El a kezekkel, dolgozzon a gép!

A Hafner Pneumatika új gyártástechnológiai fejlesztéséhez a HÓD Industrial Kft.-t választotta partneréül

2013. június 30., vasárnap, 13:09

Címkék:

A tudatos gyártásautomatizálás jelenti a hatékonyság és fokozatos fejlődés kulcsát a Hafner Pneumatika Kft. számára. A halászi székhelyű német-magyar vegyesvállalat a HÓD Industrial Solutions Kft.-ben talált partnerre a saját gyártástechnológiai fejlesztéshez. Ígéretes kísérleti projektjük, egy automata levegőcsatorna-fúró berendezés kifejlesztése sikerén felbuzdulva pedig már újabb közös munkába kezdtek.

 
− Ahogy termékeinket, úgy gyártóberendezéseinket, köztük célgépeinket is jórészt magunk terveztük és építettük. A konstrukciós munkák többsége Burján Tamás vezető tervező nevéhez fűződik, illetve bizonyos mértékig az alapító, Hafner úr is részt vett benne, és a kivitelezést is az üzemen beül valósítottuk meg. A saját gépeinkbe a saját pneumatikus szelepeinket építettük be – emlékezett vissza a kezdetekre Novák Ernő, a Hafner Erik által 1991-ben alapított, a Győr-Moson-Soporon megyei Halásziban működő német-magyar vegyesvállalat, a Hafner Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója. – Saját gyártóberendezéseinknél a pneumatikus vezérlés kézenfekvő ötletnek tűnt, hiszen minden itt volt a polcon, csak le kellett venni. De aztán a flexibilitás érdekében merült fel egy-egy munkafolyamatnál a módosítás igénye, ezért később rendszereinkben megjelent a PLC vezérlés is – tette hozzá Burján Tamás. 

Novák Ernő, Burján Tamás és Papp János
 
A Hafner Pneumtika Kft. idejében ismerte fel, hogy a továbblépést egyes munkafolyamatok automatizálása jelenti. És azt is, hogy okosabb, ha ehhez nem, vagy csak részben vásárolja a technológiát, és – szakértő beszállítók bevonásával – maga fejleszti berendezéseit. Hosszú évekkel ezelőtt ehhez talált partnerre a HÓD Industrial Solutions Kft.-ben, amelytől kezdetben – többek között – szerszám- és munkadarab-befogókat vásárolt a pneumatikai gyártó cég. A kooperáció a közelmúltban új fejezettel bővült. 
 

Először volt probléma…

A gyártási kapacitás növelésének és a költségek lefaragásának igénye késztette a vállalatvezetést arra, hogy a mostanáig kézi erővel végeztetett mélyfúrás pontos, de a mai elvárások szerint már nem elég hatékony munkafolyamatát automatizálja. – Régebb óta meglévő problémát kívántunk megoldani: egy termékünkről, egészen pontosan egy alumíniumötvözetből készülő pneumatikus szelepházról van szó, amelynek egyik lényeges része a Ø 1,6 mm és 35/50 mm mély levegőcsatorna. A levegőcsatorna kialakítását kézi fúrással, jó minőségben végeztük és végezzük üzemünkben, ugyanakkor ennek hatékonyságát nem találtuk megfelelőnek. A célunk az volt, hogy könnyebb és gyorsabb technológiát találjunk – mondta Novák Ernő. – Az elképzelt új megoldás fúrási munkafolyamat automatizálása volt, méghozzá a NC technológia alkalmazásával. Ehhez kerestünk kompakt méretű, NC vezérelhető fúróegységet. Meglehetősen alaposan kutattuk fel a piaci kínálatot, végül az egyetlen megfelelő megoldást a magyar piacon 1993 óta működő HÓD Indsutrial Solutions Kft. tudta szállítani – jegyezte meg Burján Tamás.
 

…aztán jött a megoldás

– A Hafner Pnemuatika Kft. vezetői azzal kerestek meg, hogy egy automatizált mélyfúrási feladathoz komplettírozott egységekre van szükségük, amely a programozás után „egy gombnyomásra” indulhat. A közös munka folyamatos egyeztetésre épült, hiszen ezek az egységek nálunk sem a polcon állnak sorban, ezért közösen kidolgoztuk a specifikációt, majd a berendezés gyártója, az olasz Drill Matic ennek megfelelően alakította ki és szállította le a berendezést, a DE8 típusú, villamos hajtású fúró-előtoló egységet – utalt vissza a projekt kezdeteire Papp János, a HÓD Industrial Solutions Kft. területi képviselője. A cég támogatása azonban nem ért véget az egység leszállításával. Amellett, hogy folyamatos műszaki támogatást nyújtottak, a Hafner Pneumatika kérésére a projektbe bevonták a Kvalix Automatika Kft.-t, amely a vezérlőegységet gyártotta le a berendezéshez, illetve részt vett a programozási folyamatokban is.
 
Burján Tamás vezető tervező sikeres tesztidőszakra számít
 

Már tervezik a folytatást

Az új eszköz a levegőcsatorna-fúró nevet kapta – jelenleg tesztelés alatt áll. – Az eddigi eredmények biztatóak, de még sok munka vár ránk, hiszen további  automatizálást hajtunk végre, így például kenőanyag felvitelét – ami esetünkben zsírzást jelent –, valamint a forgácseltávolításét. Ha ezt megoldjuk, és sikeres lesz a próbaüzem, akkor egy dupla egységgel automatát építünk, hogy a fúrási műveletet még hatékonyabban végezhessük – foglalta össze a további terveket Burján Tamás. – Mindezt kísérletként kezeljük. Teszteljük, mennyire hatékony a működése, és a következő fejlesztésbe akkor vágunk bele, ha elégedettek vagyunk az eredménnyel – mondta Novák Ernő. A levegőcsatorna- fúró további fejlesztése tehát a mérésektől függ. Az eddigi eredményekkel azonban elégedett lehet a Hafner Pneumatika Kft. vezetése, hiszen újabb projektbe kezdtek a HÓD és a Kvalix bevonásával. 
 
A tesztberendezés és vezérlőszekrénye
 

A Hafner Pnemuatikáról

A vállaltot 1991-ben alapított Hafner Erik, aki három évtizedes németországi tapasztalatot hozott magával Magyarországra. A magyar gyártású pneumatikus szelepek kezdetben német exportra készültek, később a magyar piac is igényelni kezdte a termékeket, és ma már ott vannak a világ 30 országában. A Hafner Pneumatika a saját produktumok értékesítése mellett több európai gyártó magyarországi képviseletét látja el, így teljes pnemuatikai kínálatot tud nyújtani. Az innováció az alapítástól jellemzi a céget. A Hafner egyik ütőkártyája, hogy miközben sikeres középvállalattá fejlődött, meg tudta őrizni fürgeségét, rugalmasságát, és bizonyos értelemben képes úgy viselkedni, mint egy kis cég. − Nálunk alapvető vonás a rugalmasság megőrzése. Hagyomány, hogy egyes felmerülő kérdéseket olyan gyors reagálással oldunk meg, mint egy kis cég. Olyan feladatokról van szó, amelyekre egy nagyobb vállalat már nem fordít külön figyelmet – magyarázta Novák Ernő. − A nemzetközi piacon nagyon sokat számít, hogy a termékeink nem speciális értékesítő hálózaton keresztül jutnak el a vevőhöz, hanem mi magunk keressük meg a végfelhasználót is. Eközben merülnek fel különleges igények, amelyeket katalógustermékekkel nem lehetne kielégíteni. Viszont a közvetlen kapcsolatnak köszönhetően gyorsan tudunk reagálni. Megengedhetjük magunknak, hogy olyan projektekkel foglalkozzunk, amivel nagyobb konkurenseink esetleg már nem – tette hozzá Burján Tamás. − Nagyon fontos, még sok egyéb feladat mellett is − fogalmazott a vezető tervező. − Egyébként a tulajdonosunk is ragaszkodik hozzá, hogy ne veszítsünk a lendületből. A piac monitorozása alapján a  cégvezetés pontos elképzelésekkel rendelkezik arról, hogy milyen irányban fejlesszünk tovább. Az egyik irány, hogy az amúgy is meglehetősen szélesnek számító termékpalettát folyamatosan bővítjük. A katalógustermékeket is, és azokat is, amelyek nem szerepelnek katalógusban.
 

A HÓD Industrial Solutions Kft. és a Drill Matic

A HÓD Industrial Solutions Kft.-t 1993-ban alapítottott családi vállalkozás. Az idén 20 éves cég szakterülete a megmunkálóközpontok és esztergák felszerszámozása szerszámbefogó és munkadarab megfogó eszközökkel a hatékony megmunkálást szem előtt tartva. E szakterületre koncentrálva választották ki a neves gyártókat, amelyeket Magyarországon képvisel és beállítására. forgalmazza. A képviselt gyártók közé tartozik a célgép építőelemek specialistája, az olasz Drill Matic. A gyártó termékkínálatában megtalálhatók a fúró-, menetfúró- és kombinált fúró-menetfúró előtoló és megmunkáló egységek, valamint körasztalok, állványok, előtoló szánok, amelyekből komplex célgépek építhetőek.
 
Szabó Márton – Kerékgyártó György
www.hafner-pneumatika.com
www.hod-industrial.hu
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek