Eredményes sokrétűség – iparági igényekre szabva

Hogyan lehet egy magyar kkv stabil beszállító?

2014. június 03., kedd, 20:06

Címkék: beszállító lemezmegmunkálás lézervágás megmunkálás Melior Laser

Magyarországon viszonylag kevés kis- és középvállalkozás mondhatja el magáról, hogy multinacionális cégek beszállítója lehet. Pedig sokak számára az egyetlen út, egyben stratégiai cél ez, ám gyakran a megvalósításához szükséges eszközrendszer vagy információ hiányzik. Mit tehet egy „kicsiben” induló magyar vállalkozás, hogy e pozíciót elnyerje?

 
Itthon egyre több kis- és középvállalkozás látja tisztán, hogy a kelet-közép-európai térség nemzetközi cégek szisztematikus célterületévé válásával számukra is megnyílik az út a beszállítói piramis egyes pozícióiba. Pedig egy, a közelmúltban készült – a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány, a Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Commerzbank Zrt. és a Noerr & Társai Ügyvédi Iroda jóvoltából megjelent – tanulmány szerint is mindössze arról van szó, hogy 100 százalékos megbízhatóságot garantálva kevés magyar vállalat meri a kezdeményező szerepet vállalni, mer nagyot álmodni. A beszállítókkal szemben a minőség nem lehet alku tárgya, hiszen a „just in time” késztermékek gyakran egyenesen az összeszerelőszalaghoz kerülnek. Szóval mi is hiányzik: információ, elhatározás, stratégia és az ahhoz való következetes ragaszkodás? Nézzük, hogyan jutott el idáig a Melior Laser Kft.!
 
Lemezmegmunkáló csarnok
 

Megéri kicsiben kezdeni

A Melior Laser Kft. története 2002-ben, Budapesten, egy Illatos úti telephelyen, mindössze 4 fővel kezdődött. Mára a 2000 négyzetméter területű, az autópálya közelségének köszönhetően kiválóan megközelíthető és folyamatos fejlesztés alatt álló biatorbágyi telephelyen a foglalkoztattak száma 42 fő.
 
Gyártásközi ellenőrzés
 
Ahhoz, hogy a magyar vállalkozás tíz év alatt több nemzetközi elektronikai, autóipari, illetve információtechnológiai cég hivatalos beszállítójává válhasson, a cég vezetésének nem kevés kockázatvállalásra volt szüksége. Ezek között fontos megemlíteni, hogy a jó stratégiaalkotás, következetes és dokumentált minőségszemlélet mellett a nehéz gazdasági helyzetben folytatott taktika is hozzásegítette a vállalkozást a mai sikerekhez. A cég számára fontos iparágakat 2008–2009-ben érintő, akár kétjegyű százalékos forgalomcsökkenéshez hasonló helyzetre nem elbocsájtásokkal, hanem tudatosan a jövőre gondolva átszervezéssel reagáltak.
 
Lézervágás
 
Emellett a Melior esete jól példázza, hogy a hosszú távú partnerkapcsolat fontos kulcsa az eredményes beszállító és vevő közötti együttműködésben, a folyamatos és közös gyártásfejlesztésben, a beszállító technológiai és innovációs elköteleződésre való képességeiben, illetve a kapacitásnövelést eredményező technológiabővítésben és -fejlesztésben is keresendő.
 

Sokrétű megoldás a legkülönbözőbb iparágak igényeire

A Melior népszerűsége a sokrétű lemezmegmunkálásnak köszönhető, amelynek középpontjában a lézervágás áll. Az ehhez kapcsolódó különböző szolgáltatások csak növelik a termék komplexitását.
 
3D-koordináta mérőgép
 
A Melior sikerének kulcsa, hogy magyar kisvállalkozásként mert kopogtatni a teljesen különböző profilú cégek ajtaján. Az eredményes együttműködéshez megkerülhetetlen a kellő rugalmasság, hiszen a jó beszállító cég azonnal képes reagálni a megváltoztatott igényekre, amihez a megfelelő minőségbiztosítási rendszer és vállalatirányítás erős alapot ad. A Melior meggyőző fejlődése több kis- és középvállalkozásnak lendületet adhat azzal, hogy rámutat: megfelelő szakértelemmel és pontos stratégiai döntésekkel nem lehetetlen betörni a nemzetközi piacra.
 
www.meliorlaser.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek