Az értékteremtő lánc átfogó megközelítése

Erős partnerek összefogása a METAV 2016 szakkiállításon

2015. december 23., szerda, 06:00

Címkék: autóipar fémfeldolgozás fémipar formagyártás messe düsseldorf metav 2016 orvostechnológia szerszámgyártás

A 2016. február 23–27. között Düsseldorfban megrendezendő METAV szakkiállítás első alkalommal egyesíti közös cél érdekében a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) és a VDID (Német Ipari Formatervezők Szövetsége) kompetenciáját. Az ipari formatervezés vezető szereplői közösen vesznek részt a gyártástechnológiai és automatizálási szakvásáron szervezett METAV Ipari Dizájn Fórumon.

Dr. Wilfried Schäfer, a VDW és a METAV szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy „az ipari formatervezők együttműködésével a METAV 2016 először mutatja majd be az ipari értékteremtés teljes folyamatát a fejlesztésektől egészen a tényleges gyártásig”. A formatervezés köti össze a METAV alapvető elemeit az új területekkel, így a látogatók további szinergikus hatásokkal gazdagodhatnak.

A forma nem pusztán vizuális megjelenés

A funkcionalitáson, hatékonyságon és teljesítményen kívül az ipari formatervezés is az adott termék későbbi kereskedelmi sikerének kulcsfontosságú eleme. A dizájn nem pusztán esztétikai, hanem funkcionális kérdés is. Az ipari formatervezők már a folyamatlánc elejétől támogatják a gép- és berendezésgyártókat: egyrészt az eredeti ötlettől a piaci érettség fázisáig tartó fejlesztési folyamatban, másrészt az ipari formatervezés teremti meg az előfeltételeket a biztonságos, ergonomikus és tetszetős termékek forgalomba hozatalához.

Andreas Schulze, a VDID alelnöke jelentős lépésnek tartja a VDW-val létesített együttműködést: „A METAV ideális hozzáférést biztosít az értékteremtő lánc kulcsfontosságú kapcsolataihoz. Az ipari formatervezés olyan tudományág, ami a vállalat minden szintjén érezteti a hatását. Az érzelmi tényezők még a műszaki területeken is jelentősen befolyásolják a vásárlási döntést.”

A VDID közös standjának kiállítói saját dizájnötleteikkel vesznek részt a kiállításon. Az egyesület célja a vállalatok és a kompetens ipari formatervezők közös platformra hozása, ennek érdekében a standon neves ipari vállalatok mutatják majd be saját referenciaprojektjeiket különböző alkalmazási területeken.

A fémfeldolgozás értékteremtő láncának átfogó megközelítése

A METAV a gyártástechnológia teljes értékteremtő láncának holisztikus megközelítésére törekszik a kezdeti CAD-modellektől és szimulációtól a gyártáson át az automatizálás és minőségbiztosítás kérdéséig. A hangsúly a szerszámgépeken, a gyártási rendszereken, a precíziós szerszámokon, az automatizált anyagáramláson, a kiegészítőkön és az IT-támogatáson van. A fémmegmunkálás minden érintett ágazata – beleértve az autóipart, a gépgyártást, az orvosi, légi- és elektronikai ipart, valamint a vas- és fémipart – képviselteti magát Düsseldorfban a legújabb fejlesztésekkel.

A fő témakörökön kívül jövőre újabb termékkategóriák kerülnek be a kiállítás portfóliójába: az additív gyártás, a teljes minőségbiztosítás, a szerszám- és formagyártás, valamint az orvosi technológia. Az egyéni kiállítókon kívül közös standokon is lehetőség lesz érdeklődni az adott területekről, melyeket célzott előadások is erősítenek majd.

Forma- és prototípusgyártás

Mivel a vásár már a forma- és a prototípusgyártás számára is több lehetőséget tartogat, az érintett ágazatok is igyekeznek kihasználni a kiállításban rejlő lehetőségeket. A forma- és prototípusgyártás a kezdeti ötlettől a sorozatgyártásig tartó folyamat szerves része, az érintett cég általában 3D modellben kapja meg a végtermékre vonatkozó információkat. Igénytől függően kiindulási prototípust, modellt vagy szemléltetőmodellt hoz létre, ami készülhet fémből, műanyagból, fából, kerámiából, kompozitból a legmodernebb CNC-technológia segítségével. Rohamosan terjed az additív gyártás alkalmazása is. A következő lépés a formák és szerszámok kis sorozatban történő gyártása, a nagyszériás gyártásba történő átmenet fokozatos. A később több százezer alkatrész előállítására szolgáló szerszámokat maximális pontossággal kell elkészíteni.

A forma- és a prototípusgyártás profilja számos ponton illeszkedik tehát a METAV meghatározó területeihez. Az ágazat cégei szorosan együttműködnek az ipari formatervezőkkel, a CNC-forgácsoló vagy additív gyártási folyamatok gyártó cégeivel, és a végtermék minőségének biztosítása érdekében széles körű méréstechnikai ismeretekkel is rendelkezniük kell.

Kiválóan teljesít a német szerszámgépipar

2015 harmadik negyedévében a német szerszámgépipar megrendelésállománya egy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A belföldi megrendelések kilenc százalékkal növekedtek, míg a külföldi megrendelések hét százalékkal csökkentek. Az év első kilenc hónapjában a megrendelések volumene stagnált az előző évhez képest, a belföldi három százalékkal csökkent, míg a külföldi egy százalékkel erősödött.

„A harmadik negyedévben a Németországból és az eurózónából érkező megrendelések élénkítették a szektort – jelentette ki dr. Wilfried Schäfer.  – Általános meglepetésre Nyugat-Európa bizonyult a német szerszámgépek iránti kereslet motorjának. Az amerikai kontinens ezzel szemben csalódást keltett. Ázsia szerény növekedését Dél-Koreának és Japánnak köszönhetjük, mert együttesen ellensúlyozni tudták a legnagyobb piacnak számító Kína mínuszos számait.”

2015 első három negyedévében a megrendelésállomány magas szinten stabilizálódott, a forgalom pedig két százalékkal még emelkedett is. A VDW bízik abban, hogy a végeredmény hasonló képet fog festeni az év egészét tekintve is, ami nem egészen felel meg az év elején megfogalmazott várakozásoknak. „Akkoriban háromszázalékos növekedéssel számoltunk. Egy viszonylag ciklikusnak számító szektorban azonban az egyszázalékos eltérés nem olyan kirívó. A makrogazdasági környezet számos bizonytalansággal számol. A 14,8 milliárd eurós forgalom azonban önmagáért beszél” – vonta le a következtetést dr. Schäfer.

www.metav.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek