„A vezérlés ideális számunkra”

A HURCO gépek kisebb szériák részben automatizált, kezelő nélküli gyártását is megbízhatóan lehetővé teszik

2021. november 05., péntek, 06:00

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás gépgyártás HURCO

A Martin Braun mérnökiroda a HURCO gépeire esküszik: „A vezérlés ideális számunkra, a gépek pedig versenyelőnyt biztosítanak” – vélekednek a Kaiserslautern mellett fekvő Enkenbach-Alsenbornban. Egy további gép, a HURCO VM 30 i Plus vásárlásakor a 10 000-es szám nemrégiben meglepő szerepet játszott.

Amikor Martin Braun megrendelést kap, gyakran valami váratlan dolog rejlik mögötte. Hiszen 80 százalékban a gépgyártás számára dolgozik. És itt az alkatrészspektrum rendkívül változatos: Az ebben az exportorientált iparágban tevékenykedő csaknem 6 600, jellemzően közepes méretű vállalat a mezőgazdasági technológiától a szerszámgépekig a legkülönbözőbb területeken tevékenykedik.

Rugalmasság a munkaerő számára: minden munkatárs kezeli és programozza mindegyik HURCO gépet (Forrás: HURCO)

„Nincsenek tipikus munkadarabjaink. Van, ami az ujjhegyen elfér – folytatja Braun –, és van olyan is, amit targoncával kell mozgatnunk. Ezenkívül kisebb számú megrendelés érkezik az autóiparból, ahol tudatosan nem szériagyártást végzünk, hanem csak a gyártás számára készítünk például készülékeket, továbbá magánszemélyektől is jönnek rendelések nagyon különleges kívánságokkal.” Többségében azonban alumínium és rozsdamentes acél alkatrészek egyedi gyártását végzik Enkenbach-Alsenbornban a gépgyártók számára.

Szinkronmenetvágás Hurco VMX 30 gépen (Forrás: HURCO)

Mindenre használható

Ha ma nem tudjuk, mi lesz holnap a gépen, rugalmasságra van szükség. A struktúrákat, a csapatot és a gépparkot illetően is. Jelenleg 12 munkatárs alkotja a csapatot Enkenbach-Alsenbornban. És 14 megmunkálóközpont, ennek pontosan a fele HURCO. „Mindenre használjuk őket: esztergálásra, marásra, fúrásra – tájékoztat a tulajdonos. – Munkadarabtól függően különböző méretű gépeket használhatunk.” 2,1 m elmozdulási úthossz szükséges? A munkadarab súlya több száz kilogramm? Teljes megmunkálásról van szó? „Jelenleg egy 700 × 700 mm-es alumíniumlap van a HURCO-n – említ Braun egy mindennapos példát. – Középen egy süllyesztett, 200 mm átmérőjű motortartót kell kialakítani. Ezenkívül letört élű menetes és átmenő furatokat is kell készíteni. Az egészet mindkét oldalon végig kell marni, és végül feketére eloxálni.” Ilyen lapok számos változatban és méretben előfordulnak, ezekhez mindig a megfelelő HURCO-t kell használni.

„Forgácsolóként mindig a vezérlés érdekel.” Martin Braun.

Tökéletes konstelláció

Braun a VM 30 i Plus megvásárlásával bebiztosította ezt a megmunkálási szélességet és rugalmasságot. A háromtengelyes megmunkálóközponttal 1 800 kg maximális asztalterhelés mellett 1 321 × 508 mm-es felfogófelület, 15 kW-os orsó, akár 12 000 min–1 fordulatszám és SK40 interfész, valamint 24 tárhelyes szerszámváltó áll rendelkezésre. „Forgácsolóként azonban mindig is a vezérlés érdekelt – mondja Braun. – Ha a hardver és a szoftver jól harmonizál, és támogatja a munkatársak munkáját, ez a tökéletes konstelláció.” Ezzel Braun természetesen a Max5 vezérlésre céloz, amellyel szinte minden programozható a gépen.

Profilmegmunkálás HURCO VM 30 i Plus gépen (Forrás: HURCO)

„Alkatrészeinken remekül elvégezhetők a marások, fúrások vagy illesztések. Ha nagyobb mélyedésekről vagy bizonyos anyagvastagságról van szó, teljes mértékben kihasználjuk azokat a jellemzőket, amelyekkel az egyszerű programozás tökéletes összhangban van. Ehhez jön még egy szempont: készítettünk egy eszközt a fent említett motorházhoz, hogy több alkatrészt rögzíthessünk – magyarázza Braun. – Miután a gépen a komplett megmunkálást beprogramoztuk, a HURCO elvégzi a teljes munkát.” Ez azt jelenti, hogy a gépek kisebb szériák részben automatizált, kezelő nélküli gyártását is megbízhatóan lehetővé teszik. „Végül, de nem utolsósorban kihasználjuk munkaerőink rendkívüli rugalmasságát: Nálunk minden munkatárs minden HURCO-t kezel, és maga programozza a gépet. Az új munkatársak gyors betanításáról nem is beszélve” – tette hozzá Martin Braun.

Profilok sorjátlanítása, miközben a gép dolgozik (Forrás: HURCO)

A javítási költségek a nullához közelítenek

Braun hét éve hűséges HURCO-ügyfél. „Annak idején a piaci lehetőségek alapos vizsgálata után egy HURCO gép mellett döntöttünk. Meggyőző eredménnyel. A gép a mai napig gond nélkül működik. És olyan precíz, mint az első napon. A javítási költségek az évek során a nullához közelítenek. Ez az összes többi HURCO-ra is érvényes. Ilyen helyzetben szívesen vásárol az ember egy további gépet.” A legutóbbi gép a VM 30 i Plus volt, amellyel Braun még következetesebben képes kielégíteni a gépgyártás igényeit.

Gratulálunk: a tízezredik Németországba leszállított HURCO gép a Martin Braun mérnökirodába került. A mérnökiroda 80 százalékban a gépgyártás számára dolgozik (Forrás: HURCO)

„Gép- és szervizoldalon is megfelelő partnerünk van a munkánkhoz – foglalja össze Braun. – A HURCO gépek alapvetően tökéletesek a gazdasági sikereinkhez. Széles körben tevékenykedünk, és szinte bármit meg tudunk tenni. Számunkra fontos, hogy az ügyfelek tudják: A Braun cég segít nekünk.” A konkrét esetben talán egy jubileumi géppel, mert a VM 30 i Plusszal a Braun a tízezredik HURCO-t szállítja Németországba.

www.hurco.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek