A legjobb megoldások az intelligens gyártáshoz

Intelligens automatizálásra képes megmunkálóközpontokat mutatott be az AXILE az EMO Milano 2021 szakkiállításon

2021. október 11., hétfő, 06:00

Címkék: AXILE EMO Hannover EMO Milano forgácsolás Optimum öttengelyes megmunkálás

Komoly fejlesztési beruházások árán az AXILE létrehozta az Ipar 4.0 gyártási környezetet, ami az 5 tengelyes megmunkálás jövőjét is előrevetíti. A gyártóknak többé nem kell majd kompromisszumot kötniük a nagy sebességre, illetve a nagy teljesítményre képes 5 tengelyes gépek között.

Az 5 tengelyes megmunkálás jövője

Az EMO Milano 2021 szakvásár második napján az AXILE két élő rendezvényen mutatta be legújabb gyártástechnológiai fejlesztéseit. A tajvani innovációkat felvonultató „Beyond Smart” Taiwan Excellence Smart Manufacturing eseményen az intelligens öttengelyes megmunkálásról, az AXILE Digitalized Intelligent Automation bemutatón pedig az intelligens gyártás legjobb megoldásairól hallhattak az érdeklődők.

A tajvani AXILE célja nem más, mint hogy az öttengelyes megmunkálás terén a top 5 gyártói körhöz tartozzon. Csúcskategóriás szerszámgépgyártóként ehhez olyan szabadalmaztatott technológiákat sorakoztat fel, mint az SMT™ intelligens megmunkálási alkalmazástechnológia, valamint az ART™ intelligens felügyeleti rendszer, amelyek a nagy pontosság és a megnövelt megbízhatóság mellett csökkentett karbantartási költségeket és kiszámítható gyártási ütemtervet is biztosítanak. Ezen rendszerek kombinációjával minden folyamat és meghatározó alkatrész monitorozható, így téve alkalmassá az AXILE gépeket az Ipar 4.0 elvárásoknak.

A standra látogatók két high-tech öttengelyes szerszámgépet, az AXILE G6 MPC palettaváltós gépet, illetve a G8 függőleges megmunkálóközpontot tekinthették meg működés közben.

A G6 MPC gép nevében az MPC a palettacserélős rendszerre (Motorized Palette Changer) utal. A kettő, illetve hat palettával kérhető függőleges billenő körasztalos öttengelyes megmunkálóközponthoz a gépkezelők a gépi főidővel párhuzamosan készíthetik elő az előgyártmányokat, illetve rakodhatják ki és ellenőrizhetik a késztermékeket, ami jelentősen növeli a működési hatékonyságot. A költséghatékony automatizálás a piacon is nagy sikert arat: Észak-Európában már csak minden 7. leszállított AXILE gép manuális, a többi automatizált verzió, vagyis vagy robot, vagy palettacserélő rendszer adagolja a munkadarabokat a gépbe. A standon bemutatott MPC-2 kétpalettás megoldással létrehozható a 12, 24 vagy 36 palettából álló rugalmas gyártási rendszer (FMS Flexible Manufacturing System), a gyártási tételnagyságtól függően egy-három gép és két munkadarab-mozgató állomás integrálásával.

A G6 MPC költséghatékony automatizálása Európában is nagy sikert arat

A G8 megmunkálóközpont robusztus portálszerkezete tökéletesen egyensúlyoz a merevség és a pontosság között, így ideális a komplex geometriával rendelkező munkadarabok megmunkálásához. Az 1 300 kg teherbírású körasztal és a nagy teljesítményű orsók révén a dinamikus G8 gép nagy méretű alkatrészek és szerszámok széles skálájának forgácsolását teszi lehetővé.

Mindkét gépet az AXILE saját fejlesztésű SMT™ és ART™ technológiáival szerelték fel. Az intelligens automatizálási megoldások növelik a hatékonyságot és a termelékenységet, ezenkívül optimalizálják az energia- és gépkezelőigényt. A két függőleges megmunkálóközpontot többek között a repülőgépiparban, a szerszám- és formagyártásban, az orvosi iparban, valamint az általános iparban használják komplex geometriájú alkatrészek rendkívül kifinomult forgácsolására.

5 tengelyes gépek többfeladatos munkavégzéshez

Az AXILE G8 MT (Multitasking) és a G6 MT gépek az öttengelyes függőleges megmunkálóközpontok „maró-esztergáló” változatai. Mindkét gép billenő körasztallal, illetve esztergálási és marási funkciókkal rendelkezik. A multitasking funkció segít a beállítások számának, a mellékidők minimalizálásában, így a befogási hibák esélyét is csökkenti.

A Meehanite öntvény gépágy optimális rezgéscsillapító tulajdonságokkal bír, és nagymértékben gátolja a termikus alakváltozást A G8 MT Ø800 mm-es asztala esztergálás esetében 850, marásnál pedig 1 200 kg súlyú munkadarabok kezelésére is képes 1 000 min–1 fordulatszám mellett. Az Ø500 mm-es asztallal felszerelt G6 MT esztergáláskor 350, maráskor pedig 500 kg tömegű munkadarabokat képes kezelni 1 500 fordulat/perc maximális fordulatszám mellett.

A G6 MPC megmunkálóközponthoz a gépkezelők a gépi főidővel párhuzamosan készíthetik elő az előgyártmányokat, illetve rakodhatják ki és ellenőrizhetik a késztermékeket

Az asztalba épített manuális kiegyensúlyozó rendszer a vezérlőpanelen található kiegészítő képernyőn ellenőrizhető. A kiegyensúlyozó rendszerrel jobb felületminőség és hosszabb szerszámélettartam érhető el. Az ajtók megerősített ablakai megfelelnek az esztergagépekre vonatkozó szabványoknak.

A koronavírus-járvány kitörése óta sokan kénytelenek otthonról dolgozni, de gépkezelők nélkül hogyan futhat egy gép? A megoldás az AXILE ART™ System intelligens felügyeleti rendszer, amely váratlan leállások nélküli 24/7 gyártást tesz lehetővé. Biztosítja a gép és a gyártás folyamatos ellenőrzését. Egy ART™ rendszerrel felszerelt gépről mindig egyértelmű gépinformációkat kaphatnunk például a gép állapotára, az alkatrészek várható élettartamára, az energiafogyasztásra stb. vonatkozóan, így egy ERP-rendszerrel összekapcsolva minden intézkedés gond nélkül, előre megszervezhető és elvégezhető.

A távoli felügyelet bármikor és bárhonnan, vagy otthonról is végezhető. Vegyük példaként az alkatrész-diagnosztikát, melyet a gépben elhelyezett több mint 100 hőmérséklet-, nyomás-, rezgés- és nyúlásmérő szenzor végez. Ez a funkció képes beazonosítani a gép rendellenes állapotát, és még a gép károsodása előtt jelzést küld, így a gépkezelő megteheti az intézkedéseket még a gépleállás előtt. Az AXILE ART™ rendszer mobil, vagyis számítógépen, tableten vagy okostelefonon is ellenőrizhető a gépek állapota.

Magyarországi forgalmazó:

Optimum Hungária Kft.

1172 Budapest, Cinkotai út 28–30.

+36 1 434 2680

www.axile.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek