Okuma-újdonságok az EMO 2017 kiállításon

Multifunkciós gépek és kompakt, intelligens gyártóvonalak a japán gépgyártó kínálatában

2017. december 21., csütörtök, 06:00

Címkék: EMO Hannover forgácsolás Internet of Things ipar 4.0 lézer lézertechnológia megmunkálóközpont OKUMA Smartus Zrt.

A szuper többfunkciós LASER EX széria két új gépe, valamint az okosgyárak számára kifejlesztett Connect Plan voltak az Okuma-stand idei legnagyobb látványosságai, de a japán gépgyártó az új szerszámgépek és automatizálási technológiák bemutatásáról sem feledkezett meg. A kiállítás hat napja alatt több mint 4 000 érdeklődő kereste fel a japán gépgyártó standját.

Szuper többfunkciós lézerrendszerek

A LASER EX szériába tartozó multifunkciós gépek most első alkalommal szerepeltek Európában a nagyközönség előtt. Az új modellek kitűnően ötvözik az additív gyártás, az esztergálás, a marás, a köszörülés, valamint a precíziós lézeres edzés és bevonatolás előnyeit. A nagy felbontású lézeres felrakóhegesztés (LMD) egyformán kiválóan alkalmazható additív gyártás, hőkezelés vagy szerszámok javítóhegesztése során.

A TRUMPF TruDisk lézerforrással felszerelt LASER EX MU-6300V 830 mm átmérőig képes a munkadarabok lézeres felrakóhegesztésére vagy hőkezelésére. A nagy teljesítményű lézerforrás nyalábátmérője fokozatmentesen állítható Ø 0,4 és 8,5 mm között, így mind a nagy felületű, mind a nagy felbontású additív gyártásban kiválóan alkalmazható. A gép akár négyféle fémpor között képes váltani a megmunkálási folyamatok közben, fúvókacsere nélkül. Az LMD-eljárás olyan komplex geometriák létrehozását teszi lehetővé, mint a hűtőcsatornákat is tartalmazó turbinalapátok. A végleges alkatrész ezután hagyományos finiseléssel hozható létre. A szuper többfunkciós gépek ideális alkalmazási területe a szerszám- és formagyártás.

A MULTUS U5000 LASER EX egyaránt alkalmazható nagy teljesítményű forgácsolásra és rugalmas lézeres megmunkálásra

A MULTUS U5000 LASER EX orsóteljesítménye 1,413 Nm, és közepes, illetve nagy, hengeres munkadarabok megmunkálására ajánlott 650 mm átmérőig. A nehezen forgácsolható anyagok – például titán vagy Inconel – megmunkálására is ideális többfunkciós gépet olyan igényes szektorok választják, mint többek között a lépipar. A MULTUS U5000 számos alkalmazási területe közé tartozik a finomköszörülés, a fogazás, a lefejtő marás és az élezés is.

Hálózatos gyártás

Az okosgyárak számára kifejlesztett Connect Plan az IoT-alapú termelőüzemekben lévő gépek összekapcsolására hivatott. Az alkalmazás lehetővé teszi a gyártás XXI. századi áttekintését, valamint a valós idejű adatfeldolgozást és -elemzést. A tényleges megmunkálási folyamat megkezdése előtt a gépkezelők valósághű 3D szimulációt futtathatnak a teljes műveletről. Az Okuma mesterséges intelligenciája lehetővé teszi a prediktív karbantartás bevezetését a költséges javítások és nem tervezett leállások elkerülése érdekében.

Új szerszámgépek és modern automatizálási megoldások

Az EMO-ra időzítve számos új modell csatlakozott a japán gépgyártó egyre növekvő portfóliójához. A gyártó cégek egyre gyakrabban néznek szembe azzal a kihívással, hogy a sűrűn változó, kis szériás termelésben ugyanazt a minőséget és termelékenységet kellene felmutatniuk, mint a tömeggyártásban. Megoldást jelenthet az MU-S600V 5 tengelyes vertikális megmunkálóközpont alkalmazása. A gép fő jellemzői az extrém kis helyigény (a berendezés szélessége mindössze 1 400 mm), valamint egy gyakorlatilag korlátlan gyártósor létrehozásának lehetősége. Az egyes megmunkálási fázisok után a géphez tartozó robotasztal a munkadarabot automatikusan továbbítja egyik gépről a másikra. A munkadarab-mozgatás nem igényli külső automatizálási rendszer csatlakoztatását.

Több MU-S600V összekapcsolása révén egy intelligens gyártóvonal hozható létre a munkadarabok külső rendszer nélküli automatikus továbbításával

A MU-S600V 600 mm átmérőig képes acél, alumínium, hőálló öntvény és egyéb fém munkadarabok 5 oldalas megmunkálására. Az opcionális intelligens technológiák (Thermo-Friendly Concept, 5-Axis Auto Tuning System és Machining Navi) tovább növelik a termelékenységet és a minőséget a tömegtermelés során.

A standon bemutatásra kerültek teljesen automatizált gyártósorok, automata palettacserélővel felszerelt többfunkciós gépek, esztergák és köszörűk, valamint automata szerszámcserélők is.

www.okuma.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek