A legélesebb szerszám a dobozban

Hatékony és fenntartható szerszámfelújítás

2020. november 17., kedd, 12:28

Címkék: forgácsolás forgácsoló_szerszám precíziós szerszámok sandvik szerszám szerszámtechnika tömör keményfém fúró

A gyártásban az idő pénz. A fúrás, a marás és a simítás óriási megterhelést jelent a szerszámoknak. Jill Glynn a fémforgácsolási vezető Sandvik Coromant kereskedelmi szolgáltatási menedzsere elmagyarázza, hogy a szerszámok újraélezése miként hosszabbítja meg egy szerszám éltartamát – költséghatékonyan és fenntartható módon.

Az „újraélezett” szó hallatán elhasználódott, túldolgoztatott termékek képei juthatnak eszünkbe, amelyek alacsonyabb minőségűek a vadonatúj változatoknál. Valójában mindaddig, amíg megbízható beszállítóktól vásárol, az újraélezett szerszámok ugyanolyan következetes eredményeket fognak nyújtani, mint kezdetben. Az újraélezett szerszámokkal kapcsolatban azonban továbbra is vannak tévképzetek.

Először is, az újraélezés nem javítás, hanem felújítás. Egy eszköz javításakor csak a hibás alkatrészeket vizsgálják meg és cserélik ki. A felújítás viszont megújítja a terméket minden szempontból, és az visszatér az alkatrész eredeti gyártási előírás szerinti állapotába.  

A javított alkatrészekkel szemben az ügyfelek a felújított termékek esetében ugyanolyan tökéletes állapotra számíthatnak, mint egy vadonatúj alkatrész esetében. A szerszámok újraélezése azonban kissé különbözik a többi ipari alkatrész felújításától.

A szerszámkopás drámai módon változik az alkalmazásától függően. A járműipari vagy a repülőgépipari gyártásban, ahol szerszámoknak egy menetben sok furatot kell fúrniuk, a gyártók nagyobb károkat tapasztalhatnak. Hasonlóképpen, a nehézséget jelentő feltételek mellett működő iparágak, például az űrhajózás, az olaj- és gázipar, szélsőségesebb környezetnek tehetik ki a szerszámot, tovább veszélyeztetve annak éltartamát.

A tömör keményfém szerszámok alkalmazása miatt nem az a kérdés, hogy a szerszám fel lesz-e újítva, hanem az, hogy mikor. Ezen elkerülhetetlenség miatt a szerszámgyártóknak figyelembe kell venniük a felújítást már a tervezési fázistól kezdve.

A szerszám CAD-adatait általában eltárolják, hogy a felújított verziók tökéletesen megfeleljenek a szerszám eredeti geometriájának és bevonatának. A személyre szabott forgácsolószerszámoknál ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfeleljenek az ügyfél eredeti szerszám-specifikációinak.

Az a képesség, hogy egy szerszámot többször is felhasználhassanak, szemben a több szerszámba történő beruházással, javítja a fenntarthatóságot is. A tömör keményfém szerszámok, mint például a Sandvik Coromant gyártmányai, számos véges mennyiségben rendelkezésre álló anyagból készülnek, például volfrámból és kobaltból. A volfrámkészletek várhatóan már csak további 100 évig tartanak ki, így a többszörös újravásárlások fenntarthatatlanná válnak.

A szerszámoknak tartósabbaknak kell lenniük, ha az anyagokat fenntarthatóan akarjuk kezelni. Az újraélezés (az új szerszámok vásárlása helyett) fontos szerepet játszik ezekben az erőfeszítésekben.

A Sandvik Coromant saját szerszám-újraélezési szolgáltatást kínál, és arra ösztönzi az ügyfeleit, hogy ezt építsék be saját szerszámstratégiájukba. Szinte Sandvik Coromant szinte összes tömör keményfém szerszáma alkalmas újraélezésre. Az ügyfeleknek egyszerűen el kell küldeniük szerszámaikat a helyi központjukba a Sandvik Coromant által biztosított újraélező dobozokban.  A kopott szerszámok elküldhetők a Sandvik Coromant Európában, Ázsiában és Amerikában működő speciális központjainak, ahol az eredeti specifikáció szerinti geometriát és bevonatot alakítják ki.

Az újraélezési folyamat javítja a szerszám tartósságát, de a gyártók olyan szerszámokat akarnak, amelyek az élettartamuk alatt többször is újraélezhetők és üzembe helyezhetők. Ezt szem előtt tartva, a szerszámgyártóknak törekedniük kell olyan szerszámok gyártására, amelyek több újraélezési cikluson is átmehetnek anélkül, hogy a minőségük romlana.

A Sandvik Coromant ezen szempontok szerint fejlesztette ki termékcsaládjának legújabb kiegészítését, a -GM geometriájú ® 860-at. A továbbfejlesztett szerszámkialakítás megnöveli a szerszám élettartamát a CoroDrill termékcsalád korábbi verzióihoz képest, így a CoroDrill 860-GM garantáltan újraélezhető 3 alkalommal. Ez tulajdonképpen négy szerszámot biztosít egyetlen megoldásban.

A tömör keményfém szerszámok cseréje drága és fenntarthatatlan lehet. Az újraélezéssel kapcsolatos téves elképzelésektől meg kell szabadulni, és ennek a gyakorlatnak kulcsszerepet kell játszania az üzemeltető vállalatok fenntarthatósági terveiben. Az újraélezés nemcsak segítheti a gyártókat a szerszámok legjobb kihasználásában, hanem – a CoroDrill 860-GM esetében – a várható élettartamot akár háromszorosára növelheti.

www.sandvik.coromant.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek