Hogyan hegesztünk jövőre?

A megnövekedett minőségi elvárások és a szakemberhiány felgyorsította a robotcellák térhódítását is

2018. május 08., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Autorel Kft. hegesztés hegesztéstechnika hegesztőrobot Ipar Napjai 2018 ipari robot robot robotika Szlovénia Szlovénia

Sokszor írtunk már arról, hogy a robotizálás napjainkban már nem a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a kis- és középvállalatok esetében is reális alternatíva. Bizonyos feltételek megléte esetén még nagyszériás termelés sem kell hozzá – ahogy az cikkünkből is kiderül. Robotból és hozzáértő integrátorból tehát hamarosan nem lehet túl sok. Ezért is örömteli, hogy új integrátorral és egy – a hazai fémipari körökben jól ismert – képviselettel bővült a hegesztőrobot-cellákat gyártani képes vállalkozások köre.

A magyar határtól 4 kilométeres távolságban elhelyezkedő Lendva a szlovéniai magyarok központi településének számít. A község gazdasági hagyományai és lehetőségei elsősorban a szlovén–magyar–horvát hármashatár földrajzi közelségéből erednek, ami a feldolgozóiparnak is lendületet adott.

„2002-ben alapítottuk a céget egy akkori cégtársammal még hegesztőberendezések forgalmazására. 2006-ban vágtunk bele az automatizálást és a robottechnológiát is felölelő gyártási tevékenységbe – kezdett bele a történetbe Renato Pahor, a VIRS d.o.o. ügyvezető igazgatója. – A kereskedői előéletünk miatt választottuk a hegesztőrobotok területét, és nem foglalkozunk például munkadarab-adagoló vagy palettázórobotokkal. A cellákba kizárólag FANUC robotokat építünk be, így ezek minden csínját-bínját ismerjük. A FANUC-nak megfelelően széles termékváltozata és kiterjedt szolgáltatási köre van, ami minden ügyfél számára megfelel.”

A 2008-as válság után, 2010/11 körül kezdett a piac magára találni Szlovéniában, és azóta évről évre bővül a cég forgalma. Idén várhatóan 20-25 robotcellát gyártanak le, így a vállalat összforgalmának már mintegy fele a gyártásból származik, és ez az üzletág fejlődik dinamikusan. A robotcellák gyártása terén komoly növekedési lehetőségek láthatók, ezért Renato Pahor arra számít, hogy ez jelenti majd a továbbfejlődés kulcsát.

Magyarországon nyílt az első képviselet

„Csaknem 10 éve személyesen ismerjük egymást Kézdi Árpáddal, és tavaly döntöttünk úgy, hogy közös tevékenységbe kezdünk – folytatta Renato Pahor. – A 2017. májusi Mach-Tech kiállításon jelentünk meg elsőként közösen, és a pozitív fogadtatás azóta több robotcella megrendelésében öltött testet Magyarországról. A szolgáltatásra tehát Magyarországon is szükség van, ezért idén megnövelt standmérettel állítunk ki az Ipar Napjai kiállításon – ismételten közösen az Autorel Kft.-vel. Ennek megfelelően a célok is megnövekedtek: idén 5-6 robotcellát tervezünk Magyarországon üzembe helyezni, jövőre pedig 5-10 cella lehet a realitás.”

„Komplex rendszerekről van szó, de ami a robotokat illeti, a FANUC világszervezet Magyarországot is lefedi, a szerviz tehát erről az oldalról biztosított – jelentette ki Kézdi Árpád, az Autorel Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy munkatársunk már többnapos képzésen vett részt a VIRS telephelyén, így mi is meg tudjuk adni a cellákhoz a szükséges támogatást. Közel 20 éve vagyunk a fémiparban, így tudjuk, hogy a fő szempontok közé mik tartoznak: a kulcsfontosságú komponensek származzanak elismert gyártóktól, legyen az integrátor tapasztalt, rendelkezzen referenciákkal, gyártson versenyképes áron, és legyen meg a háttér a későbbi támogatáshoz. Mindez rendelkezésre áll a VIRS esetében, így biztos vagyok abban, hogy teljesíthető az idénre és a jövőre kitűzött cél.”

Egy robotcella legyártása szinte mindig együtt jár későbbi ügyféltámogatási feladatokkal, amit a nagy távolság megnehezít. Leállás esetén minden ügyfélnek azonnali segítségre van szüksége. A VIRS úgy határozta meg tehát a tevékenységét, hogy 500 km-es körzetet fedjen le, ezért ideális számukra Magyarország közelsége.

„Úgy látom, hogy Szlovéniában több a robotintegrátor cég, de egyebekben nincs nagy eltérés a két ország lehetőségei és elvárásai között – mondta Renato Pahor. – Mégis fontos az, hogy van Magyarországon önálló képviseletünk, hiszen jelentősen megkönnyíti az ügyfelekkel történő kapcsolattartást. A határ mentén található telephelyünk pedig lehetővé teszi, hogy minden érdeklődő személyesen látogasson el hozzánk, és meggyőződjön a kompetenciánkról és referenciáinkról.”

Automatizálni nem kedv kérdése

A hegesztés automatizálásának mozgatórugói a minőség iránti megnövekedett elvárások, illetve a szakemberhiány. A hegesztés terén értelemszerűen még nem jelentkezik a kollaboratív képességek iránti igény, de az ipar 4.0 koncepcióból adódó elvárások már egyre gyakrabban jelennek meg a robotcellákban is. A celláknak adatokat kell gyűjteniük, sokszor egy nagyobb gyártósor részeként szerepelnek, ahol minden hegesztési paraméter naplózott és visszakereshető akár egy gépkocsi sorozatszámához rendelve.

„Idehaza is a minőség és az emberhiány hajtja előre a robotizációt, de nagyrészt azon cégek számára nyújt megoldást a robotcella, ahol nagyobb sorozatokról beszélünk” – mondta Kézdi Árpád. „Itt is vannak azonban kivételek – tette hozzá Renato Pahor. – Szlovéniában most egy turbinagyártó cég kívánja robotizálni a hegesztést. Nagy sorozatokról nincs szó, de a hegesztés nagyon intenzív, hosszan tartó, amit egy ember biológiailag nem tud teljesíteni. Sokkal egyszerűbb a döntés, ha nagy sorozatokról beszélünk, de a robotikának egyéb pozitív hozadékai is vannak.”

Balról jobbra: Anita Gjerek, a VIRS d.o.o. automatizálási üzletágának vezetője, Kézdi Árpád, az Autorel Kft. ügyvezető igazgatója, és Renato Pahor, a VIRS ügyvezető igazgatója

A hegesztőrobotok világa – a mechanikai rész és a szenzortechnika is – folyamatosan fejlődik. A VIRS két évvel ezelőtt szállította le az első adaptív robotcellát, egy kameraalapú megoldást, ahol a szenzor folyamatosan követi a hegesztési hézagot a robot előtt, érzékeli az eltéréseket az optimális tűrésmezőtől, és aszerint változatja a hegesztési paramétereket vagy éppen a hegesztőpisztoly útját. Idén pedig újabb lépést tesznek előre azzal, hogy kifejlesztik az első lézerhegesztő robotcellájukat, ez ügyben már meg is kezdték az egyeztetéseket a FANUC-kal

„Kétfajta ügyfél van: az egyik pontosan tudja, hogy mire van szüksége, a másik pedig csak azt tudja, hogy mit szeretne elérni. Az első esetben is szükséges némi terepszemle és egyezetés, de a második esetben jóval több megbeszélés után körvonalazódik az optimális megoldás. Ha ebben egyezségre jutottunk, akkor elkészítjük a 3D modellt – ez az utolsó pont, amikor még szabadon lehet változatni –, majd ennek alapján indul a gyártás. A készre szerelés után a munkadarabokkal a saját üzemünkben végzünk funkcionális próbát, és ha az sikeres, akkor a cellát az ügyfélhez szállítjuk le” – zárta a beszélgetést Renato Pahor.

Találkozzunk május 15–17. között az Ipar Napjai kiállításon az A pavilon 204/A standon!

www.virs.si

Magyarországi forgalmazó:

Autorel Kft.

2000 Szentrendre, Irányi Dániel utca 20.

Tel.: 26-400-660

www.autorel.hu

sales@autorel.hu

kezdi@autorel.hu


Vázsonyi László ügyvezető igazgató, Metal-Ware Kft.

Orvosi műszerekhez gyártunk lemez és forgácsolt alkatrészeket, amihez jellemzően maximum 5 milliméter vastag saválló acéllemezeket munkálunk meg. A darabszámok nem tennék elengedhetetlenné a robotizálást, de az automatizálással elérhető jobb minőség, a szebb varratok, a kevesebb utómegmunkálás és az egyre erősebb szakemberhiány minket is arra sarkallt, hogy belevágjunk egy robotcella telepítésébe.

Az Autorel Kft.-t a 2017-es Mach-Tech kiállításon ismertük meg. Az általuk szállított három Q-Fin sorjátlanítógép jó referenciának bizonyult. Ellátogattunk Szlovéniába, ahol meggyőződhettem arról, hogy komoly cégről van szó. Korábban volt már rossz tapasztalatom gépgyártóval egy lézergép kapcsán, így számomra nagyon fontos volt a megfelelő szakmai és pénzügyi háttér. Mindez biztosítva van mind az Autorel Kft., mind a VIRS esetében. Most szállítottuk le hozzájuk a tesztalkatrészeket, és egy héten belül várható nálunk a gép üzembe helyezése.


Galavics Zoltán irodavezető, Hungaro-Ventilátor Kft.

A vállalat ipari normál és füstelszívó axiálventilátorok, valamint különböző légtechnikai elemek gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. A jelen munkaerőpiaci helyzetben a megfelelő kvalitású minősített hegesztők elérhetősége nehézkes, már-már szinte lehetetlen. Mivel e munkák fontos, ha nem a legfontosabb láncszemei a gyártási folyamatunknak, a hiányuk a kapacitásbővítésünk egy komoly, eddig megoldhatatlan akadályát jelentette.

Mi is egy kiállításon találkoztunk először az Autorel Kft.-vel, és a most beszerzendő robothegesztő berendezés ezen problémára tudna megnyugtató megoldást nyújtani, ami a termelőkapacitásunk bővülését, a technológia fejlesztését, valamint az állandó magas minőség garanciáját segítené elő. A kiválasztásban jelentős szerepe volt a megkeresésünkre adott gyors reakciónak, a kiszolgálás minőségének, az ügyfél problémájára történő „odafigyelésnek” és természetesen az árnak. A robotot illetően megpróbáltunk szabványos (gyártó által javasolt) alkatrészekből építkezni, a forgatóasztalokhoz pedig egyedileg gyártatunk/gyártunk rögzítőelemeket. Heti kapcsolatban vagyunk a gyártóval, és eddig teljes mértékben meg vagyunk elégedve a tapasztaltakkal.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek