Nagy teljesítményű zöld lézert fejleszt a TRUMPF rézhegesztéshez

A réz más anyagokhoz képest a lézersugár nagy részét visszatükrözi, így az energia jelentős része elvész

2017. augusztus 21., hétfő, 06:00

Címkék: fejlesztés kutatás kutatás-fejlesztés lézer lézeres hegesztés lézerhegesztés lézertechnológia Trumpf

A TRUMPF új célt tűzött ki az ipar és a kutatóintézetek közötti szoros együttműködést megvalósító ProLasKu konzorciumi projekt elé: nagy teljesítményű lézer kifejlesztésébe kezdtek a rézhegesztés hatékonyabb gyártási folyamataihoz.

A lézerforrások és -rendszerek gyártójaként ismert TRUMPF a közösségileg finanszírozott ProLasKu konzorciumi projektben működik együtt a kutatókkal és az iparági szereplőkkel egy új, a zöld spektrumban működő lézerforrás kifejlesztésének érdekében. A ProLasKu dióhéjban „A lézeres rézhegesztés folyamathatékonyságának növelése és a hegesztési varratminőség javítása innovatív rendszertechnológiával” munkacím alatt működik. Thomas Rettich, a TRUMPF kutatási koordinátora és a ProLasKu projekt vezetője egyértelműsítette a projekt céljait: „A konzorciumi projekt célja egy, a zöld spektrumban működő új lézerrendszer kifejlesztése és megvalósítása, valamint a rézhegesztés minőségének és energiahatékonyságának javítása.”

Mivel az elektromobilitás és a megújuló energia iránti kereslet tovább növekszik, a gyártók egyre több rezet használnak fel – és fokozottan keresik a megoldást azokra a nehézségekre, amelyek jelenleg az anyag hegeszthetőségével kapcsolatban merülnek fel. A TRUMPF és partnerei által jelenleg fejlesztett és tesztelt zöld lézer sugárforrás kimeneti teljesítménye akár 1,5 kilowatt folyamatos hullámhosszon működik, ami jelentős növekedés a korábban elért értékekhez képest. Ez lehetővé teszi a rézhegesztés sokkal hatékonyabb gyártási folyamatának megvalósítását.

A zöld fény használatával javul a rézhegesztés energiahatékonysága és minősége, az anyag felületi tulajdonságaitól függetlenül

Zöld spektrumú sugárforrás a hatékonyabb rézhegesztéshez

Jelenleg számos ipari gyártó infravörös lézert használ a rézhegesztési feladatokhoz. A problémát az okozza, hogy a réz a magas hővezető képesség mellett 1 000 nanométeres hullámhosszon (IR) még nagy reflexiójú is. Emiatt a réz más anyagokhoz képest a lézersugár nagy részét visszatükrözi, így az energia jelentős része elvész. Ráadásul a mélyhegesztési folyamatokban még a robbanásveszély is fennáll. Röviden szólva, az infravörös lézersugár használata jelentős kihívást jelent mind a hegesztési minőség, mind az energiahatékonyság szempontjából. Összehasonlításképpen, ez a reflexió jelentősen csökken, amikor a réz a zöld fényspektrumban (~500 nm) működő sugárforrásnak van kitéve. Ebből kifolyólag a zöld lézerek képezhetik a minőségi, energiahatékony és az anyag felületi tulajdonságaitól független rézhegesztés alapját. Használatukkal a fröcskölés mértéke is jelentősen csökken.

Mivel az elektromobilitás és a megújuló energia iránti kereslet tovább növekszik, a gyártók egyre több rezet használnak fel

Együttműködés a kutatókkal és az iparral

A ProLasKu projekt három éven keresztül tart, és a „Hatékony nagy teljesítményű lézer sugárforrások (EffiLAS)” kezdeményezés része. A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által támogatott EffiLAS az erősebb, energia- és költséghatékonyabb lézerrendszerek innovációira koncentrál. A ProLasKu projektben 2016 decembere óta működik együtt a TRUMPF a Siemensszel, a Temic Automotive Electric Motorsszel és a Müncheni Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és Ipari Menedzsment Intézetével. „A közös technológiai fejlesztés ideális lehetőség a TRUMPF számára ahhoz, hogy megossza kutatási eredményeit, és összekapcsolja őket a felhasználói élményekkel – jelentette ki ezzel kapcsolatban Rettich úr. – Az együttműködés az ipar és az egyetemek számára is előnyös.”

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek