A Wanhua Észak-Amerikában is saját üzemi bázist hoz létre

2012. július 20., péntek, 10:58

Címkék: BorsodChem (BC) Zrt. EMEA izocianát vegyipar Wanhua

A Wanhua a legversenyképesebb izocianát-gyártó vegyipari óriásvállalattá kíván fejlődni, és mivel Ázsiában ezt már elérte, a BorsodChem (BC) Zrt. révén pedig Európában is vezető szerepet tölthet be, most döntés született arról, hogy Észak-Amerikában hoz létre saját üzemi bázist - jelentette ki Ting Csien-seng (Ding Jiansheng), a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója Kazincbarcikán, a cég magyarországi telephelyén adott nyilatkozatában az MTI-nek.

A kínai vegyipari szakember elmondta: az európai gazdasági környezet továbbra is válságban van, ezért keresik az új piacokat. A közép-kelet európai területben még látnak "fantáziát", a cél az, hogy a vegyipari óriásvállalat az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) legmegbízhatóbb TDI (toluilén-diizocianát) beszállítója legyen.
Hozzátette: a piac igényeinek megfelelően alakítják a kapacitást is valamennyi termékük tekintetében. A TDI esetében a kapacitás évi 250 ezer tonna, az MDI (metilén-difenil-diizocianát) vonatkozásában pedig 240 ezer tonna évente.
Ting Csien-seng (Ding Jiansheng) a BorsodChemről az MTI kérdésére közölte: a 2011-es árbevétel 930 millió euró volt. A múlt évből adódóan az idén jelentős javulás várható, amely elsősorban az új piaci részesedésből származhat. Hozzáfűzte: a BC Zrt. jelenlegi adósságállománya egymilliárd euró körüli.
Megjegyezte: számos intézkedésnek köszönhetően az idén májusban és júniusban már nyereséget produkáltak, amely igen nagy eredmény. A 2008 végén kirobbant gazdasági világválság óta először tudnak erről beszámolni a BC Zrt.-nél.
Kifejtette: azért, hogy a cég sikeres és versenyképes legyen és az is maradjon, számos intézkedést vezettek be amellett, hogy a terv szerint halad a Wanhua és a BorsodChem integrációja.
A vegyipari szakember több pontban határozta meg az intézkedéseket, amelyek a vállalat jövedelmezőségét javítják. Az első, hogy a teljes Wanhua csoport globális erejére támaszkodva használják a partneri kapcsolatokat. A második eszköz egy olyan pénzügyi adminisztratív rendszer bevezetése, amelynek feje a költségvetés, emiatt a már meglévő döntéseket is újra vizsgálták. Minimalizálják, illetve szigorúan kontrolálják a kiadásokat - mondta a vállalatvezető, hozzáfűzve: a korábban tervezett üzemeket bezárás helyett például inkább karbantartják, sőt továbbhasználják.
Beszámolt arról, hogy a BorsodChemnél bevezették az úgynevezett LEAN (profitorientált termelés) szemléletet, minden üzemet, berendezést optimalizálnak, költséghatékonyan működtetnek.
Működik a gyáron belül az "ötletmenedzsment", vagyis a dolgozókat is aktívan bevonják a fejlesztésbe. Eddig ennek segítségével már töb mint 1500 ötletet kaptak a munkavállalóktól a racionális működéshez, valamennyit meg is vizsgálják.
A negyedik terület a GBC (Global Business Coordination) rendszer kialakítása a vállalaton belül, amelynek keretében minden egyes funkcióhoz az erre legalkalmasabb embert jelölték ki projekt csapattagként a BorsodChemnél és a Wanhuánál, hogy kihasználják a szinergiákat.
Az ötödik pontként pedig a megfelelő működési környezetet sorolta, megemlítve, hogy a Bank of China jóváhagyta a további hitelfelvételt, ami 200 millió eurót jelent. Az összeget egyébként tavaly már jóváhagyták, de a negatív gazdasági helyzet miatt befagyasztották, és most sikerült elérni, hogy meg is kapják.

 

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek