Precíziós lézeres mérés a köszörűgépekben

A gépbe integrált lézeres méréstechnika pontosabb megmunkálást tesz lehetővé

2022. június 21., kedd, 06:00

Címkék: cnc köszörű Galika köszörüléstechnika lézer lézertechnológia mérés méréstechnika Studer

A köszörűgép munkaterében alkalmazott lézeres mérési technológia számos előnnyel rendelkezik, beleértve az érintésmentes, mechanikai beállítás nélküli, több átmérő kezelésére is képes mérést.

A köszörülési folyamatok gyakran szigorú méret-, forma- és helyzetpontosságokat, valamint rendkívül magas felületminőséget követelnek meg. Kisebb gyártási szériák esetében érdemes folyamatközi mérési eljárást alkalmaznunk, mivel a külső mérőgépeken végzett közbenső mérések és az ebből eredő korrekciók meghosszabbítják az alkatrész megmunkálási idejét. Ideálisak azok a megoldások, amelyek a legkülönbözőbb munkadarabokhoz is rugalmasan alkalmazhatók.

Manapság a legtöbb fémmegmunkáló üzemben használnak lézert. Lézer-interferométerek mérik és kalibrálják a szerszámgépek mozgásrendszerét, és lézeres műszerek végzik a szerszámok előbeállítását, valamint detektálják a szerszámtörést. A Studer a lézertechnológiát a precíziós munkadarabok mérésére használja a gépportfólió néhány külső és univerzális palástköszörűjében. A svájci cég 10 évvel ezelőtt látott neki az eljárás kifejlesztésének, amit a köszörűkorongok kísérleti mérésére használt. Az eljárásban rejlő lehetőségeket felismerve 2020-ban továbbfejlesztett lencsékkel és más tartozékkal bemutatta a LaserControl rendszert, a gépbe integrált lézeres folyamatmérő technológiát.

Az alkatrész méretétől és a mérés típusától függően 10–60 másodpercig tartó mérési folyamat ismétlési pontossága ±1,5 mikron. Az átfogó funkcionalitású és felhasználóbarát Studer szoftver nem igényel komoly szakmai ismereteket, így a mérőprogram elkészítése meglehetősen egyszerű. A szoftver minden mérési ciklus után automatikusan rögzíti a mért értékeket, az adatok pedig táblázatba is exportálhatók, vagy igény szerint kinyomtathatók a további kiértékelés céljából. A több ezer potenciális mérési pont, valamint a funkciók Studer-specifikus mérési ciklusokba történő integrálása jelentősen csökkenti a mérési időt.

Megszakított átmérőkkel rendelkező munkadarab gépen belüli mérése

Mérés másként

Számos folyamatközi mérőrendszer a megmunkálás közben végzi el a mérést. A LaserControl zárt hurkú rendszere azonban nem a köszörülési folyamat közben mér, hanem az után vagy a két köszörülés között, megszakítva a megmunkálást, ha a munkadarab több mérést igényel. A megmunkálás ideiglenes leállításával elkerülhető a lézert zavaró hűtő-kenő folyadékok és emulziók jelenléte. A hűtő-kenő folyadékot, a forgácsokat és egyéb megmunkálási maradványokat a mérés előtt beépített fúvókák távolítják el a munkadarabról.

Több átmérő és komplex geometria

A mérőeszköz mérete a munkadarab átmérőjéhez igazítható. Mivel a rendszert a B tengelyre rögzítik, ezért az mozgatható a munkadarab körül. Ennek köszönhetően 1-től 100 milliméterig terjedő külső átmérők, valamint összetett geometriák mérésére is tökéletesen alkalmas. A LaserControl nemcsak a nagy, homogén munkadarab-átmérők és hosszkontúrok mérésére képes, hanem a bordás vagy hornyos tengelyekben, a szerszámok vágóéleiben és a szerszámhornyokban található megszakított átmérőkkel is könnyedén boldogul.

A mérőtapintó alkalmazásánál fennáll annak a veszélye, hogy megsérül a tapintófej vagy a csiszolandó vágóél

Nincs mechanikus beállítás

Más mérőrendszerekkel ellentétben a LaserControl nem igényel mechanikus beállítást. A gépkezelő a vezérlésben adja meg, hogy a munkadarabon mely pontokat kell mérni, így a gép a munkadarab bármely pontjának mérésére beállítható, amiről adatot kell gyűjteni. A hagyományos – a mérendő átmérőtől vagy hossztól függően egyszerű vagy bonyolult – fizikai beállításhoz képest ezzel rengeteg idő takarítható meg.

A vágószerszámok külső felületének mérése

Bár a LaserControl számos előnnyel rendelkezik, nem minden esetben ajánlott a használata. Nem alkalmas például a belső felületek mérésére, és tömeggyártáshoz sem ideális, mert a gépen belüli mérési folyamat megnöveli a ciklusidőket. Mindazonáltal kiválóan alkalmas a nagyon kemény anyagból készült, komplex geometriával rendelkező vágószerszámok külső méreteinek ellenőrzésére. Ezeknél az alkalmazásoknál egyre nagyobb az igény az érintésmentes mérésre, mivel a polikristályos gyémántbevonatú (PCD) vágóélek néha érzékenyen reagálnak a tapintó mérésekre.

www.studer.com

Magyarországi képviselet:

Galika Szerszámgépek Kft.

2045 Törökbálint, Tópark u. 9.

Tel.: +36 23 445 730

info@galika.hu

www.galika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek