A minőség igenis számít

Helvet Kft. – több mint húsz éve Magyarországon

2013. május 24., péntek, 12:21

Címkék: Dixi Helvét Helvet Kft. Lamina Mach-Tech Röntgen Stellram Strack szerszám szerszámtechnika

A szerszámok és az emulziók mellett két év óta szerszámgépekkel is felvonul a Mach-Tech szakkiállításon a Helvet Kft. A cég a teljes palettát igyekszik bemutatni, de idén kicsit nagyobb hangsúllyal szerepelnek az elmúlt években a palettára került újdonságok. Ezekről és a prémiumkategóriás termékek hazai szerepléséről beszélgettünk Kicska Zoltán gépészmérnökkel, a cég precíziós szerszámok divíziójának vezetőjével.

TechMonitor - Milyen tematika szerint állították össze a Mach-Techen bemutatott anyagukat?

 
Kicska Zoltán: - A  Helvet Kft. az indulásától jelen van a Mach-Tech kiállításon, két éve a precíziós szerszámok és a hűtő-kenő folyadékok mellett már a szerszámgépekkel is. Az európai gyártású gépek közül elsősorban fűrészgépekkel és huzalszikragépekkel foglalkozunk, a tajvani gépek közül pedig a megmunkálóközpontok, esztergák a jellemzők, illetve Tajvanról hozzuk be a saját márkás fűrészgépeket is. Ezek mind láthatók a Mach-Techen. Ami a szerszámokat illeti, igyekszünk a teljes kínálatot megmutatni a darabolástól a polírozásig. A Röntgen termékek már hagyományosan a kínálatunkba tartoznak, ugyanígy a keményfém szerszámok közül a  Dixi termékeket is a nevünkhöz kötik – ezeket most is bemutatjuk.Idén egy kicsit jobban hangsúlyozzuk a viszonylag új termékeket, vagyis azokat, amelyek az elmúlt három évben kerültek a palettára. Ilyen a Strack Normalia. Ezzel kapcsolatban hadd említsem meg, hogy az utóbbi néhány termék úgy került be a kínálatunkba, hogy a svájci és német cégek ajánlottak bennünket. 

A Strackkal például a Joke ajánlására kerültünk kapcsolatba. Az új termékek hangsúlyozására azért van szükség, mert a hagyományos termékekkel a korábbi sikerek után kisebb megtorpanást észleltünk. Mi is keressük a továbblépés, a fejlődés lehetőségét. A Strack például azért ideális partner, mert híres arról, hogy nem tolja lejjebb az árakat, inkább olyan minőséget és technológiai megoldásokat kínál, ami miatt megéri a termékeit megvásárolni. Sok mindent megmutatunk majd a 3R System befogástechnikai cég megoldásai közül is. Ezek is prémiumkategóriás termékek, amelyeket közvetlenül, működés közben kell megismernie a vevőnek, hogy megértse, miért érdemes mellette dönteni. Az ilyen árkategóriájú termékeknél már elengedhetetlen, hogy a vevő kipróbálhassa.
 
 
Nagyon sokszor döntő, hogy az ügyfél maga végzi-e el a
tesztet, vagy velünk együtt. Ugyanis nem csak az számít,
hogy milyen szerszámot használ, hanem az is, hogyan.  
 
 
A Helvet már a piacra lépésekor a minőség mellett tette le a voksot. Bejött ez a stratégia?
 
Nyugodtan mondhatom, hogy igen, egyértelműen. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a  cég húsz éve itt van, nem tűnt el a süllyesztőben. Valóban nem olcsóak a termékeink, de megbízhatók, pontosan tudják teljesíteni azt, amit ígérünk, és ez nagyon fontos. Öt éve hoztunk létre egy speciális Helvet kínálatot, amelyben szerszámokat gyűjtöttünk össze: marókat, lapkákat, fűrészszalagot, szikrahuzalt. Ezek Tajvanról, Kínából, Svájcból és Skóciából behozott eszközök, a  megszokott árainknál olcsóbban tudjuk adni. De ezek is általunk többszörösen tesztelt eszközök, amelyek azt a minőséget tudják nyújtani, amit tőlünk a vevők elvárnak. 
 
Ezekkel a termékekkel egy másik vevői kört próbálnak megszólítani?
 
Nem feltétlenül. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy nem érdemes kiszorulnunk olyan területekről, ahol a prémiumkategóriás termékeket esetleg kevésbé éri meg megvásárolni. Tömeggyártásnál csak ilyen, vagyis prémiumtermékeket érdemes használni, hiszen az élettartamuk miatt ezek térülnek meg. Egyedi gyártásnál előfordulhat, hogy nem jön ki a prémiumtermék teljesítménye, ebben az esetben érdemes ezeket kipróbálni. De van olyan vevőnk, aki a Dixi mellett használja a Helvetes marókat is. 
Ez a vevőnk azzal keresett meg bennünket, hogy szeret velünk dolgozni, bízik az általunk kínált minőségben, de a piacon egyre több olcsó szerszám jelenik meg – találjunk kompromisszumos megoldást. 
Ilyen esetben tudjuk ajánlani a Helvet készletet, de itt is óvatosságra intünk. Szerszámacélok esetében előnemesített acéloknál a Helvet termékek is remekül működnek, de edzett acélhoz már csak a Dixit ajánljuk. A kétféle termék tehát nem konkurál, szépen elfér egymás mellett.
 
                   Megbízható szerviz és kiszolgálás
 
 
A Tajvanról behozott szerszámgépek teljes egészében tajvani gyártmányok?
 
Nem feltétlenül. Az a tajvani gyártó, aki számunkra a fűrészgépeket készíti, több neves fűrészgép gyártója is, ami biztosíték a  minőségre. A mi gépünk esetén előfordul, hogy japán fejlesztés, amelynek bizonyos részei is Japánból valók. Ugyanez igaz a megmunkálóközpontokra is: fönt van egy Siemens vezérlés, egy Siemens hajtás, THK csapágyak és a többi. Előfordul, hogy ugyanazokból az építőelemekből van felépítve, mint egy prémiumkategóriás gép.
 
 
Magyarországon milyen cégek tudják megfizetni ezt a minőséget?
 
Elsőre azt gondolhatná az ember, hogy a nagyvállalatok. A tapasztalataink szerint azonban a beszerzésen sokszor elsősorban az árat nézik, és azonnal elutasítják a terméket. Nehéz áttörni ezen a  falon, csak úgy sikerülhet, ha a műszakiakkal együtt meg tudjuk mutatni, mennyivel többet tud az általunk kínált szerszám. Ha az ember bekerül beszállítónak egy multihoz, a kapcsolat jól működik – egy évig. Akkor újra tendert írnak ki. Sokkal egyszerűbb dolgunk van a kisebb cégekkel, ahol azonnal a vezetőséggel tudunk tárgyalni. 
Igaz azonban, hogy sok kisebb cég eleve csak a legolcsóbb szerszámokkal hajlandó dolgozni. A  kisebb cégekre jellemző, hogy az éppen beeső üzletkötővel szerződnek. Magyarországon meglehetősen nagy a kínálat, szerintem elképzelhető, hogy még több szerszámos üzletkötő cég létezik, mint Németországban, ami – lássuk be – szoros versenyhelyzetet teremt. A kép tehát eléggé összetett. Beszállítunk több neves multinacionális cégnek is, de van olyan vevőnk is, aki egyéni vállalkozóként visz egy üzletet, és fontos számára az általunk kínált minőség.
 
Kicska Zoltán: nem olcsóak a termékeink, de megbízhatók,
pontosan tudják teljesíteni azt, amit ígérünk
 
 
Magyarország árérzékeny piac. Egy vevőt itt végül is milyen érv győz meg arról, hogy a  drágább, de magasabb minőségű terméket válassza?
 
Az egyik, ami dönt: a teszt. Meggyőző, ha a vevő látja, hogyan működik a szerszám. A másik fontos dolog, hogy az üzletkötőink magasan kvalifikált szakemberek, akik bármikor bármilyen kérdésre érdemben tudnak válaszolni.
 
A Helvetnél fontos a termékek mellett nyújtott szolgáltatás is. Ebben az értelemben mit kap a vevő?
 
Komplett megoldásokat tudunk nyújtani, hiszen foglalkozunk gépekkel, szerszámokkal és emulzióval is. Például ha a  vevő azt jelzi, hogy a fűrészszalagunk nem úgy működik, ahogy azt mi korábban tapasztaltuk, megvizsgáljuk helyben a technológiát, hogy hogyan vágnak, be van-e járatva a  fűrészszalag, milyen a  gép állaga, a szalagvezetés? A mi tapasztalatunk az, hogy ha a fűrészszalag nem működik megfelelően, legtöbbször vagy a géppel van a baj, vagy az emulzióval, vagy a felhasználással. És rögtön ki tudjuk szűrni a hibát. Tehát ha a vevőnek problémája van a szerszámmal, akkor nem csak a szerszámmal foglalkozunk, hanem minden vonatkozó területtel. Egyébként ez az átfogó problémakezelés nem csak a szervizelésben jelenik meg, hanem az üzletkötésben is. Épp a napokban volt egy érdekes esetünk egy maróval kapcsolatban. Az ügyfél egy hónapja megkapta tesztre, és amikor az üzletkötő újra felkereste, azt mondta, csalódott, a lapka semmit nem ér. Az üzletkötő és a vele kivonult technikus kolléga bemutatott egy újabb tesztet, és ez már meggyőző volt. Nagyon sokszor döntő, hogy az ügyfél maga végzi-e el a  tesztet, vagy velünk együtt. Ugyanis nem csak az számít, hogy milyen szerszámot használ, hanem az is, hogyan.
 
Mennyi időn belül tudnak egy felmerülő problémát kezelni?
 
Attól függ, az ország mely részéről hívnak bennünket. Budapesten és környékén általában már aznap ott tudunk lenni, távolabb 24-48 órán belül. A szervizelést innen, Pilisvörösvárról végezzük. Az  üzletkötői hálózatunk viszont országos, az észak-nyugati országrészben dolgozik a legtöbb üzletkötőnk, de folyamatosan terjeszkedünk a keleti országrészen belül is.
 
 
Helvet – több mint 20 éve szolgálja a hazai ipart
 
 
Mivel prémiumkategóriás termékeket forgalmaznak, feltételezem, jobban rálátnak a  K+F szegmensre is. Ön szerint merre tart a szerszámos, illetve a szerszámgépes ágazat?
 
Nagy sikert arattak a nagy teljesítményű és a nagy sebességű marók, amelyek mindig tartogatnak valami újdonságot. Az utóbbi esetén a lapkagyártók az átlagos forgácsvastagság értékének csökkentésével akár tízszeres előtolást érnek el. Szármaróknál a váltakozó élszögű szerszámok teljesítménye igen meggyőző, mert a speciális élszögeknek köszönhetően harmonikusabbá teszi a maró terhelését ezért akár 2-szer nagyobb fogást is lehet alkalmazni. Ezek persze nem áttörő újítások, inkább a korábbi eredmények finomításai, de a piac kedvezően fogadja őket. A saját partnereink közül a Stellramot tudom említeni, amely élen jár az ilyen fejlesztésekben. Figyelemre méltóak a Lamina fejlesztései is. 
 
 
Kerékgyártó György

A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek