Öreg gép nem vén gép

Akárcsak az autóknál: ne kilométert és évjáratot, hanem állapotot vásároljunk!

2020. július 30., csütörtök, 06:00

Címkék: használt gép ic-Hungary Sodick szikraforgácsolás szikraforgácsoló

Az alkatrész- és szerszámgyártó iparágban dolgozó vállalkozások termelékenységének egyik jelentős befolyásoló tényezője, hogy milyen korú és főképpen milyen állapotú gépekkel rendelkeznek. Egy régebbi, „kopottasabb” gépparkkal rendelkező cég talán sok munkát már nem mer bevállalni, mert nincs meg náluk a gyártáshoz szükséges technológiai háttér, vagy éppen a gépek pontossága – ebben az esetben pontatlansága – nem teszi lehetővé a munkák magabiztos és hibátlan kivitelezését.

Gépbeszerzéskor az ember természetesen jobban bízik az új gépekben, azonban egy jól karbantartott, jó állapotú használt gép sok esetben nem jelent számottevő hátrányt a termelésben. Ezt jól mutatja a Rák és Rák Fogaskerékgyártó Bt. példája is. Ez a vállalat többek között belső fogazású fogaskerekei és belső bordás alkatrészei gyártásának egy részét váltotta át a hagyományos eljárásról a huzalszikra-forgácsolásra a nagyobb pontosság elérésének érdekében.

Egy használt Sodick AQ537L gép mellett döntöttek, a gép évjárata 2005, üzemóráinak száma 33 000 (!) felett van. A gépet az élete során többször költöztették, így indokolt volt egy geometriai bemérés. A bemérést a forgalmazó IC-Hungary Kft. végezte el egy Renishaw QC20-W körteszttel. 200 mm-es átmérőn a körkörösség 3,3 mikrométer lett, amely azt mutatja, hogy egy ilyen átmérőjű fogaskerék megmunkálásánál a gép mozgásából származó geometriai hiba nem lehet nagyobb, mint ±1,7 mikrométer. A további mérések kimutatták, hogy a teljes munkatér pontossága a ±4 mikrométeres tartományon belül van, amely bármelyik új gép esetén is megfelelő értéknek számít.

A lent látható grafikus ábrázolás is mutatja, hogy a gépen nincsen észrevehető holtjáték, nincsenek irányváltási csúcsok, nincs „stick and slip”, valamint nincsen számottevő hibája az X és Y tengelyek merőlegességének. A következtetést le lehet vonni: egy jó állapotú használt gép ugyanúgy alkalmas lehet precíziós megmunkálásokra, mint egy új gép. Akárcsak az autóknál: ne kilométert és évjáratot, hanem állapotot vásároljunk!

De mit lehet tenni, hogy az új gépek sokáig jó állapotban legyenek? Létfontosságú a rendszeres karbantartás, valamint a szükséges kopó alkatrészek cseréje. Ugyan lineármotoros gépeknél nincs szükség a tengelyek karbantartására és felújítására, azonban a gép munkaterének és csúszó tömítéseinek tisztán tartása segíthet, hogy később se merüljenek fel problémák a tömítések letapadása miatt. Ezenfelül az 5 évesnél nem régebbi magyarországi Sodick gépek részt vehetnek egy garanciakiterjesztés programban, melynek keretében a gépek teljes körű garanciája kiterjeszthető a gép 10 éves koráig. Ezáltal biztosítható a berendezések legmagasabb szintű rendelkezésre állása és minőségileg kifogásolhatatlan működése.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek