iSmart Factory koncepció a Mazaktól

Ismét Nyílt Napokat tartottak a Mazak új sóskúti Technológiai Központjában

2016. október 10., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás forgácsolás ipar 4.0 iSmart Factory lemezmegmunkálás nyílt nap Yamazaki Mazak

Nincs hazánkban elegánsabb helyszín a szerszámgépipari újdonságok megismerésére, mint a Yamazaki Mazak 14. európai Technológiai Központja. Az 50 fős előadóterem az elméleti, míg a látványos, 736 m2-es gépbemutató terem a gyakorlati ismeretek elsajátítására ideális helyszín.

A 2016. szeptember 20–22. között tartott Nyílt Napok előadásait Kozma István, a Mazak magyarországi képviseletének értékesítési munkatársa nyitotta meg. Az előadás folyamán a világelső CNC-szerszámgép-gyártó cég történelmét ismertette, majd a cég értékesítési munkatársai bemutatták a működés közben is megtekinthető Mazak szerszámgépeket a vendégeknek.

Ezt követően Mike Sykes, a Worcesterben található európai gyártóüzem és az Európai Technológiai Központ projektmenedzsere tartott előadást az ipar 4.0 jellemzőiről és a Mazak ez irányú fejlesztéseiről. Utólag elmondható, hogy az ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseit a Mazak már a 80-as évek elején működtette, a cyber gyár megalapításával, amely ennek a modern cyber gyártási rendszernek, a Mazak iSmart Factory koncepciónak elődje volt.

A japán szerszámgépgyártó óriás Ogucsi-ban (Japán) és Kentucky-ban (USA) üzemeltet gyárakat, melyek a Mazak iSmart Factory koncepciót alkalmazzák. A gyárakban az egyes szerszámgépeket egymással és a felsőbb szintű termelésfelügyelettel is összekapcsolták a gyártási folyamat ellenőrzésének, a dinamikus munkaszervezésnek, a folyamat során keletkező nagy adatmennyiség kiértékelésének és a selejtszám csökkentésének céljából. A hálózatban történő gyártás lehetőségei tovább bővültek azzal, hogy a Smooth platformokon túl immár a más vezérlésekkel ellátott szerszámgépek összekapcsolása is megoldott.

„Bár világszerte eltérő megközelítési módszerek léteznek az ipar 4.0-val kapcsolatban, a Mazak ennek a koncepciónak egyfajta hibrid változatát valósítja meg, így az itt ismertetett eljárások nagymértékben hasonlítanak a Japánban vagy az USA-ban látható példákra – ismertette Mike Sykes projektmenedzser. – A Mazak filozófiája mindig is támogatta a helyben történő fejlesztést és gyártást, így – bár számos ötlet származik Japánból – jelentős mérnöki gárda dolgozik az európai központban is. A helyi ügyfelek igényeire keresnek megoldást, de az itt elvégzett fejlesztések a Japánban található cégközpontra is kihatnak. Az ipar 4.0 kompatibilis megoldások fejlesztésében részt vesznek stratégiai partnerek, de az adott alkalmazás kapcsán nincsen fix komponensbeszállító, mivel az ügyfél elvárása dönt az egyes részegységek (méréstechnika, robotmodul stb.) típusáról. Elterjedt nézet, hogy a fokozott automatizálás a munkahelyek számának csökkenésével jár, de a kérdést megközelíthetjük olyan irányból is, hogy ezáltal a gépkezelő felszabadul a manuális munkavégzés alól, így lehetősége nyílik magasabb szintű munkavégzési módszereket elsajátítani és elvégezni. A ciklusidők lerövidülése következtében egyébként is egyre több olyan munkafázis keletkezik, amit a gépkezelő már nem tudna megfelelően elvégezni. Az automatizáltsági szint növelése tehát elkerülhetetlen – a gyártás versenyképességének megőrzése érdekében is.”

„A sóskúti Technológiai Központ 2016. május 11-i megnyitása azt is eredményezte, hogy a hazai környezetből ki kell lépnünk a nemzetközi porondra – fejtette ki dr. Feminger Gábor, a Yamazaki Mazak Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója. – Ezalatt mindenekelőtt a környező képviseletek és ügyfelek igényeinek kiszolgálását értjük. Az új Tréning Akadémia által kibővített oktatási programok a környező országok érintettjei számára is elérhetők lesznek a jövőben, de a nálunk látható számos gép megtekintési lehetősége is hasznos lesz a külföldi vásárlók számára. Ennek koordinálásában a kelet-európai divízió egyik megbízott vezetője segít majd. Ebben a környezetben már minden rendelkezésre áll egy tökéletesen megszervezett Nyílt Nap-sorozat megrendezésére, mivel fennakadás nélkül tudjuk kiszolgálni a megjelenő nagyszámú érdeklődőt. Az új Technológiai Központ megnyitása óta már öt-hat szakmai tréningen és néhány forgácsolási bemutatón vagyunk túl, de már volt példa olyan esetre is, amikor a próbagyártást a gép megvásárlása követte. Az általános elvárás – a vevők személyes bevonzása és a cég technológiájának terjesztése – nem változott, csak másik szintre került, amit a személyi állomány növelésében is le kell követnünk. Az idén rendezett Nyílt Napokon legalább tíz cég érdeklődött az iSmart Factory megoldás iránt, nekünk pedig követnünk kell a vevői igényeket. Az egyik legújabb fejlesztés eredményeképpen már a lézergépek is beköthetőek az Mazak iSmart Factory megoldásba.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek