Géppremierek és tesztmegmunkálások az Okuma Magyar Szakmai Napon

Intelligens megmunkálási technológiák és egyéni konzultációs lehetőségek

2018. augusztus 08., szerda, 06:00

Címkék: eszterga esztergálás fémmegmunkálás forgácsolás hőtágulás OKUMA portál SERVONAVI Smartus Zrt. szakmai nap termotechnika

A géppremierek, az Okuma Premium Solutions egyedi megoldásainak bemutatása, valamint az intelligens technológiák alkalmazásával zajló tesztmegmunkálás bemutatók közel 100 résztvevőt vonzottak a június 27-én megrendezett Okuma Magyar Szakmai Napra. A nyílt házi bemutatót az Okuma kizárólagos hazai képviselője, a Smartus Zrt. szervezte magyarországi ügyfelei és partnerei számára a magyar–osztrák határ közelében található parndorfi Okuma Technológiai Központban.

Új Okuma szerszámgépek elméleti és gyakorlati bemutatása a középpontban

Az Okuma Technológiai Központjának ötszáz négyzetméteres impozáns bemutatótermében először találkozhatott a hazai szakmai közönség a japán szerszámgépgyártó új 2SP-2500H automata frontorsós esztergaközpontjával. A kétorsós gép egy vagy két felsőpályás adagolókarral rendelhető, így egy tárolóból mindkét oldali esztergálási műveletet is végre lehet hajtani, a kész munkadarabot pedig a gép a másik oldalán található tárolóba kiteszi. A konstrukciót teljesen újragondolták a japán szakemberek, így a már jól bevált LB3000-es eszterga főorsóját és revolverfejét felhasználva, valamint az X és Z tengelyek szánjait egymástól különválasztva egy kiemelkedő merevségű és kiváló hozzáférhetőségű gépet alkottak a felhasználók számára. Az adagolókar akár 180 méter/perces gyorsjárati sebességgel képes mozogni, amely kiemelkedő a kategóriájában. Ez a gép a legjobb választás olyan cégeknek, akik tárcsa jellegű alkatrészeket gyártanak nagy mennyiségben. Az egyik nagy újítás a gépbe integrálható lefúvató- és mérőállomás, amellyel jelentős ciklusidő és alapterület takarítható meg. A tesztmegmunkálás során ezen a gépen a munkadarabtranszfer bemutatására helyezték a hangsúlyt.

A hazai közönség számára itt debütáló másik új gép a szintén Japánban tervezett és gyártott GENOS M460V-5AX szimultán 5 tengelyes kompakt megmunkálóközpont volt. A rendezvényen ezen a gépen egy 42CrMo4 anyagból készült munkadarabon az Okuma saját fejlesztésű 5-Axis Auto Tuning System automatikus geometriai hibakorrekciós képességeinek gyakorlati bemutatása történt. A kompakt felszereltségű, akár raktárról rövid szállítási határidővel elérhető gépet minden olyan kiegészítő funkcióval felszerelték, amely alkalmassá teszi bármely feladat elvégzésére maximum D600×H400 mm méretű munkadarabokon.

A géppremiereken kívül az idén márciusban itt kiállított, ötoldali megmunkálásra is alkalmas MCR-A5CII portál megmunkálóközpont is a rendezvény fénypontja volt. Ezen a portálgépen akár 2,5 × 5 méteres, 27 tonnás egyedi munkadarabok is megmunkálhatók. A tesztmegmunkálás során a résztvevők ezen a gépen automatikus kiegészítőfej-cseréket, szerszámváltásokat függőleges és vízszintes fejből, valamint nagy teljesítményű marószerszámokkal végrehajtott teljesítmény-megmunkálásokat láthattak, amelyek révén a szakemberek a gép kiemelkedő megmunkálási képességeit mutatták be rendkívüli forgácsolási paraméterek alkalmazása esetén.

A program keretében két további csúcsminőségű Okuma szerszámgépen láthattak a résztvevők tesztmegmunkálást. Az egyik az eszterga funkcióval rendelkező MU-6300V-L szimultán 5 tengelyes portál felépítésű megmunkálóközpont volt, amelyen fogprofilmarás zajlott.

Az LB3000 EX II C MY 1300 nagy csúcstávolságú CNC-esztergán pedig lefejtő marás – gear hobbing – bemutatása történt speciális hajtott szerszámtartó, Y tengely, valamint az Okuma saját fogazásmegmunkáló programcsomagjának alkalmazásával. Az Y tengelyre azért van szükség az ilyen jellegű felhasználásnál, hogy a lefejtő marószerszámot teljes szélességében ki lehessen használni, így biztosítva annak egyenletes kopását és hosszú élettartamát.

Okuma intelligens technológiai megoldások a megmunkálás pontosságának és hatékonyságának növelésére

A Thermo Friendly Concept, a 5-Axis Auto Tuning System és a ServoNavi rendszer csak néhány az Okuma intelligens technológiai megoldásai közül, amelyeket a japán gyártó azért fejlesztett ki, hogy olyan szerszámgépeket adjon a felhasználók kezébe, amelyek a megmunkálások pontosságát és hatékonyságát hosszú távon megőrzik, emellett könnyen és gyorsan, automatikus módon beállíthatók. A rendezvényen a Smartus Zrt. szakemberei ezeket az intelligens technológiákat is bemutatták.

Thermo Friendly Concept

A környezeti hőmérséklet változásai jelentős hatással vannak a gépekre. Egyrészt az üzemcsarnok levegőjének évszakok szerinti változása, másrészt a hőtermelő berendezések működéséből fakadó napon belüli hőmérséklet-ingadozás, harmadrészt, a gépen belül keletkező hő – elektromos motorok, súrlódó alkatrészek, forgács és emulzió – szintén nagyban befolyásolja a működést. Ha nem kezeljük a problémát, akkor selejteket gyártunk, megnövekszik a méretek szórása, és a többszöri visszaellenőrzés szükségessége miatt megnövekszik a ciklusidő.

Mi lehet erre a megoldás? Egyrészt egy olyan gépváz kialakítása, amely tágul, de nem deformálódik, másrészt a kiszámítható módon végbemenő hőtágulás hatásainak kompenzálása. Az Okuma által a FEM termikus deformáció elemzés alkalmazásával kifejlesztett Thermo Friendly Concept mindkét fontos szempontot megvalósítja: a nagy merevségű öntöttvas alapanyagból szimmetrikus elrendezéssel és doboz rendszerű felépítéssel kialakított hőstabil gépvázat aktív hőkompenzációs rendszerrel egészíti ki a vázon (TAS-C – Thermo Active Stabilizer: Construction) és az orsón (TAS-S – Thermo Active Stabilizer: Spindle) egyaránt.

5-Axis Auto Tuning System

Az új 5-Axis Auto Tuning System – 5 tengelyes automatikus hibakorrekciós rendszer – 11 különböző geometriai hibát tud bemérni és rövid idő alatt kijavítani automatikus módon. Segítségével a geometriai hibák mérése és a korrekciós gépbeállítás 5-10 percen belül automatikusan megtörténik, könnyen irányítható módon. Egy konkrét példát említve: az MU-6300V gépnél mért valós adat alapján az 5 tengelyes megmunkálás pontossága a korábbi kézi hangolású rendszerben mért 12 μm-ról 3 μm-ra javult az új automatikus újrahangolású rendszerben.

ServoNavi

A szervovezérlés optimalizálása javítja a megmunkálási pontosságot és a felületminőséget, amely hosszú távon megőrzött. A ServoNavi AI (Automatic Identification – automatikus azonosítás) alkalmazásával a ciklusidő-csökkentés megnövelt gyorsítással, a ServoNavi Workpiece Weight Auto Setting (a munkadarab súlyának automatikus beállítása) segítségével történik.

A mozgó asztallal rendelkező megmunkálóközpontok esetében a korábbi rendszer alkalmazásakor az asztal előtolásának gyorsulása mindig azonos volt, függetlenül attól, hogy mekkora volt az asztalra szerelt munkadarabok és befogókészülékek súlya. A munkadarabsúly automatikus beállítás funkció megméri a munkadarabok és a befogókészülék súlyát az asztalon, és automatikusan optimálisra állítja a szervoparamétereket. A ciklusidőt ezáltal a megmunkálási pontosság változása nélkül csökkenti.

A ServoNavi SF (Surface Fine-tuning – felületi finomhangolás) fenntartja a pontosságot és a felületminőséget, a Vibration Auto Adjustment – automatikus vibrációszabályozás funkció pedig hozzájárul a gép hosszabb élettartamához.

A rendezvényen a résztvevők számára lehetőség nyílt az egyéni konzultációra az Okuma és a Smartus Zrt. szakembereivel.

Szöveg: CNCMedia

Magyarországi forgalmazó:

SMARTUS Zrt.

2040 Budaörs, Gyár utca 2.

06/23 200-230

info@smartus.hu

www.smartus.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek