Bystronic Kompetencia Napok 5. rész

Keményen odavágnak a legújabb svájci fejlesztések

2015. szeptember 27., vasárnap, 12:05

Címkék: Autorel Bystronic élhajlítás fémlemez-megmunkálás kompetencia napok Xcite 80 E Xpert 150 Xpert 40

A Bystronic immár hagyományosnak mondható, Kompetencia Napokra hallgató házi kiállítása 2007-ben indult útjára. A rendezvénysorozat célja nem pusztán a svájci gyártó technológiai újításainak, hanem annak az ipari trendnek a szemléltetése is, amely során a hangsúly a gépekről a teljes értékteremtő folyamat felé tolódik el. A TechMonitor idén is meghívást kapott a niederönzi Kompetencia Napokra. Helyszíni beszámolónkat sorozatban közöljük.

Az élhajlítók svájci bicskája

Az új Xpert 40 harmonikus csomagban egyesíti az ergonómiát és dinamikát. A kis helyigényű és hordozható élhajlító szinte bármilyen termelési környezetbe integrálható. Ingadozó tételnagyságok és változó alkatrészek esetében ugyanúgy használható, mint ismétlődő munkadarabokkal végzett sorozatgyártás esetében. Az új Xpert 40 az élhajlítók svájci bicskája: kompakt, sokoldalú és gyors.

Formatervezett

Az Xpert 40 ergonómiai kialakítása támogatja a kezelő és a gép interakcióját. A fiókok elegendő tárhelyet nyújtanak a műszereknek, így minden fontos eszköz mindig kéznél van. Az automatikus befogó rendszer leegyszerűsíti a gép felszerszámozását: csak a szerszámok rögzítésére van szükség a megmunkálás megkezdése előtt. Az állítható magasságú lehajtható asztal polcként is használható, így válik a hajlítás kényelmessé és hatékonnyá.

Az új Xpert 40 az élhajlítók svájci bicskája: kompakt, sokoldalú és gyors

Gyorsaság és pontosság

A kompakt gépváz és ByMotion révén az Xpert 40 akár háromszor gyorsabb hajlítási műveletre képes, mint egy nagy élhajlító. A gép a rendkívül dinamikus, akár másodpercenként 25 milliméteres hajlítási sebesség mellett is megtartja a szükséges merevséget. A ByMotion precíz gyorsulást kölcsönöz a felső szárnynak és a hátsó ütközőknek. A sebesség, a pontosság, és az erő koordinálását az újonnan kifejlesztett vezérlés garantálja, a lehető legmagasabb ismétlési pontosságot lehetővé téve.

Meghajtás és energiafogyasztás

Az Xpert 40 Dynamic Drive rendszere (DDS) dinamikus, teljesítmény-csökkenés nélküli hajlítást tesz lehetővé, ami nemcsak az egységi idő alatt megmunkálható munkadarabok számát növeli, hanem a teljes hajlítási folyamat energiahatékonyságát is biztosítja. Az intelligens funkciók, például az Energy Saver és az automatikus start-stop révén a Xpert 40 üzemeltetése sokkal gazdaságosabb, mint egy nagyméretű élhajlítóé.

Minden fontos eszköz mindig kéznél van

Program és hajlítás indul!

Minden munkamozzanatot érintőképernyő jelez előre, ami a ByVision Bending elképzelésből vált kézzelfogható valósággá. Az üzemeltető a gép felső részén felszerelt képernyőn irányíthatja az összes folyamatot. A többnyelvű kezelőfelület a magyar nyelvet is tartalmazza. Az alkatrészt vagy az adatbázisból választjuk ki, vagy a vonalkód-leolvasóval azonosítjuk. A vezérlés betölti az alkatrész megmunkálási programját, megmutatja a 3D rajtot, a megmunkáláshoz szükséges szerszámot és a szerszám pozicionálását. A szerszámok oldalt és alul a fiókokban vannak elhelyezve. Az érintőképernyő lépésről lépésre mutatja a hajlítási munkálatokat, így az is tud vele dolgozni, aki még sohasem végzett hasonló munkát. Jelzi a várható hajlítási időt, és bizonyos darabszám felett újraszámolja az értéket. A hajlítási sebesség a normáltól a gyorsig állítható. Kijelzi, hogy mennyi alkatrészt kell elkészítenünk, és ebből hány darab van készen. A normál hajlítási időhöz képest megnézhetjük a valós időt is a kezelő teljesítményének összehasonlítására.

Az Xpert 40 fejlesztési folyamata során a hangsúly az ügyféligények hatására a kompakt ergonómia és a dinamika kombinálása felé tolódott. Ezek segítségével az Xpert 40 gyorsan integrálható a legváltozatosabb termelési folyamatok közé is. A munka kényelmessé tétele érdekében az üzemeltető félig ülő helyzetben helyezkedhet el, a szék pedig egyénileg szabályozható.

A Kompetencia Napok alatt egy lámpa konzoltartójának elkészültéig működés közben láthattuk a 150 tonnás Xpert 150 hidraulikus élhajlítót, valamint az alul-felül hidraulikus szerszámbefogású Xcite 80 E-t is. Az Xcite 80 E a 40 tonnás Xperthez hasonló biztonsági és kezelőfelülettel rendelkezik. A felső szerszámmozgatás szíjhajtással történik. A PartID kóddal jelölt alkatrészt a gép leolvassa és betölti. Kijelzi, hogy milyen alkatrészt kell kapnunk a megmunkálás végére, és lépésről lépésre végigvezet minket a hajlítási folyamaton. A hajlítási vonal azonosítását piros lézervonal jelöli ki. A hátsó ütközők pontos pozicionálásáról öttengelyű pozicionálórendszer gondoskodik. Az Xcite 80 E esetében még a gép szélein is rendkívül pontos hajlítás végezető, ahol a hajlító gépek általában jóval pontatlanabbak.

Folytatjuk

www.bystronic.com

www.autorel.hu

Kapcsolódó cikkek:

Bystronic Kompetencia Napok 1. rész

Bystronic Kompetencia Napok 2. rész

Bystronic Kompetencia Napok 3. rész

Bystronic Kompetencia Napok 4. rész

Bystronic Kompetencia Napok 6. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek