Bővül a portfólió

2020-tól a Sodick kínálatában elérhetők lesznek a gyorsmaró és fröccsöntő gépek is

2019. június 12., szerda, 06:00

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás fröccsöntőszerszám ic-Hungary megmunkálóközpont Sodick szerszámgyártás

A Sodick a világ egyik vezető szikraforgácsológép-gyártója, de kevesen tudják, hogy a japán gyár portfóliója ennél jóval szélesebb.

Európában eddig csak a huzalos, illetve a tömbös szikraforgácsoló gépek voltak elérhetők, azonban a cég vezetősége úgy döntött, hogy bővítik az Európában is elérhető géptípusok körét. 2020-tól elérhetők lesznek a Sodick gyorsmaró és fröccsöntő gépei is.

1976-os alapításakor valóban csak a szikraforgácsoló gépek gyártásával kezdődött a japán vállalat története. Saját vezérlést, új technológiákat és gépeket fejlesztettek, amelyek az akkori kor csúcstechnológiáját képviselték. 1997-ben azonban – a szikraforgácsoló gépek további fejlesztése mellett – bemutatták az MC első szériáját (Machining Center). 1999-ben megjelentek a lineármotoros gépek, többek között az MC180L, amely az első lineármotoros megmunkálóközpont volt a Sodick kínálatában. A lineáris technika sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy a Sodick azóta több mint 50 000 lineáris motorral ellátott gépet szállított le. A lineáris motorok legfőbb előnye a golyós orsókkal szemben, hogy nincsen mechanikai súrlódásból adódó kopás, a motor az energiát közvetlenül haladó mozgás formájában adja át.

2002-ben aztán megjelent az MC430L ultra precíziós megmunkálóközpont, 0,01 mikrométeres mérőlécfelbontással. A nagy sebességű marásnál jellemző a nagyobb fordulatszám, kisebb fogásvétel és kisebb erőhatások, de nagyobb előtolás. A Sodick fejlesztései ebbe az irányba mozdultak el, így 2007-ben bemutatták az AZ250 nano megmunkálóközpontot, amely főorsója alapkivitelben 40 000 rpm, opcionálisan 60 000 rpm fordulatszámra képes.

A marószerszámok fejlődése lehetővé teszi a nagyobb vágósebességek használatát, így világszerte megfigyelhető trend, hogy az alacsony fordulatú, nagy erőhatásokat igénylő megmunkálási folyamatokat felváltja a HSC-technológia. A HSC marógépek azonban érzékenyebb berendezések, mint a „klasszikus” marógépek, ezért a használatuk nagyobb szakértelmet és támogatást igényel. A HSC berendezések európai forgalmazásához hozzájárult az is, hogy 2019 tavaszán felépült a Sodick Europe új központja Warwickban (UK), így az alkatrész-utánpótlás és a szerviztámogatás is gyorsan és zökkenőmentesen fog működni.

A fröccsszerszámgyártás munkafolyamatának záró eleme maga a fröccsöntő gépben történő felhasználás. A Sodick portfóliójában megtalálhatók a horizontális és vertikális fröccsgépek is, amelyek szintén saját vezérléssel és a Sodicktól elvárt minőséggel rendelkeznek. Az IC-Hungary kft. – a Sodick kizárólagos magyarországi képviselete – így már teljes megoldást kínál a fröccsöntéssel és szerszámgyártással foglalkozó cégeknek.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek