Most múlik pontosan

Az NH Watches nagy pontosságú óraalkatrészeket gyárt a HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlővel felszerelt KERN Pyramid Nano CNC-megmunkálóközponttal

2020. május 15., péntek, 06:00

Címkék: forgácsolás Heidenhain Heidenhain iTNC 530 órásmesterség vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Ausztráliában is készülhetnek exkluzív órák? Nicholas Hacko szerint igen. Az órásmester egy kicsi, de figyelemre méltó óragyártó üzemet működtet Sydney-ben. A rugalmasság és a versenyképesség növelése érdekében a cég egy 5 tengelyes megmunkálóközpontot vásárolt, amely az apró alkatrészeket is a mikronos pontossági tartományban képes legyártani.

Az eredetileg Európából származó Hacko család hatalmas hagyományokkal rendelkezik az óragyártás terén. Amikor Nicholas Hacko 1992-ben Ausztráliába települt, a család már a harmadik generáció óta foglalkozott órakészítéssel. Nicholas kezdetben – az őseihez hasonlóan – az időmérők minden típusának javításával foglalkozott, de ennél többet akart elérni: „Mindig tudtam, hogy ki akarom használni a kreativitásomat, és el akarom készíteni a saját órámat.” 2011-ben tette meg az első lépést a cél eléréséhez, amikor megalapította a Nicholas Hacko Watchmaker (gyakran csak NH Watches néven ismert) céget. Öt évvel később már elkészíthette az első, teljesen saját tervezésű óráját.

Az NH Watches 2016 óta gyárt saját tervezésű, „made in Australia” órákat (Forrás: KERN Microtechnik)

Apró részek legyártása a mikronos pontossági tartományban

A kreativitás és a vállalkozószellem mellett két további tényező bizonyult döntő jelentőségűnek az NH Watches sikerében: egyrészt a vállalat hét alkalmazottja, másrészt a KERN Pyramid Nano nagy pontosságú, 5 tengelyes megmunkálóközpontja HEIDENHAIN, iTNC 530 vezérlővel. Ez utóbbi Nicholas Hacko minden előzetes várakozását felülmúlta: „A gép még az elvártnál is nagyobb pontossággal képes az apró fogaskerekek, hidak, horgonyok, alaplemezek és egyéb mikroalkatrészek legyártására.” Számokban kifejezve 6 és 10 μm közötti megmunkálási pontosság szükséges ahhoz, hogy az óra a teljes élettartam alatt tökéletesen működjön. Kivételes esetekben egyes alaplemezeknél ±2 μm-es furattávolságra is szükség lehet. A Pyramid Nano megmunkálóközpont a teljes élettartama alatt megbízhatóan képes az 1 μm alatti megmunkálási pontosság biztosítására.

Az olyan rendkívül pontos mikroalkatrészek, mint az alaplemez, biztosítják, hogy az NH Watches órái a teljes élettartam alatt a pontos időt mutassák (Forrás: KERN Microtechnik)

Használt gép hibátlan pontossággal

Ezek a nem mindennapi képességek eredményezték, hogy az ausztrál órásmester már régóta szemet vetett egy KERN gépre. A 2016-os AMB szakkiállításon látta először működés közben a berendezést, ami csak megerősítette az elhatározásában: „Meg voltam győződve arról, hogy az ilyen típusú megmunkálóközpont a mi elvárásainkhoz is ideális választás.” Amikor felmerült egy használt gép megvásárlásának a lehetősége, Hacko gyorsan lecsapott a lehetőségre.

„A gép pontosan úgy gyártja le az alkatrészeket, ahogyan beprogramoztuk. Egyszerűen nem tud hibázni.” Nicholas Hacko

A KERN tájékoztatása szerint a gép teljesítménye és megmunkálási pontossága az egész élettartama alatt változatlan marad. „Csakúgy, mint az óráim esetében” – tette hozzá Hacko. Egy egész éves használat után az óragyártó vállalkozó nagyon elégedett a gép könnyű kezelhetőségével is. A könnyen érthető programozási nyelv, az egyszerű működési felépítés és a vezérlés által kínált számos opció semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Hacko szavaival: „A gép pontosan úgy gyártja le az alkatrészeket, ahogyan beprogramoztuk. Egyszerűen nem tud hibázni.”

A HEIDENHAIN iTNC 530 vezérlőjével és a Klartext programozási nyelvvel az NH Watches még az elvártnál is nagyobb pontossággal képes az alkatrészek legyártására (Forrás: KERN Microtechnik)

A bérgyártás mint kiegészítő jövedelemforrás

Az utóbbi időben az NH Watches nemcsak saját óráinak gyártásához, hanem az orvostechnikai iparban, valamint a szerszám- és formagyártásban is kamatoztatta a mikropontosságú Pyramid Nano gépet. Mivel Ausztráliában nincs komoly verseny ebben a kategóriában, Nicholas Hacko bízik a jövőben: „Nagyszerű érzés, hogy Ausztrália egyetlen üzeme vagyunk, amely ilyen pontos megmunkálóközponttal rendelkezik. Biztos vagyok benne, hogy ez nagy növekedési potenciált jelent számunkra, és nagyon várom, hogy a jövőben újabb KERN gépeket vásárolhassunk.”

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek