Keleti kényelem, nyugati minőség 1. rész

Hol húzódik a határ a közepes és a prémium képességű megmunkálóközpontok között?

2018. május 02., szerda, 06:00

Címkék: AXILE Buffalo forgácsolás Heidenhain Heidenhain iTNC 530 heidenhain tnc 640 ipar 4.0 megmunkálás Optimum öttengelyes megmunkálás pontosság Siemens_vezérlés Sinumerik 840D

Változóban van a hazai gyártási kultúra. Korábban jellemző volt, hogy a nyugati multinacionális cégek az értékteremtő folyamat azon lépéseit helyezték ki a kelet-európai országokba, ami nem igényelt sem modern technológiát, sem speciális szakértelmet. A világ azonban zsugorodik, az elvárások már a nyugati sztenderdekkel egy szintre kerültek, ami a gépállományban is változásokat hoz. A megfelelő technológia jó ideje elérhető hazánkban is, de a növekvő kínálat nem mindig könnyíti meg a választást. Új sorozatunkban Werderitsch Gábor, az Optimum Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Gonda Norbert, a CNC-üzletág vezetője beszél arról, hogy milyen szempontokra érdemes figyelnünk, ha csúcskategóriás szerszámgépet vásárolnánk az átlagos kivitelű gépek dzsungelében.

Werderitsch Gábor: A tajvani Buffalo Machinery Co., Ltd. gyártja az Optimum CNC-gépek nagy részét. Alapvetően innen ered a kapcsolatunk ezzel a gyártóval. Az elsősorban Európában forgalmazott Microcut márka nevű terméküket direktben is értékesítjük. Ez fontos referencia, hiszen minden földrész más gyártáskultúrát feltételez és más beszállítókat „követel meg”. Távol-Keleten korábban a FANUC vezérlőt preferálva gyártottak gépeket. Ma már elfogadott tendencia, hogy az európai piacra gyártott gépek jelentős részén a közkedvelt SINUMERIK és HEIDENHAIN vezérlők lettek a sztenderd CNC-megoldások, és az egyéb fő komponensek is nyugat-európai (főként német) gyártók termékei (INA, FAG, Kessler). A Buffalo az elmúlt évtizedben komoly kutatásokat folytatott a csúcstechnológiát képviselő szerszámgépek kifejlesztéséhez. Mint minden márka esetében, a felhasználók itt is nehezen választották el a high-tech, öttengelyes szimultán megmunkálásra is képes gépeket az egyszerűbb felszereltségű, tudású modellektől. A gyártó így újrapozicionálta ezeket a fejlesztéseket, és ehhez eleve csak olyan gépeket vettek figyelembe, amelyek legalább 0,5 g gyorsulással, 60 m/perc gyorsjárattal és 15 000 min–1 főorsó-fordulatszámmal, szimultán öttengelyes gépek esetén nyomatékmotoros billenő körasztallal és – mai kifejezéssel élve – ipar 4.0 kompatibilitással rendelkeznek. CNC-gépek esetén különös hangsúlyt kap az automatizálhatóság lehetősége.

Milyen kategóriát képviseltek az új fejlesztések a piacelemzés szerint?

Werderitsch Gábor: A piaci pozicionálás után a Buffalo AXILE márkanéven létrehozta közép-felsőkategóriás szerszámgépcsaládját, amihez már a körasztalok, lineáris vezetékek, golyósorsók, mérőrendszerek, vezérlők, szenzorok beszállítóit is úgy választották meg, hogy a gépeik a legnagyobb márkákkal is versenyképesek legyenek. Ennek megfelelően a beszállítók zöme nyugat-európai (főként német) gyártó lett (Schaeffler-csoport, Kessler). A Buffalo pontosan definiálta, hogy milyen magas műszaki tudásúak lehetnek az AXILE gépekbe épített kulcsfontosságú alkatrészek, és ezekből is igyekszik a legjobb minőséget adni. Például a körasztal C és A tengelyét kizárólag nyomatékmotoros hajtással gyártják, az A tengelyen dupla nyomatékmotor-hajtást építenek be, mert így lehet a kívánt dinamikát és az évek múlva is tartható pontossági követelményeket elérni. Eleve nagyon fontos, hogy a körasztalt megfelelő öntvényalapra helyezzük, mert annak kell részben elnyelnie, részben továbbadnia a vibrációt a padozatnak, amin a gép áll. A fejlesztéseknek olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a körasztal széle és az ajtó között minél kisebb legyen a távolság, hogy a munkatér könnyen hozzáférhető legyen, és a körasztal síkjának magassága is megkönnyítse a munkadarabok ki- és berakását. Ergonómiai szempontból is kiváló tervezésű gépről beszélünk. Fontos tehát, hogy az amúgy első osztályú komponensek között milyen az összhang, hogyan képeznek rendszert.

Ebből következik, hogy a gépek ugyanolyan pontosan képesek dolgozni, ugyanakkora terheléseket képesek elviselni, ugyanúgy technologizálhatók és ugyanolyan energiatakarékosak, mint az azonos magas technikai tudással rendelkező alkatrészekből összeszerelt európai csúcsmodellek. Az eddigiekben leírt technikai feltételek alapján a gyártó az AXILE márkanév alá két 5 tengelyes szimultán megmunkálóközpontot és négy 3 tengelyes megmunkálógépet csoportosított.

Milyen jellemzők határozzák meg, hogy egy gép high-tech kategóriás?

Gonda Norbert: A gyorsaság, hatékonyság és dinamika – összefoglaló néven az agilitás –, valamint a gépbe szerelt intelligencia, amitől az okosgéppé válik. Fő szempont volt a fejlesztés során, hogy a gép megbízhatóan működjön, maximális rendelkezésre állási idővel. Kevés gyártó engedheti meg magának, hogy a gépei hosszú időre kiessenek a termelésből. Az intelligens funkciók lehetővé teszik a gép és a komponensek állapotának figyelését és előrejelzések készítését, ami kulcsfontosságú a megelőző karbantartás bevezetéséhez. A gyártók a nem tervezett leállások miatt korábban inkább a szükségesnél több gépet terveztek a gyártásba, ami alacsony kihasználtsági szinthez vezetett. Az intelligens funkciók megszüntetik a kompromisszum szükségességét, így növelve a vállalkozás versenyképességét.

Werderitsch Gábor: A Buffalo ebből a Smart Machining képességből vezette le az ipar 4.0 kompatibilitást, hiszen az adatgyűjtéshez és -kiértékeléshez eleve minden a rendelkezésre állt. Az ipar 4.0 ezt azzal egészítette ki, hogy már nemcsak a gyártónak, hanem a felhasználónak is rendelkeznie kell a kérdéses adatokkal, és a gyártáshoz kapcsolódó adatok már nemcsak a gép szintjén fontosak, hanem adott esetben az egész termelésirányítási rendszer szerves részét képezik. A már létező Smart Machining tehát egy teljes rendszer része lett. Tíz évvel ezelőtt még nem sok szerszámgépgyártó gondolt arra, hogy szenzorokkal vértezze fel a gépét, a Buffalo tehát nagyon pontos jövőképpel kellett, hogy rendelkezzen már az ipar 4.0 koncepció életre hívása előtt is.

Miért van szükség Magyarországon egy újabb felső kategóriás szerszámgépmárkára?

Gonda Norbert: Magyarországon erős a német irányultság, és a szimultán 5 tengelyes technológia kulcspiacai – energiaipar, autógyártás, légi- és űripar – is jelen vannak, és folyamatosan bővülnek. Korábban olyan gyártást hoztak Magyarországra, ami nem igényelt modern technológiát, de ennek a világnak vége. A gyártó cégeknek modern gépparkra lesz szükségük a versenyképesség megőrzéséhez, ezért biztosra vehető, hogy nálunk a németországinál nagyobb mértékben növekszik majd az öttengelyes technológia használata. Többszöri felfogatással vagy használt gépekkel nem lehet teljesíteni azt a tűrésmezőt, amit a nyugat-európai megrendelők megkövetelnek. A következő lépés pedig az, hogy ellenőrizni kell a megmunkálás folyamatát, a munkadarab pontosságát és a szerszámkopást. A nagy sebességű forgácsolásra alkalmas szerszám drágább ugyan, de a gépünk sokkal alacsonyabb ciklusidővel végezheti el a megmunkálást. Az U alakú váz olyan univerzális gépkonstrukciót eredményezett, ami könnyen automatizálható, vagy kisebb alapterületet foglal el, így minden létező ügyféligényre tudunk megfelelő megoldást kínálni.

Werderitsch Gábor: Nem volt kötelező felvállalnunk a márka hazai képviseletét, de az AXILE-minőséget ismerve szívesen vállaltuk a feladatot. A szimultán 5 tengelyes megmunkálás területén a Távol-Kelet némi lemaradásban van, de a Buffalo kivételt képez. A technológia leginkább Németországban fejlődött, így az alkatrész-beszállítók is főként Németországból kerülnek ki. Ha lehet találni egy távol-keleti márkát, amely tudásban versenyképes a prémium német márkákkal, akkor annak van létjogosultsága Magyarországon is. A szimultán öttengelyes technológia előnyei olyan kézzelfoghatóak, hogy a gépértékesítések több mint 5%-a már most is ebből a kategóriából kerül ki.

Gonda Norbert: Jó minőségű európai, japán vagy akár tajvani alkatrészekből sok gyártó, köztük kínai cégek is össze tudnak állítani megmunkálógépeket, de nagyon fontos, hogy milyen az adott cég gyártási kultúrája, minőségbiztosítása, vagyis tud-e sorozatban gyártani gépet ugyanabban a magas minőségben. A minőségi különbségeket az határozza meg, hogy a gyártási folyamat során melyik gyártó hány ellenőrzési pontot használ. Ebben a Buffalo, és különösen az AXILE brand élenjár. A gyártási kultúra nagymértékben felel azért, hogy a szerszámgépünk hosszú éveken keresztül hibátlanul működjön.

Folytatjuk

Molnár László

Következik: Mire kérdezzünk rá vétel előtt, hogy pontos szerszámgépet vásároljunk?

Kapcsolódó cikk:

Keleti kényelem, nyugati minőség 3. rész

Keleti kényelem, nyugati minőség 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek