Heidenhain forgójeladók DRIVE-CLiQ interfésszel

Biztonságos és közvetlen kommunikáció a Siemens vezérlésekkel

2019. május 22., szerda, 06:00

Címkék: Heidenhain jeladó mérés méréstechnika siemens vezérlés vezérléstechnika

A DRIVE-CLiQ interfészt* tartalmazó Heidenhain abszolút forgójeladók Siemens vezérlőkkel felszerelt gépekben és gyártóberendezésekben is lehetővé teszik a pozíciómérést. A jeladók biztonságosan és közvetlenül szolgáltatják a vezérlési és pozicionálási adatokat. Mivel minden alkalmazás speciális követelményekkel rendelkezik – például az adatinterfész és a mechanika igényeiben vagy a forgójeladó elvárt pontosságában –, ezért az optimális csatlakoztatáshoz számos termékváltozat áll rendelkezésre.

Egy interfész, számtalan lehetőség – így jellemezhetők röviden a Siemens DRIVE-CLiQ interfészével ellátott Heidenhain abszolút forgójeladók. A gép- és berendezésgyártók széles termékválasztékból választhatnak, így tökéletes megoldást találhatnak a visszacsatolás ellenőrzésére vonatkozó igényeikre. A választási opciók az optikai, illetve az induktív forgójeladók közötti választásra is kiterjednek.

Az optikai és az induktív forgójeladók a beépítési méreteket tekintve sok esetben kompatibilisek. Míg az optikai forgójeladók nagyobb pontossági szint elérését teszik lehetővé, addig a kisebb méretű induktív forgójeladók nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek, és érzéketlenek a szennyeződéssel szemben. A gépek és berendezések gyártói ezáltal többek között növelhetik a motor pontosságát, vagy optimalizálhatják annak hosszát, attól függően, hogy melyik jeladót építik be.

Adatforgalomra nyitottan: az ECN 1324S (balra fent) és az EQN 1336S (jobbra fent) optikai forgójeladók, valamint a Heidenhain ECI 4090S induktív forgójeladó lehetővé teszi külsőhőmérséklet-érzékelők csatlakoztatását is

A gépgyártók ezenkívül egyfordulatú forgójeladók és áttételes többfordulatú forgójeladók között is választhatnak, amelyek a teljes fordulatszám számítására is képesek. A DRIVE-CLiQ interfésszel ellátott Heidenhain forgójeladók portfóliója beépített áttételes vagy anélküli változatokat, valamint különféle tengelytípusokat és átmérőket tartalmaz.

Masszív kialakítás: a Heidenhain ECI 1319S (balra) és EQI 1331S (jobbra) induktív forgójeladói különösen nagy mechanikai terhelésű alkalmazásokhoz készültek, és külsőhőmérséklet-érzékelők csatlakoztatását is lehetővé teszik

 
Számos DRIVE-CLiQ interfésszel rendelkező forgójeladó speciális tulajdonságokkal rendelkezik:
  • A hőmérsékletmérés érdekében a KTY 84-130 félvezető érzékelők és a PT 1000 szenzorok csatlakoztathatók a beépített áttételes ECN 1324S és EQN 1336S optikai forgójeladókhoz, valamint az áttétel nélküli ECI 1319S, EQN 1331S és ECI 4090S induktív forgójeladókhoz. Ezenkívül nemcsak az említett forgójeladók firmware-jét frissítették, hanem a motoradatokra és a más gyártók adataira vonatkozó memóriaterületet is bővítették.
  • A masszív, beépített áttételes ECI 1319S és EQI 1331S induktív forgójeladók különösen alkalmasak a rotor 600 m/s²-ig és az állórész 400 m/s²-ig terjedő nagy mechanikai terhelésével járó alkalmazásokra.
  • A beépített áttételes és merev tengelyű ROC 424S és ROQ 436S optikai forgójeladók mellett elérhetők a beépített áttételes és üreges tengelyű EQN 436S optikai forgójeladók is.

Szerelési alternatívák: merev tengely ROC 424S forgójeladóval (fent), illetve üreges tengely ECN 424S forgójeladóval (lent)

Valamennyi DRIVE-CLiQ interfésszel ellátott forgójeladót SIL 2 (EN 61508 szerint), illetve 3-as kategória d teljesítményszint szerinti biztonsági szintet megkövetelő alkalmazásokhoz hitelesítették (EN ISO 13849 szerint). A mechanikus csatlakozás hibakizárása mind a merev, mind az üreges tengelyű verziók esetén elérhető.

A Heidenhain számos összekötő kábelt és diagnosztikai eszközt is kínál a DRIVE-CLiQ interfésszel rendelkező jeladókhoz, például a PWM 21 műszerből és az ATS szoftverből álló beállító és tesztelő csomagot. A csomaggal a kódoló állapota átfogóan tesztelhető a gép működése során (online diagnosztika a tengely aktív működése során), valamint a szerelési vagy javítási munkák részeként (offline diagnosztika). Az abszolút forgójeladók esetében ez a beállító és tesztelő csomag lehetővé teszi a nullpont elektronikus eltolását, hogy a forgójeladó egyfordulatú pozícióját a motor preferált helyzetéhez igazítsa.

Az EIB 2391S interfész elektronikai egység (a képen egy RCN szögadóhoz csatlakoztatva) minden Heidenhain szögadót EnDat 2.2 interfésszel DRIVE-CLiQ jeladóvá alakít

Az abszolút forgójeladók széles választékában DRIVE-CLiQ interfésszel felszerelt zárt lineáris jeladók is elérhetők. Az EnDat 2.2 interfésszel rendelkező jeladók az EIB 2391S külső interfész elektronikai egységgel bármikor DRIVE-CLiQ jeladóvá alakíthatók.

* A DRIVE-CLiQ a SIEMENS AG bejegyzett védjegye

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek