A prototípuskészítéstől a tömeggyártásig

A cég által forgalmazott márkák nemzetközi képviselőivel is találkozhattak a vendégek az M+E Open House-on.

2019. október 23., szerda, 06:00

Címkék: eszterga esztergaközpont fémmegmunkálás forgácsolás megmunkálóközpont nyílt nap Renishaw Schunk

2019. október 9-én és 10-én tartotta hagyományos szakmai Nyílt Napjait az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. Az elméletet a gyakorlattal ötvöző előadások és élő bejelentkezések a költséghatékony, termelékeny és kiváló munkakörnyezetet biztosító fémmegmunkálási eljárásokat helyezték a fókuszba.

A kétnapos rendezvényen a ROMI esztergák és megmunkálóközpontok, a Mitsubishi huzalos és tömbös szikraforgácsoló gépek, a Hartford függőleges megmunkálóközpontok, az Okamoto síkköszörűk és a Nakamura-Tome esztergák mellett bemutatkozott az új fixasztalos Brother Speedio F600X1 megmunkálóközpont is. A megmunkálási folyamat nem képzelhető el a szerszámgépek kiegészítői nélkül, ezért a Nyílt Napokon a társkiállítók révén a MEAX mérőeszközök, a Renishaw szerszámbemérők, valamint a Schunk szerszámtartók, mágnesasztalok, tokmányok, satuk és nullpont rendszerek is bemutatkoztak.

Hartford függőleges megmunkálóközpont 

A ROMI gépek új generációja Magyarországon

A szeptemberi EMO Hannover kiállítás során mutatta be a Romi a vízszintes esztergaközpontok új generációját. A robusztus, megnövelt hatékonyságú és pontosságú ROMI GL sorozat a GL 250, GL 300, GL 350 és GL 450 modelleket tartalmazza, amelyek merevsége és monoblokk öntvényágya ideális a nehéz megmunkálási feladatokhoz, nagy teljesítményt és pontosságot biztosítva. A hőkompenzációs rendszerrel még a hosszabb idő alatt óhatatlanul fellépő hőmérsékleti ingadozások esetén is magas pontosság érhető el. Az X- és Z-tengelyen 30 m/perc előtolási sebességet elérő négy modell közül az M+E nyílt napjain a ROMI GL 250M modell mutatkozott be a látogatók előtt.

A beépített motorral felszerelt főorsószekrény a hagyományos rendszerekhez képest kompakt elrendezést biztosít. A motor forgórészét az orsóhoz csatlakoztatták, az állórészt pedig magához a házhoz rögzítik, így kiküszöbölik a tárcsa és a szíj használatát, ami egyéb előnyök mellett kiváló teljesítményt, alacsony fordulatszámon is nagy nyomatékot, stabilitást és alacsony tehetetlenséget biztosít.

”A ROMI GL Line sorozat négy változatban érhető el. – jelentette ki Jürgen Thelen, a ROMI európai értékesítési és marketingigazgatója. – Mind a T, M, Y és S verziót 12 állású revolverfejjel szerelték fel, a különbség az egyes modellek között: míg a T sorozat statikus (fix) szerszámtartókhoz, addig az M verzió szervomotor hajtású maróorsó meghajtott szerszámtartókhoz, C-tengelyes megmunkáláshoz lett kialakítva, az Y változatot pedig emellett 150 mm (±75 mm) löketű Y-tengellyel látták el, ami lehetővé teszi a marást, a fúrást és a menetfúrást a főorsó középvonalán kívül (C- és Y-tengelyes forgácsolási műveletekhez). Az S modell ezen felül motoros ellenorsóval szerelt kivitel, ami lehetővé teszi a munkadarab mindkét oldalának megmunkálását.”

Az új ROMI GL 250 vízszintes esztergaközpont

A Fanuc új HMI vezérlőjének párbeszédes megmunkálási ciklusai megkönnyítik a programozást. Az S sorozat a Fanuc 32i-B i-HMI vezérlőegységet tartalmazza 19”-os LED érintőképernyővel. A T, M, és Y verziókat pedig a Fanuc 0i-TF i-HMI vezérlőjével és 15”-os LED érintőképernyőjével szerelték fel. Az új gépgenerációban a főképernyőn elérhető a tervezés, a megmunkálás és a segédprogramok amelyek két kattintással elérhetőek. A vezérlő Ethernet, Compact Flash és USB porttal rendelkezik.

Minden modell felszerelhető számos kiegészítővel mint például automata ajtóval, forgácskihordóval, olajköd elszívóval, munkadarab elkapóval és automatikus alkatrész be- és kitöltő rendszerrel.

Nagyobb terhelhetőség és megnövelt merevség sebességi kompromisszumok nélkül

2018 novemberében új modellel bővült a BROTHER SPEEDIO gépcsalád. A kompakt F600X1 megmunkálóközpont ideális azon fémmegmunkáló üzemek számára, amelyek nagyobb rugalmasságot keresnek elérhető áron.

”Az F600X1 modell a minden SPEEDIO modellre jellemző dinamikát megtartotta figyelemre méltó műszaki továbbfejlesztések mellett – mondta Tomoe Matsuno, a Brother gépeket Európában forgalmazó Nomura Trading értékesítési menedzsere. – Ezek egyike az asztal teherbírásának 500 kg-ra történő növelése, amit az tett lehetővé, hogy az asztal kizárólag az Y-tengelyen, míg az oszlop az X- és Z-tengelyeken mozog. A nagyobb csapágyakkal megnövelt merevségnek köszönhetően az F600X1 BT-30 orsójával elért fogácsolási teljesítmény egy BT-40 orsónak is becsületére válna. A gép Z-irányú mozgástartománya 50 mm-rel 350 mm-re növekedett.”

BROTHER SPEEDIO R650X1 és az új SPEEDIO F600X1 megmunkálóközpontok

Műszaki adatok:

Orsó fordulatszám: 10 000 f/perc

Mozgástartomány: 600 × 400 × 350 mm (X/Y/Z)

Szerszámkapacitás: 14/22 db.

Gyorsjárati sebesség: 50 m/perc az X-, X- és Z-tengelyeken

Sokoldalúság

A korábbi gépmodellek használatából eredő tapasztalatoknak köszönhetően az F600X1 modellben a gépalap és az oszlop fém védőburkolatait teljes mértékben leburkolták a forgácsok bekerülésének kizárásához. A gépmodell alapfelszereltségben tartalmazza a V-teleszkópos csúszóburkolatokat, amelyek lehetővé teszik a forgács gyors eltávolítását. A géphez forgácskihordó is csatlakoztatható. Az ajtók 845 mm szélesre nyithatók, ami jobb hozzáférhetőséget biztosít az asztal betöltésekor, a munkadarab beállításakor vagy a karbantartási feladatoknál.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek