A folyamatminőség biztosítása

Új HEIDENHAIN-megoldások köszörüléshez: TS 750 tapintórendszer és köszörülési funkciók a TNC 640 vezérlőhöz

2021. március 16., kedd, 06:00

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás Heidenhain heidenhain tnc 640 köszörüléstechnika vezérlés vezérléstechnika vezérlő

A köszörülés célja a tökéletes felületminőség elérése, amihez a kapcsolódó folyamatokat nagy biztonsággal kell elsajátítani és felügyelni. A megmunkálás folyamatát a művelet során végig figyelemmel kell kísérni. A HEIDENHAIN pontosan ezekhez az alkalmazásokhoz fejlesztett ki új megoldásokat: a nagy pontosságú, robusztus TS 750 munkadarab-tapintót, valamint a TNC 640 vezérlés új köszörülési funkcióit.

TS 750 munkadarab-tapintó: a felületek és a megmunkálási lépések ellenőrzése

Az új TS 750 egy nagy pontosságú, köszörűgépekben használt munkadarab-tapintó. A mindössze 25 mm átmérőjű, nagyon kompakt méretű műszerrel 2σ ≤ 0,25 µm ismétlési pontosság érhető el. Az akár 1 m/perc sebesség révén az alkatrészek mérete hosszú mellékidők nélkül, gyorsan ellenőrizhető.

A HEIDENHAIN új TS 750 munkadarab-tapintója köszörűgépekhez: kompakt, nagy pontosságú, tartós és robusztus a köszörűkben végzett folyamatközi minőség-ellenőrzéshez

A szabványos M3 menetes csatlakozó révén a műszerhez számos tapintócsúcs adaptálható. A munkadarab tapintása közben a tapintócsúcs elhajlik, az elhajlás mértékét pedig több nyomásérzékelő határozza meg, amelyek az osztótárcsa és a szondarendszer háza között helyezkednek el. A kapcsolási impulzus erőelemzéssel jön létre. A folyamat során keletkező jelek a kapcsolási jel előállítása érdekében eltolódnak.

Átmérőmérésekhez is használható: a TS 750 nyomásérzékelője lehetővé teszi a köszörült munkadarabok sugarának tapintómérését is

Ez a folyamat egy rendkívül homogén, 360° feletti tapintási pontosság elérését teszi lehetővé. Ez részben az alacsony, sugárirányban mindössze kb. 0,2 N érintkezési erőnek köszönhető. E viszonylag alacsony tapintási erők miatt szinte kontakt nélkül is nagy tapintási pontosság érhető el. Maga a tapintási folyamat nincs hatással a mérési eredményekre.

A különösen tartós nyomásérzékelőket több millió tapintási ciklusra tervezték. A munkatérben elhelyezett TS 750 szenzorainak és elektronikájának a por és a hűtő-kenő anyag elleni védelmét két egymásra helyezett gumimembrán látja el. A szennyezésnek különösen kitett külső membrán bármikor könnyen cserélhető, ha a lerakódás már túlzott mértékűvé válna.

Újdonság a HEIDENHAIN TNC 640 vezérlésben: tetszőleges kontúrok köszörülése a tökéletes finiselésig

Az átfogó felszerelési lehetőségek lehetővé teszik a HEIDENHAIN TS 750 tapintómérő különböző gépkonfigurációkhoz történő egyedi alkalmazását. Ez magában foglalja az M16 rögzítő menet különféle rögzítési alapjait, adaptereit és hosszabbítóit a gép oldalán történő rögzítéshez. A TS 750 ezenkívül csatlakozáskompatibilis a TS 150 műszerrel, így ez az optikai és kopásmentes érzékelővel ellátott szondarendszer bármikor kicserélhető. Csere esetén elég csak a mérőfejet kicserélni. A TS 150 összes elektronikája, kábelezése és mechanikája a TS 750-hez is használható.

Köszörülés a TNC 640-nel: megmunkálás a tökéletes kidolgozásig, egyetlen megfogással

A minőségorientált iparágak, például a formagyártás vagy az orvostechnika számára számos előnyt jelent, ha a munkadarab teljes megmunkálása egyetlen befogásban végbemehet. Ezáltal kiküszöbölhető az újrabefogások és az újramegmunkálások szükségessége. Az egyetlen befogás mindenekelőtt állandó pontosságot biztosít a változó megmunkálási folyamatok során.

A TNC 640 marási és köszörülési funkcióit egészíti ki: a legmagasabb felületminőség elérése érdekében a HEIDENHAIN vezérlés már a köszörülést is egyetlen megfogásban végzi el

Miután a TNC 640 vezérlésben már lehetővé vált a marás és az esztergálás egyetlen beállításban történő elvégzése, harmadik gyártási folyamatként a koordinátaköszörülés is csatlakozott az összképhez, így a teljes megmunkálás egy beállítással mehet végbe. A marást, az esztergálást és a köszörülést ötvöző csomaggal az alkatrészek egyetlen beállítással munkálhatók meg a legmagasabb felületminőség mellett.

Leegyszerűsített koordinátaköszörülés TNC 640 vezérléssel: sztenderd ciklusok és optimalizált szerszámkezelés mind köszörüléshez, mind köszörűkorong-lehúzáshoz

A TNC 640 új funkciói lehetővé teszik a kívánt kontúrok egyetlen gépen végzett koordinátaköszörülését. A TNC 640 könnyen használható sztenderd ciklusai átveszik a köszörűkorongok lehúzását a szerszámgépen belül. A marás, az esztergálás, valamint a köszörülés egységes működési koncepcióinak köszönhetően az új opciók használata rendkívül egyszerű. Az egyes folyamatokhoz – mind a köszörüléshez, mind a lehúzáshoz – társított optimalizált szerszámkezelés pedig a folyamat optimális megtervezésében segíti a gépkezelőt.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek