Hálózatosodjon okosan!

Hogyan működik a Connected Machining (hálózatos megmunkálás) a gyakorlatban? Lássunk egy alkalmazási példát!

2019. március 14., csütörtök, 06:00

Címkék: forgácsolás Heidenhain heidenhain tnc 640 vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Digitalizálás, hálózatba kapcsolt gyártás és intelligens gyárak – csak néhány példa azon felkapott szakkifejezésekre, amelyek napjainkban a fémmegmunkálás világát uralják. Ha meg akarjuk érteni, hogy milyen tartalom rejlik a divatos szlogenek mögött, érdemes áttekintenünk egy konkrét példát, egy kerékpárpedál a Connected Machining segítségével történő legyártását.

Miként fest egy gyártási infrastruktúra, amelyben minden munkamenetet digitálisan összekapcsolunk a Heidenhain Connected Machining funkciócsomaggal a tervezéstől a kiszállításra kész alkatrészig? Első pillantásra valójában nem annyira különbözik a hagyományos gyártástól, mert a rendszerelemek ugyanazok. De az egyes állomások közötti adatáramlás teljes mértékben digitalizált és papírmentes – a Connected Machining funkciócsomaggal mindez zökkenőmentesen megvalósítható, amennyiben a műhely HEIDENHAIN vezérlést használ a kommunikáció központi elemeként.

A hálózatos megmunkálás elemei általában a következők:

  • Tervezés, beleértve a CAM-programozást és szimulációt
  • Szerszám-előkészítés és szerszámellátás
  • A szerszámgép és a HEIDENHAIN vezérlés
  • Minőség-ellenőrzés
  • A nyers munkadarabok és a szerszámok beszerzése
  • A késztermékek kiszállítására szolgáló logisztika
  • Munkatervezés és feldolgozás

Digitális hálózatba kapcsolt gyártás Heidenhain Connected Machining funkciócsomaggal: a teljes folyamat a tervezéstől a szimuláción át a gyártásig

A digitális hálózat szívében: a HEIDENHAIN vezérlés

Digitálisan hálózatba kötött gyártási példánk áttekintését ott kezdjük el, ahol a tényleges hozzáadott érték keletkezik – a gyártóterületen. A felfogatott előgyártmányok az asztalon fekszenek a függőben lévő munkákhoz. De gépkezelőként honnan tudhatjuk, hogy mit kell tennünk vele?

Általában egy munkalapot kapunk minden lehetséges információval, vagy néhány (adott esetben sok) papírlapot rajzokkal, alkatrész- és szerszámlistákkal, határidőkkel stb. Ezekből kell kisilabizálnunk a teendőket. Mert ezek csak nagyon ritkán vannak kilistázva a mappában, így időbe telik megtalálni a gyártási szempontból releváns adatokat.

Ez a mappa azonban szükségtelen egy, a Connected Machining által digitálisan hálózatosított gyártási környezetben. Egy TNC 640 vezérléssel például közvetlen hozzáférést nyerünk a műhelyből a gyártás szempontjából releváns céges adatokhoz, amelyek szintén a hálózat részét képezik.

Közvetlen adatcsere: gyártási adatok és NC-program

A HEIDENHAIN Remote Desktop Manager opciójával a HEIDENHAIN vezérlésből közvetlenül is elérhető a CAM-rendszer. A CAM-rendszer ugyanakkor a programkészítéshez használja a szerszámadatbázisból származó információkat.

Maradjon képben: munkatervezés

A TNC 640 Batch Process Manager alkalmazásával már a gépen is elvégezhető a gyártási feladatok műveleti sorrendjének meghatározása. Az NC-program és a munkadarab-befogó pozíciója az adott feladatnak megfelelően kapcsolható össze. A Batch Process Manager a megmunkálási időtartamról is tájékoztatást nyújt, amit felhasználhatunk a megrendelés tervezésére is, mint például az elkészült alkatrészek kiszállításának ütemezése vagy a gép későbbi feladatai.

Versenyfutás az idővel: Szerszám-előbeállítás a hálózatban

Az új szerszámok behívásához a munkatervezés és a szerszámmenedzsment adatai együttesen kerülnek felhasználásra. A szerszám-előkészítő állomás azonnal megkapja az utasítást minden, a megmunkálási folyamatban szükséges további szerszámról. A szerszámmenedzsmentben tárolt adatok alapján a szerszám-előkészítő állomás folyamatosan új szerszámokat továbbít a szerszám-előbeállítóba a kalibráláshoz.

Jelen esetben a pontos szerszámbeállítások adatai a szerszámmenedzsmenthez kerülnek. Az előre beállított szerszámok saját kódot kapnak a szerszámtartón az egyértelmű beazonosítás érdekében. Ezáltal a CAM-program és a virtuális gép is hozzáférhet ezekhez az adatokhoz.

Minden információ egy kézből: szerszámadatok és szerszámok

A kalibrált szerszámok betöltődnek a gép szerszámtárába, és egyértelműen azonosíthatók a szerszámtartón lévő kóddal. A szerszámtár betöltésekor a kód leolvasásához szkennert is használhatunk. A TNC 640 vezérlés így azonnal tudja, hogy mely szerszámok találhatók meg a gépben. Az adatok közvetlenül a szerszámmenedzsment-rendszerből érkeznek Ethernet-csatlakozáson keresztül.

A kész munkadarab: downhill (lejtőző) kerékpár pedálja

Biztonsági okokból a vezérlés automatikusan összehasonlítja az NC-programban használt szerszámokat a gépen ténylegesen rendelkezésre álló szerszámokkal. A vezérlés ennek alapján minden hiányzó szerszámról jelentést ad, és kiszámítja a várható megmunkálási időt. Lehetőség van egy olyan szerszámlista lekérdezésére is, amely csak azokat a szerszámokat tartalmazza, amelyeket még elő kell készítenünk.

Következetesen jobb folyamatok: minőségbiztosítás

Végezetül a munkadarab automatikus gépi bemérése fontos adatokat szolgáltat a minőségbiztosítás számára. A vezérlés segítségével az adatok archiválhatók, vagy közvetlenül kiértékelhetők. Az adatok természetesen központilag is elérhetők minden más rendszer számára, ami azt jelenti, hogy az NC-programtól a szerszámokig a folyamatlánc minden lényegi eleme optimalizálható.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek