3D nyomtatás 5 tengelyen

Optimill 5X nyomtatófejjel bővült az FU5 CNC-marógép megmunkálási arzenálja

2021. február 05., péntek, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás additív technológia marógép Optimum

Az OPTIMUM Maschinen Germany GmbH a Trieri Egyetemmel és egy német mérnökirodával együttműködve egy új 3D nyomtatófejet fejlesztett ki. A nyomtatófejjel az OPTIMUM FU5 CNC-marógépen, vagy egyéb, Siemens 840DSL vezérléssel ellátott 5 tengelyes marógépeken öttengelyes additív gyártás valósítható meg Siemens NX szoftver segítségével.

Az új 5X nyomtatófej a jól ismert 3 tengelyes megmunkálógépekre szerelhető nyomtatófej, az Optimill 3X továbbfejlesztése, amelyet 2018 óta használnak nagy sikerrel az Optimum CNC-marógépeinek opcionális kiegészítőjeként. A 3 tengelyes nyomtatási folyamathoz képest azonban az Optimill 5X egyértelmű előnnyel rendelkezik: az öt tengellyel végzett nyomtatás nemcsak időt takarít meg, hanem a nyomtatott alkatrészek stabilitását is megnöveli.

Az anyag az alkatrész terhelési irányának függvényében nyomtatható. A háromtengelyes 3D nyomtatáshoz 60° körüli szögekben álló támaszszerkezetekre van szükség, amelyeket az alkatrésszel együtt építenek fel. Ezzel megnő az idő- és anyagráfordítás, mivel a támaszokat a nyomtatás után el kell távolítani. Az új Optimill 5X nyomtatófejnél a negyedik és az ötödik tengely csatasorba állításával a támaszszerkezetek elhagyhatók, és az alkatrészek egy darabban kinyomtathatók támaszanyag nélkül. Ez javítja a felületminőséget, és a 3D nyomtatással együtt járó lépcsőhatás is megszüntethető.

Az új fejlesztés részeként az Optimum átdolgozta és optimalizálta a 3D nyomtatófej számos elemét, hogy a jövőben még pontosabb eredmények elérését tegye lehetővé. Példának okáért módosították a hotendek (a fémcső, amiben az alapanyag az utolsó pár centimétert teszi meg a nyomtatás előtt) kinyúlási hosszát a zavaró élek csökkentése érdekében és a hatékonyabb gyűrűs magfűtés kialakításához. A fűtés optimalizálásával a nyomtatószál egyenletesebb és gyorsabb olvadását érték el. Ennek köszönhetően nagy áramlási sebesség hozható létre, így a nyomtatás felgyorsul és/vagy nagy fúvókaátmérővel dolgozhatunk.

Az Optimill 5X nyomtatófej összes funkciójának kihasználása érdekében a Siemens NX szoftver használata ajánlott, mivel ehhez kínál az Optimum megfelelő posztprocesszort és gépi integrációs lehetőségeket. Elvileg azonban más CAD/CAM rendszerek is képesek komplex 5 tengelyes mozgásvezérlést programozni. Ebben az esetben azonban érdemes a helyi forgalmazóval konzultálni annak érdekében, hogy a létrehozott posztprocesszor kompatibilis legyen az Optimum nyomtatóhardverrel.

Az Optimill 5X nyomtatófej természetesen továbbra is alkalmazható a normál háromtengelyes nyomtatáshoz is, amihez a Cura programszoftver használható.

Magyarországi forgalmazó:

Optimum Hungária Kft.

1172 Budapest, Cinkotai út 28–30.

+36 1 434 2680

ugyfelszolgalat@optimum-hungaria.hu

www.optimum-hungaria.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek