A Fogas kérdésre adott válasz

Magyarországon is dinamikusan növekszik a multitasking esztergaközpontok létjogosultsága

2021. február 09., kedd, 06:00

Címkék: eszterga esztergaközpont fogaskerék forgácsolás MULTUS U4000 OKUMA Smartus Zrt. vezérlés vezérléstechnika

A növekvő piaci elvárások és a technológiai fejlődés a tyúk és a tojás esete. Nem egyértelmű, hogy melyik van előbb, ami viszont bizonyítottnak látszik, hogy az elmúlt időkben minden képzeletet felülmúlva fejlődnek, növekednek. A forgácsolással foglalkozó cégek olyan komoly kihívások előtt állnak, mint a humán erőforrás biztosítása, egyre rövidülő határidők, magas gyártási költségek, és még sorolhatnánk.

A limitek, mint létszám, férőhely és a pénzügyi megfontolások miatt az öttengelyes gépek elterjedése már korábban elkezdődött. Iparáganként más-más motiválta azokat, akik vásároltak ilyet, de csaknem a legtöbbre igaz, hogy kevesebb felfogásból, kevesebb emberrel, gyorsabban akartak jót gyártani. Az elmúlt évek rámutattak azonban arra, hogy a multitasking esztergaközpontok létjogosultsága a magyar piacon is dinamikusan növekszik. Számos előnyük mellett a hátránynak hitt tényezőkről sorra derül ki, hogy „műhelylegendák”.

A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány érvet mellettük!

Az esztergagépekhez képest jelentősen több szerszámot kezelnek, így a szerszámozási idők a töredékére rövidülnek. Az esztergagépekhez képest többféle művelet elvégzésére is képesek, és a hajtott szerszámos megmunkálások sokkal hatékonyabban mennek végbe a nyomatékos, dinamikus maróorsó segítségével. Ellenorsóval biztosított az alkatrész mindkét megfogása, így ezen megfogásokon szinte minden művelet elvégezhető. Ennek eredményeképp kevesebb ember és egyetlen gép is elég a gyártási feladat megoldásához. Könnyen automatizálhatóak, és van egy további hatalmas előnyük – ami sok esetben egyetlen alternatívává emeli az Okuma Multus szériát –, ez pedig a fogazás elvégzésének képessége.

Vélt hátrányuk szokott lenni, hogy lassabb a szerszámcsere, és esetleges esztergálási műveleteket lassabban végeznek. A hiedelem akkor dől meg, amikor egy gyorsabbnak vélt esztergálási műveletet a konvencionális gyártási metódusban egyéb megmunkálások is követnek. A logisztikai folyamatok ideje, a más-más gépeken való ráállások ideje miatt a teljes gyártási idő a legtöbb esetben a multitasking gépek alkalmazásánál lesz kedvezőbb. Nem beszélve arról, hogy minden ráállás további hibalehetőséget is jelent.

Az Okuma OSP vezérlő sikeresen megdöntötte azt a hiedelmet is, hogy ezen gépek kezelése és programozása bonyolult. Számos szoftveres lehetőséggel, grafikus programozási lehetőségekkel a használatuk, bár komoly odafigyelést igényel, egyszerű.

Fejlesztés a Fogaskerékgyár Kft.-nél

A tatai Fogaskerékgyár profiljába tökéletesen beleillik úgy az öttengelyes, mint a multifunkcionális gép is. Egyedi gyártásban, hatalmas hozzáadott értékkel hajtóműveket, lánckerekeket, fogaskerekeket készítenek. Európa legtöbb országában ismerik és elismerik a teljesítményüket. Tata város önkormányzatával közösen új és nagyon nemes célt tűztek maguk elé, és létrehoztak egy oktatóközpontot, ahol a legmodernebb eszközökkel, a legmagasabb elvárásoknak megfelelve gyártanak úgy, hogy az ott lévő hatalmas tudást közben átadják a jövő gépészgenerációja számára, igényes környezetben, a tanulás és gyakorlás minden feltételét biztosítva.

A kérdésre, hogy milyen géppark lehet a legjobb választás ehhez a nemes küldetéshez, tulajdonképpen az Okuma hardveres és szoftveres képességei és a Smartus Zrt. szolgáltatásának magas szakmai színvonala adta meg a választ. A Fogaskerékgyár döntésének egyik fő oka az Okuma Multus gép fogazási képessége volt. Egyedülálló pontossággal, egyszerű programozási felületen biztosítja az ismert leggyorsabb fogazási technológia, a Skiving alkalmazását.

Mivel nem egy célgép, minden más esztergálási, fúrási és marási műveletet is elvégez. Valós idejű ütközésvédelme, fejlett szimulációja akkor is biztonságban tartja a gépet, ha kevésbé tapasztalt diákok végzik vele a munkát. Óriási szoftveres tudása pedig biztosítja a lehetőséget a legmodernebb technológiák elsajátításához.

A Smartus Zrt. azon túl, hogy örömmel szolgálja ki ügyfeleit, büszke azok tudására és eredményeire, különösen oktatási törekvéseire. Ezúton is gratulálunk a Fogaskerékgyár fejlesztéséhez, és köszönjük, hogy minket választottak.

Sipos Ádám

www.smartus.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek