Fontolva haladók

A Haas októberi házi kiállításán nem érződött a feldolgozóipar sok szakértő által előrevetített visszaesése.

2019. október 21., hétfő, 06:00

Címkék: Enterprise Communications Magyarország eszterga esztergaközpont fémmegmunkálás forgácsolás Haas CNC ISCAR megmunkálóközpont Schunk VF-2SS

2019. október 3-án és negyedikén immár második házi kiállítását tartotta Győrben a hazai Haas-képviselet. Az új helyszínen kívül a hannoveri EMO szakkiállításon is bemutatott CM-1 Compact Mill megmunkálóközpont Magyarországra hozatala, valamint az átfogó társkiállítói kínálat is növelték a rendezvény vonzerejét, így a bemutatóterem olykor szinte zsúfolásig megtelt az ország minden részéről érkezett fémmegmunkáló szakemberekkel.

Új otthont talált magának a hazai Haas Factory Outlet, amelyet az október 3-án és 4-én tartott kétnapos (újra)nyitási ünnepségen és házi kiállításon ismerhetett meg a nagyközönség is. A rendezvényen működés közben is megfigyelhető volt az idehaza is közönség kedvencnek számító ST-20Y Y-tengelyes, hajtott szerszámos esztergaközpont, az EMO fémipari kiállításon is bemutatott kompakt, kis légipari, orvostechnikai és fogászati alkatrészek forgácsolására kifejlesztett CM-1  precíziós 5-tengelyes megmunkálóközpont, illetve a VF-2SS nagysebességű függőleges megmunkálóközpont.

ST-20Y Y-tengelyes, hajtott szerszámos esztergaközpont

A kiállított szerszámgépekkel különböző alkatrészek kerültek megmunkálásra az ISCAR Hungary Kft csúcstechnológiás szerszámaival. A szintén társkiállító Enterprise Group PLM üzletága abban állt a vendégek rendelkezésére, hogy miként segítheti a programozást a megfelelően kiválasztott CAD/CAM szoftver. A SCHUNK Intec Kft. szerszámgép kiegészítői, valamint a Swisscool Kft. hűtő-és kenőanyagai pedig a gépekkel elérhető termelékenység maximális kiaknázását hivatottak támogatni.

Hosszasan érlelt beruházási döntések

„Teljes mértékben elégedettek lehetünk az októberi házi kiállítás eredményeivel, nagyjából 100 vendégre számítottunk a két nap alatt és ez a várakozásunk maradéktalanul teljesült is – újságolta Péntek György, a Haas területi értékesítési vezetője.További pozitívum, hogy a vendégeink nagy része konkrét beruházási szándékkal és tervekkel érkezett és a meglévő ügyfeleink mellett számos új, potenciális partnerrel is megismerkedhettünk a két nap alatt. A vendégek zöme a kis- és középvállalatoktól, nagyrészt az autóipar beszállítók köréből érkezett, de több más ágazat is képviseltette magát a rendezvényünkön. Nagyon hálás vagyok a társkiállítóinknak is, hiszen remek technológiákkal egészítették ki az általunk kínált fémmegmunkálási megoldásokat. Nélkülük egészen biztosan csökkent volna a házi kiállítás vonzereje.”

Benne van a levegőben a feldolgozóipar átmeneti visszaesése és a 2008-as válságból már sokan tanultak, így jóval óvatosabban és megfontoltabban hozzák meg a befektetési döntéseket. Nagymértékű visszaesést azonban még a Haas sem tapasztalt a megrendelés állományban, de nem titok, hogy az ügyfelek kivárnak. A beruházási döntést két ösztönzővel igyekeznek ezért megkönnyíteni. Egyrészt folyamatosan léteznek akciók egy-egy adott termékcsoportra, esetleg raktárkészletre, másrészt a Haas által kínált finanszírozási csomagok is nagyon kedvezők az ügyfelek számára.

„A legtöbb vendégünk az VF-2SS nagysebességű függőleges megmunkáló központ beszerzésén gondolkodik, de a kiállítás nagy slágere a CM-1 kompakt precíziós 5-tengelyes megmunkálóközpont volt, amelyet most először mutattunk be Magyarországon – folytatta Péntek György. – Rengeteg új Haas-fejlesztést – új szerszámgép modelleket és automatizálási megoldásokat – mutattunk be a szeptemberi EMO szakkiállításon, arra azonban nem volt lehetőségünk, hogy október elejére ezek a gépek a győri bemutatóterembe érkezzenek.” Ez tehát a következő rendezvényre kitűzött feladatok egyike, az azonban látszik, hogy a Haas a saját automatizálási megoldásokkal akarja a jövőben az ügyféligényeket kielégíteni – továbbra is rá jellemző jó ár-érték arányon.

CM-1 kompakt precíziós 5-tengelyes megmunkálóközpont 

Hosszú távon nem lehet más a Haas célja sem, mint hogy idehaza is saját ingatlannal és bemutatóteremmel rendelkezzen, de az építőipar jelenlegi helyzete miatt a mostani irodát sem volt egyszerű a megfelelő állapotba hozni. Az elkövetkező években tehát a jelenlegi bemutatóteremben lehet majd a Haas gépeket megnézni.

Erősödik a képzés

„Azt már a magyar ügyfelek is megtapasztalhatták, hogy a Haas gépek mind ár-érték arányban, mind megbízhatósági szempontból kimagasló szintet képviselnek, így az európai piaci részesedés bővülésének nem látom semmi akadályát – jelentette ki Péntek György. – 2020-ban szorosabb kapcsolatot igyekszünk majd kialakítani az oktatási intézményekkel, mert a nagyszámú Haas gép már széleskörű képzési igényt is maga után von. Ebben nagy szerepet kaphat a Haas Műszaki Oktatási Központ hálózat.”

Molnár László


Társkiállítói vélemények

Vitányi Róbert, ügyvezető igazgató, Schunk Intec Kft.

A Haas és a Schunk között nemzetközi szinten is széleskörű együttműködés alakult ki, a magyar piacon pedig azt tapasztaljuk, hogy a kaliforniai gépgyártó jelentős mértékben megerősödött az elmúlt években. Sok ügyfelünk rendelkezik Haas géppel, mi pedig igyekszünk támogatni őket abban, hogy minél hatékonyabb és termelékenyebb gyártási rendszert építsenek ki. Mind a Haas, mind a Schunk nagy hangsúlyt fektet az automatizálási lehetőségekre, ami újabb természetes kapcsolódási pont a két cég között. A házi kiállításon több új ügyfél számára nyílt alkalmunk bemutatni új fejlesztéseinket – szerszámtartókat, mágnesasztalokat, tokmányokat, satukat és nullpont befogókat. Úgy veszem észre, hogy a hazai fémmegmunkáló vállalkozások is a termelékenység fokozására koncentrálnak, a gépeket sokkal széleskörűbben szerszámozzák fel és minden nyílt nap remek lehetőség arra, hogy bemutassuk az adott alkalmazásokhoz, vagy gépekhez ajánlott kiegészítőinket. Ezekkel válnak ugyanis valóban kiaknázhatóvá a gépekben rejlő potenciálok.

Kertai Krisztián, kereskedelmi igazgató, ISCAR Hungary Kft.

A LOGIQMILL termékcsalád új fejlesztésű szerszámai zömmel a kisebb (8-16 mm-es) átmérő tartományban használatosak. Ennek az az oka, hogy azokat a forgácsolási feladatokat, amelyeket egészen idáig tömör keményfém szerszámmal végeztek el, mostantól HELI3MILL és NANMILL – illetve a nagy előtolású alkalmazásokra kifejlesztett LOGIQ4FEED – lapkákkal sokkal gazdaságosabban lehessen kivitelezni. A NANMILL szerszám esetén a kis méretek megfelelő kezeléséhez nem furatos lapkákat használunk, hanem maga a csavarfej szorítja ékként a lapkát a fészekbe. A bemutatóteremben található gépeket jórészt az Iscar szerszámozta fel és ez az átmérő tartomány ideális például a fogtechnikai alkalmazásokra is ajánlott CM-1  precíziós 5-tengelyes megmunkáló központ számára.

Molnár Judit, ügyféltámogató mérnök, Enterprise Communications Magyarország Kft.

A Haas régi partnereként számos rendezvényen vettünk már részt együtt és a győri nyílt napok sikere csak megerősített minket ezen együttműködés folytatásában. A mostani rendezvényen a szoftverfejlesztő Hexagon MI által bevezetett, kizárólag a Haas Factory Outlet-nél elérhető Edgecam Haas OEM Milling és Turning csomagokat mutattuk be, amik kedvező áron nyújtanak belépőszintű CAM megoldást a Haas felhasználók számára. Természetesen más megoldásaink is bemutatásra kerültek, így a megmunkálandó modellek előkészítésére is ajánlott Solid Edge csomagjaink, vagy a kiállított, fogászati megmunkálásokra is javasolt Haas CM-1 szerszámgép kapcsán a WorkNC Dental szoftvercsomag. Számos résztvevő érdeklődött a megmunkáló és tervező szoftverek mellett az ipari digitalizációs és mérnöki adatkezelést támogató megoldásaink iránt is.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek