Intézményesített referencia

Két multinacionális technológiai cég is Nagyatádon találta meg magyarországi referencia-központját

2016. május 11., szerda, 12:03

Címkék: acélipar acélmegmunkálás bérgyártás Büttner Kft. forgácsolás Haas nagyatád SSAB szerszámacél szerszámgyártás Toolox

2016-ban Magyarországon tartotta éves Club Toolox konferenciáját az SSAB svéd acélóriás. A háromnapos nemzetközi konferencia április 15-i zárónapján a küldöttség a nagyatádi Büttner Kft.-hez, a Toolox szerszámacél anyagminőséget megmunkáló és értékesítő, szerszámalkatrész-gyártó disztribútorhoz látogatott.

Az SSAB által forgalmazott számos acélminőségből egy szerszámgyártó vállalkozás számára elsősorban a szerszámacélok lehetnek érdekesek. A cég a már megszokott anyagminőségek mellett most két acéláruval – Toolox33 és Toolox44 – jelent meg a magyar piacon. A terméknévben a számok a Rockwell-keménységet jelzik. A Toolox33 az 1.2312-es szerszámacél, a Toolox44 pedig az 1.2343-1.2344 anyagokat képes helyettesíteni. A fejlesztés során az SSAB a jó forgácsolhatóságra és a későbbi hosszabb élettartamra igyekezett fókuszálni.

Gyümölcsöző partnerség

Magyarország legnagyobb (2015-ben 4,6 Mrd forint forgalmat realizáló) bérforgácsolással foglalkozó vállalkozása mintegy 70%-ban exportra – mindenekelőtt Németországba – termel. Az autó- és csomagolóiparba, háztartási gépek gyártásába és az energetikai szektorba szerszámalkatrészeket beszállító Büttner Kft. és az SSAB partnersége hatéves múltra tekint vissza. Az évente nagyjából      6 000 tonna acélárut feldolgozó nagyatádi szerszámgyártó mind ez idáig mintegy 700 tonna Toolox33 és 40 tonna Toolox44 – megmunkált – szerszámacélt értékesített tovább. A két acélminőség közti jelentős forgalomeltérést az okozza, hogy a nagy szilárdságú Toolox44 legfőképpen szerszámbetétként használatos, így forgalmazása sem nagy mennyiségekben történik, másrészt a szerszámbetétek nagy pontosságot igénylő megmunkálását a vevői kör sem mindig adja ki bérforgácsolásra. Kocsis Péter értékesítési vezető elmondása szerint az utóbbi másfél évben rajzolódott ki az a trend, hogy a komolyabb értékesítési volument képviselő Toolox33 szerszámacél aránya csökkenésnek indult, és egyre nagyobb kereslet mutatkozik a Toolox44 iránt.

Az évente megrendezett, a potenciális vevőkör felkutatását célzó Club Toolox konferenciák a termékek piaci bevezetésének részét képezik. Nem feltétlenül elegendő ugyanis az anyagtulajdonságok tesztelése és igazolása, a sikeres bevezetéshez vevői részről szükséges lehet a teljes szerszámozás átállítása (hiába a Toolox33 jobb általános forgácsolhatósága, ugyanaz a marófej adott esetben az 1.2312-es szerszámacélnál nyújthat jobb forgácsolási teljesítményt). A szerszámozás lecserélése egyrészt a mérnökök ellenállását válthatja ki, másrészt újabb gazdaságossági számításokat von maga után.

A konferencián Európa-szerte több SSAB-divízió vezetői, meglévő viszonteladók és partnerek vannak jelen. Az értékesített volumen és a továbbfeldolgozás minősége szempontjából is referencia-központnak is számító Büttner Kft. telephelyén egyébiránt a potenciális vevői kör számára is bemutatták a Toolox tömegtermelésben történő megmunkálási lehetőségeit.

Ludger Weichert, az SSAB Közép-Európáért felelős területi értékesítési vezetőjének elmondása szerint a minden évben más helyi disztribútornál rendezett konferenciához idén kiváló referenciapontnak számított a Büttner Kft. „A szerszámacél az SSAB egy speciális termékcsoportjának számít, amit – mivel mi nem dolgozzuk fel az acéllemezeket – kizárólag disztribútor partnerek révén értékesítünk. A helyi SSAB-képviselet ezért nem is foglalkozik a Toolox-termékek értékesítésével. Van rálátásom arra, hogy a Büttner Kft. teljesítményét már európai gyártó cégekhez mérjem, és bátran kijelenthetem, hogy magyarországi disztribútorunk máris az első három továbbfeldolgozó és értékesítő partnerünk közé számít Európában, az új beruházásaik révén pedig nagyon gyorsan éllovassá küzdhetik fel magukat.

A magyar piac gyengeségének a kis hazai felvevőpiac, a kevés saját termék számít, a cégek többsége ezért alvállalkozói, beszállítói viszonyban működik. A szolgáltatás és a minőség megfelelő, a függőségi viszony azonban veszélyeket is hordoz magában.

Bár a kínai acéldömping csillapodott, az európai acélgyártás még nem került ki a válságból, mert továbbra is óriási többletkapacitásokkal rendelkezik. Rengeteg pletyka kering mostanában az acélipar érintettjei között felvásárlásokról és összeolvadásokról, amik végső soron mind a túlzott kapacitások leépítését szolgálnák” – jelentette ki Ludger Weichert.

Referencia a képzésben is

A Büttner Kft. nem csupán az SSAB számára jelent magyarországi referenciapontot. 2014-től kezdve Nagyatádon működik az ország jelenleg egyetlen, a tanulókat heti két gyakorlati napon fogadó Haas Műszaki Oktatási Központja is. „Somogy megye ipari szempontból az ország hátrányosabb régiói közé tartozik, nem megszokott, hogy errefelé ipari vállalkozások az átlag fölé emelkedjenek. Saját magunknak kell gondoskodnunk a szakemberek elvándorlásának pótlásáról. Így cégünk a helyi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskolával karöltve egy érettségi utáni kétéves gépgyártás-technológiai technikus képzést indított, ahol a fiatalok az elméleti tudást a gimnáziumban, a gyakorlati ismereteket pedig a Büttner Kft. két Haas Mini Mill géppel, valamint 4 szimulációs vezérlőpulttal is felszerelt oktatási központjában szerezhetik meg. A színvonalas képzést tanulmányi szerződés keretein belül kapják meg a tanulók, ami versenyképes életpályát biztosít a megfelelően képzett gépészmérnökök és gépkezelők új generációja számára” – ismertette a képzés folyamatát Kocsis Péter.

Molnár László


Az 1992-ben alapított Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. idehaza példa nélkülinek mondható a megmunkálási tartományok tekintetében. A szerszámlapok és alkatrészek megmunkálása a mikromérettől egészen a 25 tonnás munkadarabsúlyig lehetséges a cég nagyatádi üzemcsarnokaiban. Nem csak a méret a lényeg: a cég kiemelt figyelmet fordít a megmunkálás precizitására is. „A nyolc-tíz évvel ezelőtt megkívánt 10-20 mikronos pontosság számos alkalmazásban még mindig elegendő, de egyre több igény mutatkozik a 10 mikron alatti pontosságra. Az igényeknek pedig minden esetben meg is kell felelnünk” – jelentette ki Kocsis Péter. A cég egyik innovációs célként már 3 évvel ezelőtt kitűzte, hogy ügyfelei számára a ±5 mikronos tűréstartományban történő precíziós megmunkálást is biztosítani tudja.

A mintegy 250 főt foglalkoztató és 6 000 m2 gyártóterülettel rendelkező Büttner Kft. gép- és szoftverállományának folyamatos fejlesztése mellett jelenleg is telephelybővítést hajt végre – Ludger Weichert talán nem is vállalt nagy kockázatot azzal, hogy az Európa éllovasának járó kitüntető címet előre a magyarországi referencia-központnak adományozta.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek