Okok és gyógymódok

A minőségi megmunkálás biztosítása a palástköszörülésben

2021. május 19., szerda, 06:00

Címkék: cnc köszörű Galika köszörűkorong köszörüléstechnika palástköszörű Studer

Időnként még tapasztalt felhasználókkal is előfordul, hogy a palástköszürűgépen gyártott alkatrészek felülete nem egyenletes és nem selymes fényű. Jelen cikk a palástköszörülés során előforduló tipikus hibákat veszi sorra, és azt is megmutatja, hogyan lehet ezeket kiküszöbölni.

A kiváló minőségű palástköszörüléshez a rendszer minden részének megfelelőnek, a folyamat minden lépésének pedig tökéletesnek kell lennie. Egyetlen hiba a teljes folyamat sikertelenségéhez vezethet. Helyes beállításokra, jól megválasztott köszörűkorongra, jó minőségű hűtőfolyadékra, valamint megfelelő munkakörnyezetre van szükség ahhoz, hogy pontosan megmunkált, kiváló felületi minőségű alkatrészt kapjunk. A hibák reklamációkhoz, költségnövekedéshez és a hatékonyság csökkenéséhez vezetnek. Éppen ezért elengedhetetlen az elkészült alkatrészek alapos ellenőrzése, hogy azonosíthassuk és kijavíthassuk a köszörülési folyamathoz kapcsolódó esetleges problémákat.

Öt tényező, amik gyártási hibákhoz vezethetnek

A legtöbb komplikáció az öt tipikus befolyásoló tényező valamelyikére vagy több tényező kombinációjára vezethető vissza. A lista elején a technológiai paraméterek (előtolás és sebesség) állnak, olyan tényezőkkel együtt, mint a korongok és a lehúzó szerszámok megválasztása, a hűtőfolyadék mennyisége és állapota, valamint az alkalmazott munkadarab-befogási módszer.

1. A köszörülést megelőző megmunkálási lépések

A köszörülési folyamatot megelőző megmunkálási műveletek nagyban közrejátszanak a hibátlan köszörülési eredmény elérésében. A STUDER képzési lehetőségei segítséget nyújtanak az új gépek kiválasztásától a gyártási folyamatok megismerésén át a munkatársak képzéséig. Természetesen helyszíni segítséget is nyújthatunk a trükkös megmunkálási problémák megoldásában vagy az optimalizálási módszerek kidolgozásában az egyéni gyártási feladatokhoz.

Mielőtt azonban segítséget kellene hívnia, kis odafigyeléssel a gépkezelő saját maga is diagnosztizálhat számos hibaokot. A helyesen köszörült, egyenetlenségektől, foltoktól vagy karcolásoktól mentes alkatrész selymes textúrájú felületi fénnyel rendelkezik. Számos köszörülési hiba azonnal nyilvánvalóvá válik, ha megvizsgáljuk a készterméket és azonosítjuk a megkülönböztető mintákat. Ezek a hibák gyakran szabad szemmel is felismerhetők – sok esetben jellegzetes felületi mintaként.

2. Rosszul felszabályozott köszörűkorongok

A látható hibákért gyakran a rosszul felszabályozott köszörűkorongok felelősek. Ha egy korongot túl gyorsan vagy különböző irányokból szabályoznak fel, annak felülete egyenetlen lesz, és ismétlődő spirál alakú nyomokat hagy a munkadarab felületén. Egy elmozduló, felmelegedő vagy elkopó lehúzó szerszám olyan formát okoz a köszörűkorongon, amely nem párhuzamos az asztal tengelyével. Ebben az esetben a munkadarab felületén az előtolási irányok mintázata jelenik meg.

3. Hűtőfolyadék-problémák

A hűtőfolyadékkal kapcsolatos problémák is hibaként jelenhetnek meg a munkadarab felületén. A vesszőre emlékeztető rövid karcolásokat a lehúzáskor keletkező szemcsékkel szennyezett hűtőfolyadék okozza. A sárga vagy barna elszíneződések a túlmelegedett köszörülési folyamatból vagy az elégtelen hűtésből eredő égésnyomokat jelzik. Mindkettő veszélyes tényezőnek számít, amelyek a munkadarabban repedésekhez és az anyag szerkezetének megváltozásához vezethetnek.

4. Külső hatások

A közelben működő más gépek és berendezések rezgéseket okozhatnak, amelyek hatással lehetnek a köszörűgép zavartalan működésére. Ezek a zavaró tényezők a munkadarab tengelyével párhuzamosan futó jelekként láthatók a munkadarab teljes felületén vagy annak egy részén – az úgynevezett rezgésjelek.

5. Kiegyensúlyozatlan köszörűkorongok

A kiegyensúlyozatlan köszörűkorong a munkadarab teljes felületén annak tengelyével párhuzamos rezgésjeleket okozhat. Ugyanilyen jelek külső rezgésekre, illetve a korong és a munkadarab sebességének helytelen arányára is utalhatnak. A rendszer stabilitásának növelése érdekében használjon állóbábot, hogy a nagyon hosszú alkatrészek stabilak, merevek és központosak legyenek a köszörülés közben.

 

A tipikus köszörülési hibák felismerése és megszüntetése

 

Menetminta a munkadarab felületén, az osztásköz megfelel az asztal előtolásának

A köszörűkorong felülete nem párhuzamos az asztal hosszirányú mozgásával. A lehúzó egység a működés során felmelegszik vagy elhasználódik. Ellenőrizze a lehúzó egység kopását, valamint azt, hogy megfelelő-e a hűtése.

 

Ferde mintázat, spirális nyomok vagy szabályos minta a munkadarab felületén, melyek sok esetben csak bizonyos fényviszonyok mellett láthatók

A hibás lehúzó folyamat által létrehozott spirális, nem kör alakú korong, amely a hibát a munkadarabra is átviszi. A korongot csak egy irányban szabályozza le, esetleg csökkentse a lehúzó szerszám előtolási sebességét.

 

Vesszők: a lényegében tiszta munkadarab felületén szabálytalanul eloszló, rövid, vessző alakú karcolások láthatók

A hűtőfolyadékban lebegő részecskék átpréselődnek az érintkező felületek között, és eközben megkarcolják a munkadarabot. Ellenőrizze a hűtőfolyadék szűrési folyamatát, és rendszeresen tisztítsa meg a korong védőburkolatát!

 

Rezgésjelek: a munkadarab tengelyével párhuzamos jelek az alkatrész teljes vagy részleges kerülete mentén elosztva

A korong leállítása után futtassa azt hűtőfolyadék nélkül, hogy a felesleges hűtőfolyadék távozzon a korongból. Ellenőrizze és szükség esetén korrigálja a korong kiegyensúlyozatlanságát! Használjon állóbábot a nem merev munkadarabok megtámasztásához. Ellenőrizze a Vr/Vs sebességet (lehúzó sebessége / korong sebessége), ami nem haladhatja meg a 60-as értéket.

 

Fazetták a teljes kerületen, vagy a kerület egy részén elszórt nyomok a munkadarab tengelyével párhuzamosan

Zavarforrások (hűtő-kenő folyadék szivattyúk, ventilátorok, sajtolóprések, targoncák) által okozott rezgések a gépen belül vagy kívül. Keresse meg és szüntesse meg a zavarforrást, vagy izolálja rezgéseket (pl. szivattyú vagy ventilátor kiegyensúlyozása).

 

Életlen korong, tükörszerű felület és/vagy az előmegmunkálási folyamatból származó egyenetlenségek

A korongot túl finoman húzták le, eltömődött, vagy a szemcséi túl finomak. A korongot megnövelt előtolási sebességgel húzza le. Húzza le gyakrabban, hogy eltűnjenek a korongról az eltömődött pórusok. Ellenőrizze a lehúzó szerszámot, és ha szükséges, cserélje ki, használjon durvább köszörűkorongot.

 

Égési nyomok, spirál alakú, vagy helyenként sárga, illetve barna elszíneződés a munkadarab felületén

A felület túlmelegedése a köszörülési folyamat során, ennek eredményeként pedig dinamikus igénybevétel mellett repedések keletkezhetnek. Ellenőrizze és korrigálja a lehúzó szerszám előtolási sebességét, valamint a qs (korong és munkadarab) sebességarányt. Javítson a hűtőfolyadék-ellátáson, esetleg használjon magasabb ásványolaj-tartalmú hűtőfolyadékot. Használjon lágyabb vagy porózusabb köszörűkorongot!

 

A vizuálisan is felismerhető köszörülési hibák kiküszöbölése nem atomfizika. Az eljárás finomítása érdekében – hogy a végén a munkadarab a tűréshatáron belül helyezkedjen el – a gépet megfelelően kell beállítani és karbantartani, a köszörűkorongokat megfelelően kell felszabályozni, és a hűtési folyamatnak is hibátlanul kell működnie.

Ha gyártási problémával szembesül, akár egyszerűen csak optimalizálni akarja a köszörülési folyamatot, a STUDER mindig a rendelkezésére áll a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

A Studer köszörűgépek magyarországi forgalmazója és szakszervize a Galika Szerszámgépek Kft.

www.studer.com

www.galika.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek