vezérlő hozzájárul a környezetbarát működéshez is egy energiatakarékos funkcióval.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek