A köszörülés legalább akkora üzlet Svájcnak, mint a csokoládé

Svájcra gondolva sokaknak a pontos órák és vonatok, a pénzszektor, a bicskák, vagy éppen a csokoládé jut eszébe, de a fémiparban ugyanekkora hírnévnek örvend a svájci gépipar, azon belül pedig a köszörüléstechnika

2019. április 15., hétfő, 06:00

Címkék: cnc köszörű köszörűkorong köszörüléstechnika palástköszörű Studer Svájc

2019. március 14-én több mint 60 újságíró érkezett a világ minden tájáról a svájci hegyek gyomrába. A Graubünden kantonban fekvő Hagerbach tesztalagút galériájában kézzelfogható közelségbe került az Alpok elemi ereje. A tesztalagút és föld alatti laboratórium már számos úttörő munka és innováció megszületésében segédkezett, így ideális helyszínnek bizonyult az új STUDER palástköszörűgépek első bemutatója számára is. Az egyelőre csak szűk körben megismert gépek első nyilvános rendezvénye az áprilisi pekingi CIMT kiállításon lesz.

2018 a rekordok éve volt STUDER-nél

A Fritz Studer AG alapítása óta 2018 számított a legerősebb évnek, hiszen a svájci köszörülésspecialista szinte minden szegmensben rekordértékesítést ért el. A Studer tavaly több mint 40 országba szállított palástköszörűgépeket, idén pedig két új modellel egészült ki a gépválaszték.

Gépportfólió és értékesítés

A beszállítói láncok világméretű túlterheltsége és a beérkező megrendelésszám egyidejű növekedése jelentős kihívást jelent a STUDER számára is. A svájci köszörülésspecialista 2018-ban történelmi rekordértékesítést ért el Közép-, Észak- és Dél-Európában. Dél-Európa már harmadik éve produkál igen erős keresletet, de 2018-ban a kínai piac is kimagasló növekedést mutatott. A tavalyi évben leginkább a furatköszörűgépek iránt mutatkozott rekordkereslet.

A legnagyobb értékesítési volumen az S33, a favorit és az S41 géptípusok köréből származott, az S31-es modellből például tavaly már az ezredik darabot szállították ki az ügyfelekhez. „Ez is jelzi, hogy a gép évek óta a kiváló minőség, a megbízhatóság és a pontosság letéteményese” – jelentette ki Sandro Bottazzo, a Fritz Studer AG stratégiai igazgatója. Végül, de nem utolsósorban, a mikroméretű komponensek precíziós köszörülésére kifejlesztett S11 palástköszörű is értékesítési rekordot döntött 2018-ban.

Közel az ügyfelekhez

A STUDER világszerte szakértői képviselőkkel, több mint 150 értékesítési partnerrel – ezzel a világ legerősebb köszörüléstechnikai tanácsadói hálózatával – szolgálja ki az ügyfeleket számos kulcsiparágban:

 • Gépjárműipar: a 2017-es rendkívül erős növekedés után az ágazat tavaly kisebb mértékben erősödött.
 • Gépgyártás: fontos és folyamatosan erősödő szektor.
 • Szerszám- és formagyártás: az ágazat már második éve rendkívül nagy piaci részesedést hoz.
 • Kis- és középvállalkozások: a hosszú távú elkötelezettség miatt rendkívül fontos szegmens a STUDER számára.
 • Légiipar: folyamatosan magas és egyre növekvő keresletet a csiszolástechnika iránt.
 • Orvostechnológia: az orvosi eszközök és az implantátumok gyártása egyelőre kicsi, de növekvő piacot jelent.

Ügyféltámogatás

A STUDER ügyfélszolgálatának 200 munkatársa közül 130 helyi szerviztechnikus támogatja az ügyfeleket világszerte. „Az ügyfélszolgálat 10 nyelven áll az ügyfelek rendelkezésére – mondta Sandro Bottazzo. – A támogatás erősítése érdekében vezettük be a Solution Support programot, ami segít a szakképzett munkaerőben mutatkozó hiány ellensúlyozásában és a tudás vállalaton belüli terjesztésében.” Az ügyfélközpontúság eredménye, hogy a divízió forgalma évente két számjegyű tartományban növekszik.

Technológiai újítások

„Precíz köszörűgépek csak pontos alkotóelemekből építhetők” – jelentette ki Jens Bleher, a STUDER vezérigazgatója. Ebből kiindulva a STUDER tovább bővítette a megmunkálásban meglévő alapkompetenciáját. A milliókért beszerzett három nagy, 5 tengelyes marógép még pontosabbá teszi a gépelemek megmunkálását, kevesebb munkadarab-befogással. A thuni gyártóüzem a gyártás digitalizálására is ideális előfeltételeket kínál az ipar 4.0 koncepcióban leírt szabványoknak megfelelően.

A köszörűgépek gyártásának lelke a folyamatos anyagáramlást és termelést lehetővé tevő „Fliessmontage+” gyártórendszer. A gépgyártók számára kifejlesztett rendszer új hatékonysági normákat állított fel a gépgyártásban. Ennek is köszönhetően a STUDER a megnövekedett kereslet ellenére is rendkívül rövid szállítási határidőket tud tartani.

Ünnepélyes keretek között mutatkoztak be a STUDER köszörüléstechnikai újdonságai 

A 2019-es kilátások

Közép- és hosszú távon a köszörüléstechnikának is olyan ipari megatrendekkel kell szembenéznie, mint az autóiparban körvonalazódó változások (az elektromobilitás előretörése), a brexit következményei, az Iránnal és Oroszországgal szemben hozott szankciók hatásai, illetve az erősödő protekcionizmus és az ebből fakadó USA–Kína szembenállás.

Az elmúlt évben a mérvadó gazdasági mutatószámok lejtmenetet jeleztek előre a világ szinte minden régiójára. „Arra számítunk, hogy idén erősebben kell támogatnunk az értékesítést” – mondta ezzel kapcsolatban Jens Bleher. A Studer számításaiban azonban a 2019-es évre is növekedési tervek szerepelnek, amiben komoly szerep juthat a rendezvényen bemutatott új S33 és S31 gépmodelleknek.

A STUDER S33 leleplezése

Új mérce az univerzális külső palástköszörülésben

A kutatás-fejlesztés ugyanúgy svájci tradíciónak számít, mint a fondü vagy az alagútfúrás. Ennek megfelelően a favorit modell tavalyi megújítása után idén sem maradnak STUDER-innovációk nélkül a svájci minőség elkötelezett rajongói. A lepel Pekingben hullt le április 15-én: a CIMT szerszámgépipari szakvásáron mutatkoztak be a 400, 650, 1 000 és 1 600 mm csúcstávolsággal rendelhető új S33 és S31 gépek. A széles tartományban mozgó csúcstávolság hosszú és rövid munkadarabok megmunkálását is lehetővé teszik. A STUDER T-alak koncepcióján alapuló gépek megnövelt, 370 mm-es X-irányú mozgástartománnyal rendelkeznek, ami további köszörűkorongelhelyezés-változatok alkalmazását teszi lehetővé. A STUDER az oszlopgeometriát is újratervezte, és innovatív oszlophőmérséklet-szabályozást épített be, ami a dinamika mellett a termikus stabilitást is javította. A dupla T-hornyú kőlehúzó egységnek, valamint a Quick-Set gyorsbeállító szoftvernek köszönhetően jelentősen csökkent a be- és átállításokra fordítandó idő. A géphez alapfelszereltségként Fanuc 0i-TF vezérlés tartozik StuderWIN operációs rendszerrel. A StuderTechnology modul a világ legátfogóbb köszörülési tudásanyagát tartalmazza. Minimális információigénnyel a StuderTechnology másodpercek alatt számolja ki az optimális köszörülési paramétereket, így már a legelső munkadarab is kiváló minőségben kerül megmunkálásra. A szabványosított munkadarab be- és kitöltő rendszernek köszönhetően mindkét gép könnyen automatizálható a sorozatgyártáshoz.

STUDER S33 – egyéni igényekre szabott gép

Az S33 modell új köszörűorsó-egységgel rendelkezik, amely a külső palástköszörüléshez motoros orsóval, furatköszörüléshez pedig nagyfrekvenciás orsóval szerelhető fel, többféle konfigurációban. Három köszörűkő biztosítja a munkadarab egyedi és gyors megmunkálását – a kategóriában egyedülálló módon teljes megmunkálással. A gép automata 1°-os Hirth-fogazású szerelt B tengellyel rendelkezik. A köszörőgépben maximálisan 150 kg tömegű munkadarabok munkálhatók meg.

STUDER S33 köszörűgép

STUDER S31 – sokoldalú megoldás nagy feladatokhoz

Az S31 modell StuderGuide® szánvezetékrendszerekkel rendelkezik, a mozgásirányban csillapítóelemekkel. A B tengely opcionálisan 0,00005° felbontású direkt hajtással is felszerelhető. A köszörűfejre akár három kő is felhelyezhető – külső/belső kombinációban, maximum két külső vagy belső köszörűorsóval. A Fanuc 31i-B vezérlőrendszerrel történő precíziós köszörüléshez az S31 közvetlen mérőrendszerrel, StuderFormHSM szoftverrel is rendelkezik.

STUDER S31 köszörűgép

Előnyök dióhéjban:

 • Csúcstávolság: 400, 650, 1 000 és 1 600 mm
 • StuderGuide® szánvezetékrendszerek (S31)
 • Hőstabilitás az innovatív oszlophőmérséklet-szabályozásnak köszönhetően (400 és 1 600 mm központtávolságok esetében)
 • Dupla T-horony a köszörűkorong-lehúzó rendszerekhez
 • Számos köszörűkorong-elhelyezési változat
 • StuderWIN operációs rendszer StuderTechnology modullal
 • Mindkét gép teljes mértékben automatizálható

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek