Egy szerszám specifikálása korábban nem látott módon

A vállalat 30%-kal csökkentette a megmunkálási időt a Sandvik Coromant Tailor Made szerszámával

2021. október 06., szerda, 16:55

Címkék: forgácsolás forgácsoló_szerszám precíziós szerszámok sandvik szerszám szerszámtechnika

2018-ban a PricewaterhouseCoopers (PwC) azt jósolta, hogy a gyártók egyre inkább az e-kereskedelem felé fordulnak majd, hogy javítsák folyamataikat – az Amazon, a Tesla és az Uber példáját követve. Ez talán furcsának tűnhet, de ennél a pontnál a Sandvik Coromant, a fémforgácsolás globális vezető vállalatának marketingfejlesztési vezetője, Jonas Ljungdahl elmagyarázza, hogyan tervezett és szerzett be egy vezető hidraulikagyártó egy szerszámot mindössze tíz nap alatt, a Sandvik Coromant saját e-kereskedelmi platformja segítségével.

A PwC elképzeléseit a globális acélipar képviselőinek a 2018-as aacheni (Németország) Surface Inspection Summit (SIS) rendezvényen mutatták be. Ezek között szerepelt, hogy az eredeti berendezésgyártók (OEM-ek) az Amazonhoz hasonlóan online központosítják az értékesítésüket, a Teslához hasonlóan egyre inkább támogatják az ügyfeleket tervezéssel és fejlesztéssel, és az Uberhez hasonlóan digitális hálózatokat alakítanak ki.

A jóslatok akkoriban szemöldökráncolásra adtak okot. Azonban a gyártók azóta túlléptek az e-kereskedelmen, és online beruházásaik fő alapelveiként az ügyfelek bevonását (CE) és az ügyfélélményt (CX) fogadták el. Amint azt a PwC későbbi, Retail Outlook 2020 című jelentése is megerősíti: a vállalatok az ügyfélbevonás területén versenyeznek, és a verseny nagy része ma már online zajlik.

A gyártók olyan többcsatornás kereskedelmi modelleket alkalmaznak, amelyek több vásárlói útvonalat – online weboldalakat, termékkatalógusokat és értékesítési csapatokat – egy egységes, önálló ökoszisztémába foglalnak, amely a lehető legjobb élményt és a választás szabadságát kínálja. Végül is, az idő, a költségek és a megfelelő szerszám beszerzése a kulcs a legjobb végeredmény eléréséhez. Akkor miért ne tegyük ezt az interneten?

További előny, hogy az ügyfelek ma már egy egér segítségével néhány kattintással hozzáférhetnek egy teljes gyártási és folyamattervezési rendszerhez.

A Sandvik Coromant az 1980-as évek óta használ számítógépes szoftvereket a folyamattervezéshez és a gyártáshoz. Ezt teljes számítógépes folyamattervezésnek (CAPP), parametrikus folyamattervezési rendszernek nevezzük, amely akkor kezdődik, amikor egy terméket kívánunk gyártani. Amikor a folyamattervezésre utalunk, akkor a megfelelő folyamatrend, a megfelelő gép és művelet kiválasztására gondolunk, és így tovább. Kiszámíthatjuk a darabonkénti időt és minden egyéb üzemeltetési utasítást.

Világszerte a legtöbb gyártóegységünk fel van szerelve ezzel a szoftverrel, ráadásul ezek össze vannak kapcsolva. Tehát minden olyan termék, amely paraméterekkel leírható, használhatja a CAPP-rendszert – mindezt automatizálva. A szerszámok testreszabásának lehetőségei széleskörűek voltak. Rájöttünk tehát, hogy ezeket a képességeket ügyfeleinkkel is megoszthatnánk.

Ennek eredményeként a Sandvik Coromant kifejlesztette saját Tailor Made szoftverplatformját.

Néhány kattintással

A személyre szabott szerszámok szempontja azért fontos, mert korábban a gyártók attól tartottak, hogy az online platformok megnehezítik azt, hogy az ügyfeleket egyénileg kezelhessék. Más szóval, ezek a platformok nem nyújtanának megoldást az ügyfelek egyedi problémáira. Emellett minden egyedi szerszámozási megoldás esetében a gyártók óvakodnak a magas költségektől és a hosszú átfutási időtől.

A Sandvik Coromant Tailor Made platformjával ennek éppen az ellenkezője igaz. Az ügyfelek online beléphetnek, megadhatják szerszámigényüket, és megkapják az alkatrész kétdimenziós (2D) és háromdimenziós (3D) számítógépes CAD-fájljait, valamint az árat és az átfutási időt.

A gyártók a többcsatornás kereskedelmi modelleket alkalmazzák, hogy a vásárlóknak nagyobb választási szabadságot biztosítsanak

A vásárlók nem csak böngésznek vagy vásárolnak meglévő, kész termékeket – ahogyan az Amazonon jellemzően tapasztalható. Ehelyett interaktív módon fejlesztik ki a saját gyártási igényeikhez a megoldásokat. Az ügyfelek bejelentkezhetnek a Sandvik Coromant weboldalán található Tailor Made portálra, testre szabhatják saját szerszámaikat – mondjuk egy fúrófejet –, és megadhatják az olyan fontos tényezőket, mint a geometria, az átmérő stb. A felhasználók a szerszám finomítása érdekében akár újra elküldhetik a megrendelésüket, és frissített modelleket és rajzokat kapnak.

Amikor a terv elkészül, az ügyfél azonnali árajánlatot kap az árakról és a szállítási határidőkről, és egy újabb kattintással leadhatja a megrendelést. És amikor egy ügyfél használja a szoftvert, akkor valójában a Sandvik Coromant CAPP rendszeréhez fér hozzá.

Eddig érthető. A Tailor Made online szoftverrel kapcsolatban azonban van egy akadály, mégpedig a gyártók tájékozatlanságának leküzdése. A nagy többség nincs tisztában azzal, hogy lehetősége van a szerszámok online testre szabására. A Sandvik Coromant számára kihívást jelent, hogy az ügyfeleket arra ösztönözze, hogy tudatosan döntsenek a bejelentkezés és az alkalmazás felfedezése mellett.

A Sandvik Coromant Tailor Made szoftverplatformjával az ügyfelek online beléphetnek és személyre szabott szerszámparamétereket adhatnak meg, ahogy itt a CoroDrill® 460 esetében látható

Kettőből egyet

Az egyik ügyfél, aki a Tailor Made-et használja, a Kawasaki Precision Machinery, a hidraulikatechnológia specialistája, amely történetesen az első vállalat volt, amely a platformot használta. Az ügyfél világszínvonalú szivattyúkat, motorokat és szelepeket gyárt, amelyeket a tengerészeti iparban és más ágazatokban használnak. Több mint 20 éve a Sandvik Coromant ügyfele, és a Sandvik Coromant szerszámait használja fúráshoz, maráshoz, esztergáláshoz és kiesztergáláshoz.

Ebben az esetben a Kawasaki Precision Machinery az Egyesült Királyságban, Plymouthban található gyárában az egyik fúrási folyamat felgyorsítására törekedett. A vállalat egy jobb módszert keresett az egyik öntöttvas Staffa motorházában lévő csavarok furatainak kifúrására. A Kawasaki két külön fúrószárat használt – egyet magához a furathoz, egyet pedig a süllyesztéshez –, mivel a szabványos megoldású lépcsős fúró nem volt alkalmas mindkét feladatra. Ezért a Sandvik Coromant és a Tailor Made felé fordult.

A Kawasaki Precision Machinery néhány percen belül be tudott jelentkezni, és meg tudta adni testreszabott paramétereit a platformon. A megrendelés leadása előtt saját CAD-szoftverét használta a szükséges finomítások elvégzéséhez, sőt, a szerszám 3D-s prototípusát is kinyomtatta. Az eredmény egy testreszabott fúró, amely több mint 10%-kal csökkentette az új szerszám beszerzéséhez általában szükséges ciklusidőt. Valójában az új fúrófej tervezésétől a megvalósításig tartó teljes átfutási idő mindössze öt hét volt.

Nagy eredmény, hogy az ügyfél teljes gyártási folyamata mostantól két szerszám helyett egyetlen szerszámmal valósítható meg. A termelékenységet vizsgáló elemzés azt is megállapította, hogy az új eszköz azonnali eredményeket hozott. Az egyes motorházak ciklusideje két és fél perccel csökkent, ami alkatrészenként 4 font (4,6 euró) megtakarítást jelent. Tekintettel arra, hogy a Kawasaki naponta 42 darab Staffa motorházát gyárt, ezek az előnyök összeadódnak.

Mi több, a Kawasaki 30%-kal tudta csökkenteni a megmunkálási időt a Sandvik Coromant Tailor Made platformján keresztül tervezett szerszámmal. Ez kiváló példa arra, hogy a CE és a CX hogyan támogathatja az ügyfeleket a tervezéssel és fejlesztéssel oly módon, hogy az hozzájáruljon a berendezések teljes hatékonyságának (OEE) kézzelfogható eredményeihez.

Csökkentett átfutási idők

Hihetetlen belegondolni, hogy egy ügyfél felmehet az internetre, megtervezhet egy testre szabott szerszámot, és megkaphatja a szerszám CAD- és 3D-terveit, és hogy mindez készen álljon a gyártásra.

És ott vannak a rövid átfutási idők előnyei. A Kawasaki esetében általában két hétig is eltarthat, amíg a tervezőcsapat elkészíti a megfelelő specifikációkat, és elkészül egy tervvel és árajánlattal. De a Tailor Made segítségével a jóváhagyási folyamatok is elhagyhatók. A két-három hónapig tartó folyamat jelentősen lerövidült. Létrehozhatja egy szerszám egyedi példányát, amely még soha nem létezett, amely gyártásra kész, és mindössze tíz nap alatt megkaphatja.

Ezek a rövidebb átfutási idők nagy előnyt jelentenek a gyártók számára. Emlékszem, hogy az egyik Sandvik Coromant-ügyfél hogy meglepődött, amikor be tudta írni a paramétereket, és a személyre szabott szerszámot úgy szállították ki, mint bármely más raktárkészleten lévő terméket. A szerszám az ügyfél által megadott cikkóddal az oldalára nyomtatva érkezett.

A Sandvik Coromant a jövőben növekvő keresletet jósol a személyre szabott szerszámokra vonatkozóan. Szeretnénk a Tailor Made-et kínálatunk más részeire is kiterjeszteni. Weboldalunkon egy igazán erős szerszámajánló motorral rendelkezünk, és ezt tervezzük felhasználni a személyre szabott szerszámok iránti növekvő kereslet kielégítésére.

Összességében a Sandvik Coromant Tailor Made platformja nagyobb kontrollt biztosít az ügyfél számára – és bizonyítja, hogy a PwC 2018-as előrejelzései mégsem voltak olyan elrugaszkodottak.

www.sandvik.coromant.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek