Elismerés az okos gyártásért

Az Okuma IIoT-alapú Dream Site 2 gyára Good Factory Díjat nyert Japánban

2018. december 27., csütörtök, 06:00

Címkék: big data forgácsolás intelligens gyártás Internet of Things ipar 4.0 megmunkálóközpont okosgyár OKUMA Smartus Zrt. szerszámgép szerszámgépipar

Augusztus végén a Japán Management Szövetség Good Factory – Jó gyár – díjjal ismerte el a hazai piacon a Smartus Zrt. által képviselt japán Okuma Dream Site 2 nevű CNC-szerszámgépgyártó üzemét.

A létesítmény a vállalat mérnök szakemberei által kifejlesztett olyan csúcstechnológiájú innovációkat vonultat fel, amelyek alkalmazásával a nagy komplexitású, kisszériájú megmunkálások a tömeggyártások termelékenységi fokával megegyező hatékonysággal végezhetők. A gyár az elismerést a digitális megoldások átfogó és következetes alkalmazásával, a magas szintű automatizálással, továbbá a valós idejű folyamatos adatfeldolgozáson alapuló állandó folyamatoptimalizálással érdemelte ki.

Az Okuma a most díjjal elismert Dream Site 2 gyártóüzemében kipróbált és letesztelt számos megoldását tette már elérhetővé az ügyfelei számára, többek között a Connect Plant, a 3D Virtual Monitort és a CAS ütközésvédelmi rendszert (Forrás: Okuma)

A Dream Site 2 (DS2) üzemben szerszámgépeinek széles körű alkotóelemeit gyártja az Okuma. A DS2 minden eleme egymással össze van kapcsolva az ipari tárgyak internetén keresztül (Industrial Internet of Things – IIoT), amely lehetővé teszi a folyamatok valós idejű nyomon követését. Mindezt az Okuma saját okosgyár megoldása, a Connect Plan alkalmazásával érik el. A Connect Plan átfogó vizuális képet ad a gyárról, minden gép állapotát folyamatosan kijelzi, és integrálva van a legmodernebb gyártástervezési rendszerekkel.

Az Okuma Connect Plan okosgyár megoldása átfogó vizuális képet ad a gyárról, és valós idejű adatfeldolgozást tesz lehetővé (Forrás: Okuma)

Intelligens megoldások a termelékenység és a hatékonyság növelésére

Minden megmunkálási adat tárolása és feldolgozása valós időben történik, ezáltal a DS2-ben napi szinten zajlik a tapasztalatokra épülő továbbfejlesztés. Ez lehetővé teszi az állásidők lehető legminimálisabbra csökkentését. A „big data” elemzésére mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó prediktív karbantartás pedig segít megelőzni a gépleállásokat. A gyár elindulása óta a termelékenység 30 százalékkal nőtt, és egy termék teljes átfutási ideje a felére csökkent.

Az automata szállító járművek (AGV-k), például az autonóm targoncák megkönnyítik az emberi beavatkozás nélküli gyártást a DS2-ben (Forrás: Okuma)

A digitális leképezés megakadályozza a költséges hibákat

A másik fő alkalmazás az Okuma 3D Virtual Monitor, amely digitálisan leképezi a teljes gépi környezetet a pontos megmunkálási adatok alapján. A digitális leképezés mindenre kiterjed, beleértve az alkatrészeket, a nyersanyagokat és a szerszámokat. Ez lehetővé teszi a tervezett megmunkálási folyamat élethű szimulációját. Ennek segítségével a gépkezelők előre létre tudják hozni a teljes gépbeállításokat a megmunkálás megkezdése előtt, anélkül, hogy a gépet foglalnák. Az Okuma ütközésvédelmi rendszerével kiegészülve ez a szimuláció segít felismerni és megelőzni a költséges hibákat, illetve az esetleges ütközéseket, még mielőtt ezek bekövetkeznének, így időt és pénzt takarítanak meg.

A robotok és a rugalmas gyártási cellák szerves részét képezik az Okuma okosgyárának automatizált folyamataiban (Forrás: Okuma)

Fejlett automatizálás

A DS2-ben a gyártás szinte teljes mértékben automatizált. A gyár önállóan működik a folyamatok kezdetétől a végéig. A munkadarabokat automatikusan közlekedő járművek szállítják, mint például önjáró targoncák. Még a munkadarab-befogást is robotok végzik a létesítmény nagyszámú rugalmas gyártócelláiban. A rendkívüli mértékű automatizálás biztosítja a hatékonyság megőrzését a nagy komplexitású, kisszériájú gyártás során. Az automatizálás lehetővé teszi az állásidők és a hibák csökkentését, miközben a gyártásminőséget növeli.

A díj számos szempontot elismer

A Good Factory Díj a gyártóüzemek fejlesztéseit ismeri el Ázsiában. A bírálóbizottság nem csupán az olyan műszaki szempontokat értékeli, mint az automatizálás szintje, az általános termelékenység és a folyamatoptimalizálás, hanem a gyártóüzem „know-how”-ját, az ott dolgozók hozzáállását és a társadalmi felelősségvállalást is. A négy díjkategória közül az Okuma a „Monozukuri (Gyártás) Innováció Díj”-at nyerte el. A Monozukuri azt a japán filozófiát jelenti, amely szerint a gyártásfolyamatokat szüntelenül fejlesztik a tökéletesség elérése érdekében.

A robotok és a rugalmas gyártási cellák szerves részét képezik az Okuma okosgyárának automatizált folyamataiban (Forrás: Okuma)

Tovább folytatja okosgyárai építését az Okuma

Alig tavaly nyáron indult be az alkatrészgyártás a DS2-ben, az Okuma idén nyáron máris elkezdte kiépíteni Kaniban a K6 újgenerációs okosgyárát, ahol függőleges és vízszintes megmunkálóközpontokhoz, illetve portálgépekhez zajlik majd alkatrészek gyártása. Ugyancsak itt épül a Kani Anyagközpont, a tervek szerint az új gyár az anyagközponttal együtt 2019 májusától kezdi meg működését. Az újgenerációs K6 okosgyár szintén a fejlett AI és IIoT alkalmazására épül, amely lehetővé teszi a gyártási folyamatok valós idejű nyomon követését, illetve az alkatrészek gyártásának szinkronizálását az összeszerelési folyamattal.

Az Okuma szerszámgépekkel és technológiákkal kapcsolatban várjuk érdeklődésüket az info@smartus.hu e-mail-címen vagy a +36 23 200 230-as telefonszámon.

www.smartus.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek