Kerámia a szikraforgácsolásban: nem luxus, hanem szükségszerűség

Az elektromos kisülésekkel végzett anyagleválasztás mindig is a nagy pontosságról volt ismert. Ennek fenntartásához azonban olyan gépet kell építeni, ami nagyrészt rezisztens a hőmérséklet ingadozására

2020. március 31., kedd, 06:55

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás ic-Hungary kerámia kerámiák Sodick szikraforgácsolás szikraforgácsoló

Sok gépgyártó választotta olcsó megoldásként a megerősített műanyag szigetelőket a fej és az elektróda között, illetve más gépelemeknél. Mivel azonban ezek a szigetelőanyagok hajlamosak a környezeti hőmérséklet hatására tágulni vagy éppen összehúzódni, az ilyen gépeket használó üzemek gyakran találkoztak olyan problémákkal, mint a huzalos szikraforgácsolóban a munkadarab pozíciójának megváltozása, tömbös szikraforgácsolóknál pedig a nem megfelelő elektródakisülés. Az acél és a műanyag szigetelőanyagok mellett tehát új alapanyagok alkalmazására volt szükség. Ez az igény indította el a Sodickot a kerámia intenzív használata felé.

Az alumínium-oxid-alapú kerámia a 21. század egyik „csodaanyagának” számít. A kristályos alumínium-oxid adja elsődleges alkotóelemként a zafír erejét és keménységét is. A nagy szilárdságú szigetelőanyag gépekben történő alkalmazása jelentős javulást eredményezett a stabil megmunkálási környezet létrehozásában. A kerámia hőtorzulása mindössze egyharmada az acélénak, korrózióállósága pedig a kőnél is jobb, így ideális a nagy pontosságot igénylő megmunkálások számára.

Kerámia alkatrészek a szikraforgácsolásban

A szikraforgácsoló gépekben a legfontosabb kerámia alkatrészek a fej és az asztal, amelyek a hőmérsékleti ingadozások során közvetlenül képesek a pontosság befolyásolására. Ez önmagában is sokat számít, hiszen az asztal a munkadarabot tartja a megfelelő pozícióban, míg a fej az elektróda helyzetét határozza meg. Bármelyik pozíció elmozdulása negatívan befolyásolhatja az elkészült alkatrész pontosságát. Az anyag első sikeres alkalmazásai után a Sodick a gépek egyéb szerkezeti elemeiben is próbára tette a kerámiát, többek között a felső és alsó karokban, az asztallábakban, valamint a görgőkben.

Szigetelés a szikraforgácsolásban

A hőszigetelésen túl a szikraforgácsoló gépeknek az elektromos áram hatékony szigetelésére képes anyagokra is szükségük van. A gyenge szigetelés eredményeként az elektromos kisülések diffundálhatnak a fejen keresztül, ami a megmunkálási folyamat gátjaként lelassíthatja a vágási sebességet. Megfelelő elektromos szigetelés esetén azonban a kisülési áram az elektróda és a munkadarab közé koncentrálódik, ami a megbízható vágási folyamat előfeltétele. Ez az oka annak, hogy a kerámia alkatrészek a Sodick egyik stratégiai alappillérévé váltak, és a teljes vertikális integráció érdekében a japán cég saját kerámiagyártó létesítménnyel is rendelkezik.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek