Kompromisszumok nélküli, költséghatékony automatizálás

Jövőorientált gyártóplatformot hoz létre a DMG MORI a gépportfólió folyamatos automatizálásával és azok digitális megoldásokkal történő összekapcsolásával

2019. október 11., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás CELOS digitalizálás DMG MORI EMO Hannover forgácsolás Jungheinrich Robo2Go

A DMG MORI 45 kiállított gyártórendszere közül 29 tartalmazott innovatív automatizálási megoldásokat a 2019-es EMO Hannover szakkiállításon. Ez utóbbiak közé tartozott a moduláris WH Flex rendszer, a Digital Twin megoldás, valamint a PH-AGV 50 vezető nélküli vontató- és szállítógép. A DMG MORI kiemelt stratégiai célja, hogy a rendkívüli mértékben növekvő igénynek megfelelően minden szerszámgépét automatizálási megoldásokkal is felvértezze. Mivel az integrált automatizálási megoldások, valamint a megfelelő interfészek iránt folyamatosan bővül a kereslet, a japán-német szerszámgépgyártó óriás várakozása szerint 2022-ben már a gépek 80%-át kell automatizált rendszerekkel legyártani és üzembe helyezni. Következésképpen az új automatizálási megoldások kifejlesztése napjainkban ugyanolyan fontos, mint az új gépmodellek létrehozása.

Az automatizálási megoldások iránti fokozott érdeklődés a teljes termékportfóliót érinti a kis méretű munkadarabok mozgatástól kezdve a nagy méretű alkatrészek palettakezeléséig. A lengyel FAMOT gyártóüzemben a DMG MORI már meggyőzően demonstrálta, hogy miként kapcsolható össze három DMC 210 U duoBLOCK gép egy LPP 160 lineáris palettázó rendszerrel. Az 1 600 × 1 600 mm-es palettákhoz és akár 2 100 mm átmérőjű, 1 400 mm magas munkadarabokra tervezett lineáris palettatároló rendszer rugalmasan megtervezhető, szállítási kapacitása pedig maximum 8 tonna. A WH 210 automatizálási megoldással felvértezett DMU 200 Gantry portálgép akár 2 000 × 1 350 mm-es munkadarabok megmunkálására is képes. A holtidőket jelentősen csökkentő automatizálási megoldást az űripar, a gépipar, valamint az autógyártás beszállítói köre számára fejlesztették ki. Alkalmazásával akár 95%-kal is megnövelhető a termelékenység.

A WH 210 automatizálási megoldással felvértezett DMU 200 Gantry portálgép akár 2 000 × 1 350 mm-es munkadarabok megmunkálására is képes

Automatizálási megoldás az integrált folyamatok részeként

Ezek, illetve más automatizálási megoldások mindig részét képezik a DMG MORI integrált gyártási folyamatának. Ezt a megközelítést hangsúlyozza ki a DMG MORI HEITEC közös vállalkozás, amelynek célkitűzését Markus Rehm ügyvezető igazgató foglalta össze: „Megtervezzük és megvalósítjuk az automatizálás témaköréhez kapcsolódó összes feldolgozási lépés összekapcsolását. A DMG MORI-val együtt egységes és megbízható megoldást kínálunk – a tervezéstől a berendezéseken, a szerszámokon, az NC-programokon át egészen az integrált automatizálásig és az IoT világához történő kapcsolódásig. Ez a szolgáltatási portfólió mindent lefed a tanácsadással kapcsolatban, a koncepció kialakításától kezdve az ajánlatadáson át az üzembe helyezésig. Ily módon a karbantartás és a tartalék alkatrészek is egyetlen forrásból érhetők el.

A WH Flex moduláris kialakítása lehetővé teszi a testreszabást

A DMG MORI HEITEC a munkadarabok kezelésére szolgáló szabványosított automatizálási megoldásokkal és rugalmas automatizálási rendszerekkel egészíti ki a DMG MORI termékskáláját. Idetartozik a megmunkálóközpontokhoz és esztergagépekhez kifejlesztett WH cella, valamint a CTX beta sorozatú esztergagépekhez tartozó WH Top és WH Front. „Több tucat projektet valósítottunk meg sikeresen a DMG MORI HEITEC 2017. decemberi megalapítása óta – hivatkozott Markus Rehm a már üzembe helyezett robotrendszerekre. – Ezáltal jelentősen javítottunk ügyfeleink versenyképességén és a rendelkezésre állási lehetőségein.” Az automatizálási igények 60 százalékát kitevő palettakezelés terén a fejlesztést a Pfrontenben található DMG MORI üzem végzi, míg a rugalmas robotautomatizálásért, a Robo2Go rendszerekért a bielefeldi gyáregység felel.

 

Az automatikusan vezérelt PH-AGV 50 vezető nélküli vontató- és szállítógép önállóan mozog és navigál a gyártóterületen. Nyílt elrendezésű kialakításával és egyszerű bővíthetőségével könnyen integrálható a már meglévő gyártókörnyezetbe is

MATRIS: moduláris sokoldalúság

Az automatizálási követelmények egyedi beállítása teszi lehetővé a 20 kg teherbírású MATRIS munkadarab-kezelő rendszer alkalmazását. A különböző megfogókkal felszerelhető MATRIS szabványosított perifériás modulokkal is kombinálható, többek között mosás, mérés, tárolás vagy megjelenítés céljából. A robotprogramok strukturált felépítése és a betanítási funkciók lehetővé teszik a sorozatgyártás gyors elindítását. Használatához nincs szükség robotprogramozási ismeretekre, mivel a párbeszédablakban megtalálható ciklusok és beviteli maszkok segítségével minden CELOS alapon programozható. A különféle perifériák csatlakoztatására LPS 3 számítógép használható, ami megkönnyíti a karbantartást és a működtetést. A MATRIS az NLX és az NZX sorozatú esztergagépekhez 2 500-as méretig, a CMX V (MAPPS) és a második generációs NVX függőleges megmunkálóközpontokhoz 5 100-as méretig, valamint a 2. és 3. generációs NHX (MAPPS) gépekhez 5 500-as méretig érhető el.

MATRIS munkadarab-kezelés

WH Flex: a munkadarabok és paletták sokoldalú kezelése

A DMG MORI az EMO szakkiállítás keretein belül mutatta be a WH Flex automatizálási koncepciót, a termékportfólió legújabb fejlesztését. A WH Flex egy nagyon rugalmas és moduláris automatizálási megoldás mind a munkadarabok, mind a paletták kezelésére. Moduláris felépítésével könnyen testreszabható, így akár kilenc eszterga- vagy marógépet is képes összekapcsolni. „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy még hatékonyabban reagáljunk ügyfeleink eltérő és sokszor nagyon egyedi igényeire – mondta Markus Rehm. – A WH Flex alapkonfigurációjából kiindulva a szokásos opciók széles választékából állíthatjuk össze az ügyfelek számára optimális megoldást.” A modulok közé olyan tárolórendszerek tartoznak, mint például polcok, páternoszterek vagy palettázóállomások, valamint számos megfogó és megfogócserélő rendszer. A kínálatot olyan lehetőségek teszik teljessé, mint a PLC adattranszfer, a beállító és fordító állomások, a tisztítórendszerek, valamint a lézerjelölésre és mérésre szolgáló különféle kiegészítők. A cél a kompromisszumok nélküli, költséghatékony automatizálás. Ebből a célból a DMG MORI még egy egyszerű vezérlést is a kínálat részévé tett: a CELL CONTROLLER-t intuitív felhasználói felület, intelligens feladatkezelés és rácsprogramozás jellemzi az új alkatrészek kényelmes betanításához és beállításához.

Az új Robo2Go Vision a rugalmas robotikai rendszer innovatív kamerarendszerrel történő továbbfejlesztése

PH-AGV 50 és Robo2Go Vision: rugalmas és utólag is felszerelhető

A palettakezelés területét sem hagyta újítások nélkül a DMG MORI: a világ legnagyobb fémipari szakkiállításán jelentették be a DMG MORI és a Jungheinrich az automatikusan vezérelt, vezető nélküli vontató- és szállítógépek kifejlesztésére vonatkozó partneri együttműködését – aminek első gyümölcsét már Hannoverben be is mutatták. A PH-AGV 50 vezető nélküli szállítógép önállóan mozog a gyártóterületen, ezáltal megnöveli a gyártási folyamatok rugalmasságát, és korlátlan hozzáférést biztosít a gépekhez. A nyílt elrendezés és az egyszerű bővíthetőség révén az új AGV könnyedén integrálható a meglévő gyártási környezetbe. A PH-AGV 50 szállítógépet maximum 840 × 500 mm átmérőjű és 600 kg súlyú munkadarabok mozgatására tervezték. „Az automatizálási megoldás a gépekhez való szabad hozzáférés és a szabadon programozható útvonalak révén maximális rugalmasságot tesz lehetővé – mondta Cornelius Nöß, a pfronteni DECKEL MAHO ügyvezető igazgatója. – A palettatartó és felrakó állomások konfigurációja moduláris. A darabszám és a pozicionálás így teljes mértékben az ügyfelek egyedi igényeihez adaptálható.” A rendszer vezérlését és felügyeletét a DMG MORI LPS 4 IT-rendszer végzi, amely a termelés összes folyamatát optimalizálja.

A PH-AGV 50 vezető nélküli vontató- és szállítógépet akár 840 × 500 mm átmérőjű és 600 kg súlyú munkadarabok mozgatására tervezték

 

A Robo2Go Vision fő tulajdonságai:

 • Az előgyártmányok és a késztermékek gyors berakodása és eltávolítása emelőeszköz segítségével.
 • A szabványosított paletták és targoncák révén nincs szükség a termékek újrarendezésére.
 • Nincs szükség speciális tálcákra.
 • Kevesebb újraszerszámozás a megnövelt munkadarab-kapacitásnak köszönhetően.
 • 1:1 l/d arányhoz közeli alkatrészek kezelése akár 25–175 mm átmérőig.
 • A munkadarabok 3D kamerás érzékelése.

Az új PH-AGV 50 rugalmasságára és utólagos felszerelhetőségére a DMG MORI már a jövő automatizált palettakezelő rendszereinek előfutáraként tekint. Egy hasonló szintű rugalmasság már bebizonyította létjogosultságát az esztergagépek területén. „Az új Robo2Go Vision a rugalmas robotikai rendszer innovatív kamerarendszerrel történő továbbfejlesztése – jelentette ki Harry Junger, a GILDEMEISTER Drehmaschinen ügyvezető igazgatója a Robo2Go 2. generációjával kapcsolatban. – A 3D kamera érzékelőképességével szabványos palettákat használhatunk az alkatrészek tárolására, így elkerülhető a termékek újrarendezése.” A CELOS platformon és a 3D kamerán keresztüli párbeszéd-ezérelt működtetés révén a betanítás kevesebb mint tíz percet vesz igénybe.

Az automatizálási megoldások megvalósításával a DMG MORI Digital Twin rendszerrel akár 80 százalékos időmegtakarítás is elérhető

DMG MORI Digital Twin: üzembe helyezés akár 80 százalékos időmegtakarítással

A DMG MORI Digital Twin fő tulajdonságai:

 • Az automatizálási rendszer kibernetikus leképezése virtuális vezérlőkkel és interfészekkel.
 • Idő- és költségmegtakarítás a fejlesztésalapú termékoptimalizálásnak köszönhetően.
 • Akár 80 százalékkal gyorsabb üzembe helyezés az összes folyamat és eljárás valós idejű szimulációja révén.
 • Átfogó összekapcsolódás a vertikális és horizontális rendszerintegrációhoz.
 • Magas beruházási biztonság a Digital Twin-támogatott ajánlat-előkészítéssel.

A DMG MORI Digital Twin a fizikai gép teljes, digitális ikerpárja, ami lehetővé teszi a gyártó számára, hogy a rendszert gyakorlatilag virtuálisan is működtesse. „A valós idejű digitális modellek lehetővé teszik a folyamatok és műveletek szimulációját, mielőtt a gépet az ügyfélnél összeszerelik – magyarázta Markus Rehm. – Mindez akár 80 százalékos időmegtakarítást jelent a tényleges üzembe helyezés során, emellett pedig egyértelműen javul a minőség is.” A DMG MORI Digital Twin segítségével az ügyfél a folyamatban lévő gyártás során – az elsődleges megmunkálással párhuzamosan is – el tudja végezni az új termékhez szükséges újraszerszámozást, folyamatosan optimalizálva ezáltal a gyártási folyamatot. A DMG MORI tehát az új fejlesztéseket egyre nagyobb mértékben kapcsolja össze a digitális rendszerekkel nyílt interfészek révén. Ezáltal egy integrált összeköttetéssel rendelkező egységet készül teremteni, amely a jövő gyártásának alapjául szolgálhat majd.

www.dmgmori.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek