Horn Technológiai Napok 3. rész

Növekedés minden fronton

2015. szeptember 07., hétfő, 08:31

Címkék: 842 kazetta autóipar HORN hornyolórendszer precíziós szerszámok szerszámgyártás technológiai napok

Aligha vitatható, hogy alig 40 évvel ezelőtti megalapítása óta a Paul Horn GmbH a forgácsolási szakma csúcsszereplői közé emelkedett. A cég 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Technológiai Napokat. Az immár hagyományosnak mondható, sorrendben ötödik Technológiai Napokra a TechMonitor is meghívást kapott. Helyszíni beszámolónkat sorozatban közöljük.

A moduláris hornyolórendszer tartományának kiterjesztése

A HORN a 842-es típusú kazettarendszerrel egészíti ki a hornyolórendszerét, amely kisebb méretű munkadarabok megmunkálásához kisebb méretekkel is rendelkezik. A rendszer különféle osztályokba tartozó acélok leválasztására alkalmas, és valóban ellenáll a különösen rideg anyagoknak, valamint a hatékony hűtési koncepcióknak.

A 842 kazetta a 940-es moduláris hornyolórendszer részét képezi, amely egy alap tartóból, egy hornyolószerszám-tartóból és egy kazettából áll. A felhasználók számára legfontosabb előnyt az alkotóelemek rugalmas kombinációja jelenti. A hornyolószerszám-tartók – melyek a gép és alkalmazás típusának megfelelően eltérő hosszúságokban állnak rendelkezésre – az alap tartóhoz csatlakoznak.

A maximális merevségű 842-es típus a 940-es rendszerrel kombinálva figyelemreméltón rugalmas megoldássá válik

A kompakt kialakításának köszönhetően a hornyoló szerszám könnyedén integrálható különböző géptípusokba. A HORN alapvetően a Traub és Index esztergákhoz csatlakoztathatóságra készült speciális csatlakozókhoz fejlesztette az új terméket. Az S100 forgácsolóbetét tartománnyal kombinálva a 842-es típus költséghatékony megoldást kínál jól forgácsolható, magas szilárdságú és rozsdamentes acél anyagok leválasztásához.

Speciálisan kisebb munkaterülettel rendelkező esztergákon történő használathoz tervezték, így a kazetta mindkét oldalról becsavarozható. Az S100 típusú forgácsolóél különböző szélességgel, geometriával és bevonattal érhető el, hogy az adott megmunkálási feladathoz megfelelő legyen. A forgácsolóél csavaros befogó eszköze egyszerűvé teszi a szerszámcseréket, magas fokú ismétlési pontossággal.

A hornyoló szerszám belső hűtőfolyadék-ellátással, alsó tartóhűtéssel és felső befogóhűtéssel rendelkezik. Ennek eredményeképpen a hűtőfolyadék-sugár közvetlenül a forgácsolóélre hat, ezzel biztosítva az optimális megmunkálási eredményt. A hagyományos külső hűtési koncepcióval összevetve ez a hűtési típus javítja a forgácsolási paramétereket, és hosszabb szerszám-élettartamot biztosít. Így a rendszert alkalmazók a költséghatékonyság előnyeit is élvezhetik.

A 842-es típusú kazetta fejlesztésekor egy konkrét célt vettek figyelembe: maximális merevség. A pengékkel összehasonlítva síkbeli alakhűségben és felületi minőségben rendelkezik előnyökkel. A továbbiakban nincs szükség kiegészítő homlokesztergálási művelet végrehajtására a leválasztási felületen. A 842 rendszerrel végzett megmunkálás után a munkadarab felülete kiemelkedően sík leválasztási felülettel rendelkezik, minimális egyenetlenséggel. A HORN Tmax = 22 mm (0,8661") és Tmax = 34 mm (1,3386") hornyolási mélységű hornyoló szerszámokat kínál. A rendszer erősségei különösen rúdanyagok sorozatgyártásakor kerülnek előtérbe.

A Technológiai Napok 3 napja alatt a mintegy 2 600 látogató számára az elméletet nyolc szakmai előadás, a gyakorlatot – többek között – a számos végtermék-minta jelentette. A Technológiai Napok színvonalát többek között olyan partnerek növelték, mint a CHIRON-WERKE GmbH & Co. KG, a DMG / MORI SEIKI, a HAIMER GmbH, a Renishaw GmbH, a Schunk GmbH & Co. KG, a SIEMENS AG és a TORNOS S.A.

www.phorn.hu

Kapcsolódó cikkek:

Horn Technológiai Napok 1. rész

Horn Technológiai Napok 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek