CHIRON Open House 2017 beszámoló

Precision+: a két új gép innovatív hajtáskoncepciója akár 50 %-kal növeli a termelékenységet.

2017. május 03., szerda, 06:00

Címkék: CHIRON CHIRON DataLine DZ08 PRECISION+ forgácsolás ipar 4.0 nyílt nap Open House öttengelyes megmunkálás rolatast SCHERER Feinbau stama

Az Open House három napja alatt 1 640 látogató kereste fel a tuttlingeni cégközpontot. A mintegy negyedrészben külföldről érkező vendégek a cégcsoport CHIRON, STAMA, SCHERER és CMS márkákat felölelő portfólióját ismerhették meg közelebbről. A termékskála a retrofit szolgáltatásoktól az automatizálási megoldásokon át az egy kézből származó kulcsrakész komplett rendszerekig terjed. A gépekkel megvalósítható alkalmazásokat több tucat megmunkáló központ demonstrálta működés közben.

Az akár 50 százalékkal nagyobb termelékenységet eredményező Precision+ technológiával felvértezett két új megmunkáló központ volt a CHIRON március végi Open House rendezvényének sztárja. A cégcsoport ezenkívül a webalapú „RemoteLine” Teleservice  eszközt is bemutatta, amely minimálisra csökkenti a gépek állásidejét és növeli azok rendelkezésre állását. Az ipar 4.0 koncepción alapuló gyártást és a termelési hatékonyságot a középpontba állító házi kiállítás jelentőségét a cég saját „Variocell” robotcellájával megvalósított interfészmentes automatizálási megoldások is növelték.

Személyes kíséret minden látogatónak

A CHIRON különös hangsúlyt fektetett a látogatók személyes fogadására, ezért a cég munkatársai minden vendéget végigkísértek a házi kiállításon, bemutatták a számukra érdekes új fejlesztéseket és segítettek az ügyfelek projektötleteinek továbbgondolásában.

Az Open House rendezvényt előadássorozat is színesítette, amely a termelés hatékonyság-növelésére szolgáló új technológiákat és stratégiákat mutatta be. A látogatók ezenkívül mintegy 31 társkiállító kínálatával is megismerkedhettek a fémfeldolgozás világából.

A 2017-es Open House mintegy 1 640 látogatót vonzott. Az esemény csúcspontjának a kiemelkedő termelékenységű DZ08 FX Precision+ és FZ08 FX Precision+ megmunkáló központok premierje bizonyult.

A vertikális innováció világa: akár 50 %-kal megnövelt termelékenység az öttengelyes Precision+ technológiával

„Valószínűleg a világ leggyorsabb ikerorsós öttengelyes gépeként” jellemezte Dr.-Ing./U. Cal. Markus Flik, a CHIRON igazgatótanácsának elnöke az új DZ08 FX Precision+ maró- és esztergagépet, amelynek premierjét egyorsós társával, az FZ08 FX Precision+ géppel együtt tartották. Egyebek mellett új hajtáskoncepció-alapokra helyezték az AMB kiállításon az FZ08 MT modellen már bemutatott, nagy pontosságot és dinamikát egyszerre eredményező csomagot is. Az X/Y/Z tengelyeken a golyósorsók érintésmentes elektromágneses lineáris vezetékekre cserélése növelte a lökés és sebesség erősítő tényező maximumát és figyelemre méltó mértékben fokozta a gyorsítás-lassítás dinamikáját.

Ennek eredményeként növekedett a felületi pontosság a vezérlés precizitása. A munkadarabok nagyobb pályasebesség mellett is megmunkálhatók és az A és a C tengelyen dinamikus nyomatékmotorok kerültek beépítésre. Ezen túlmenően a szerkezeti komponensek optimalizálásával a gép merevsége is növekedett.

Dr.-Ing./U. Cal. Markus Flik, a CHIRON igazgatótanácsának elnöke szerint a DZ08 FX Precision+ „valószínűleg a világ leggyorsabb ikerorsós öttengelyes gépe”.

Felgyorsított folyamatok a pontosság növelése mellett

Az elődjével történő közvetlen összehasonlítás kimutatta, hogy a Precision+ modell egyértelmű javulást eredményez a termelékenységben: az Open House ideje alatt alumínium járókerekek megmunkálása során a teszteredmények szerint a nagyobb pontosság 20 és 51 százalék közötti időmegtakarítással járt együtt.

Az új befogócserélő rendszert szintén a járókerék gyártás számára fejlesztették ki. A rendszer egyszerű, felülről történő szorítást és lazítást tesz lehetővé egyéb alkatrészek lebontása nélkül. A hozzáférést az optimalizált interferencia kontúr is javítja és egyben rövid szerszámok használatát is lehetővé teszi.

A vízhűtéses meghajtók mind az új modell, mind a 40 000 rpm fordulatszámot is elérő maróorsók számára biztosítják a szükséges termikus stabilitást. A 2 × 48 férőhelyes szerszámtár a megmunkálással egyidőben is képes a szerszámok ki- és betárazására. A nagy teljesítményű megmunkáló központ ezenkívül teljesen automatizálható a ki- és berakodást végző „Variocell” robotegységgel.

Az új ikerorsós DZ08 FX Precision + gépet kopásmentes lineáris hajtásokkal szerelték fel

Intelligens gyártás „RemoteLine”szoftverrel

A CHIRON új „RemoteLine” szoftvermegoldása különböző gyártóktól származó gépek webalapú távoli diagnózisát teszi lehetővé, ami nagymértékben növeli azok rendelkezésre állását. Hiba esetén a szoftver automatikusan minősített hibaüzenetet küld SMS-ben vagy e-mailben a karbantartó csoportnak és a CHIRON szervizrészlegének. Amennyiben az ügyfél online karbantartást igényel, egyetlen gombnyomással hozzáférést tud biztosítani a szerviztechnikusoknak a gép aktuális adataihoz, például a motorhőmérséklethez, vagy a tengelyek futásteljesítményéhez.

A technikusok közvetlen módon végezhetnek el módosításokat az NC-programban és a karbantartási munkák tervezését, illetve a kopóalkatrészek megrendelését is segíthetik. A gépi állásidőt tovább csökkenti a kulcsfontosságú gépalkatrészek opcionális élő felügyelete.

Az adatátvitel során a CHIRON a legmagasabb prioritásként kezeli a biztonságot: minden kapcsolat újratitkosított és az adatátvitelt mindkét félnek jóvá kell hagynia. A németországi szervereken futó adatcsere csak akkor valósul meg, ha az ügyfél engedélyezi az online karbantartást.

Akár 50 %-kal megnövelt termelékenység: az egyorsós FZ08 FX Precision+ (balra) és az ikerorsós DZ08 FX Precision+ (jobbra)

Jövőorientált karbantartás kiterjesztett valósággal

A nyílt napok alatt a vendéglátó egy kiterjesztett valóság headset segítségével a távkarbantartásban rejlő lehetőségeket is demonstrálta. A headset kijelzőjének használatával karbantartási célokból megjeleníthetők többek között a vizsgált gépek ellenőrző listái, vagy a gépeken futott gyártás paraméterei. Amennyiben karbantartásra kerül sor, egy kamerán keresztül külső szakemberek is bevonhatók a hibaelhárításba.

Ipar 4.0 „SmartLine” eszközökkel

A „SmartLine” eszközök a gépek teljes életciklusa során segítenek a folyamatok optimalizálásában. A „RemoteLine” szoftverrel egyetemben a „SmartLine” eszközök is a „DataLine” integrált gép-és folyamatdiagnosztikai platformba tartoznak, amely minden online eszközről lehetővé teszi a gépek folyamatos felügyeletét. A szintén a CHIRON által kifejlesztett „ProcessLine” szoftver pedig az NC programok automatikus programozását és szimulációját végzi el.

A „SmartLine” eszközök újabb kiegészítői a tervek szerint a szeptemberi EMO kiállításon kerülnek majd bemutatásra. Az új fejlesztésekben a hangsúly a minőségbiztosítás és az ütközésvédelem felé tolódott el.

Így kerek a világ

Az Open House alkalmából a CHIRON csoport számos, egy kézből származó megoldást mutatott be, amelyek egymás kompetenciáját kiegészítve vezetnek a még jobb hatékonyság felé. A cégcsoport többek között sokgépes rendszereket és kulcsrakész megoldásokat fejleszt számos iparág számára az emberi beavatkozás nélküli gyártáshoz.

Automatizálás „Variocell” robotcellával

A közös munkával kifejlesztett „Variocell Uno” kompakt robotcella megmunkáló központok automatizálási feladatait látja el. A berendezés a robotot és a 12 palettás munkadarab tárolót tartalmazó rendszert egy kevesebb, mint egy négyzetméteres alapterületen kombinálja. A rendszer számos opcióval bővíthető és a „Variocell System” változatban az egyéni gyártási igényekhez is alakítható.

www.chiron.de

www.rolatast.hu

A CHIRON a Mach-Tech szakkiállításon

2017. május 9–12.

A pavilon, 211A stand

A kiállításra a TechMonitor olvasói előzetesen online regisztrálhatnak, mely regisztrációval ingyen tekinthetik meg a rendezvényt!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek