A 21 század nyersanyagának kiaknázása

Teljes körű adatgyűjtést és gyártásfelügyeletet tesz lehetővé a robothegesztés területén a VIRS legújabb szoftvermegoldása

2019. május 09., csütörtök, 06:00

Címkék: adatelemzés automatizálás Autorel Kft. hegesztéstechnika hegesztőrobot ipari robot robot robotika

Az adat a 21. század olaja, és ezzel egyben a modern korunk legfontosabb nyersanyagává is vált. A gyártó cégek azonban mind a mai napig a tevékenységük során keletkező adatmennyiség csak mintegy 10 százalékát elemzik és hasznosítják. A robothegesztésre fókuszáló szlovén VIRS rendszerintegrátor legújabb WeldCockpit megoldásával ez a szám potenciálisan a 100 százalékot is elérheti. A szoftver alkalmazási lehetőségeiről Mario Raduha, a VIRS d.o.o. értékesítő mérnöke beszélt a TechMonitornak.

Minden nagyobb robotgyártó rendelkezik adatgyűjtésre és gyártásfelügyeletre szolgáló szoftvermegoldásokkal. Miért volt szüksége mégis a VIRS-nek saját platformra?

Mint minden nagyobb robotgyártó, az általunk favorizált FANUC is rendelkezik olyan szoftvermegoldásokkal, amik adatgyűjtést és gyártásoptimalizálást tesznek lehetővé. A WeldCockpit annyiban jelent előrelépést ezekhez képest, hogy teljes mértékben személyre szabva adjuk át az ügyfeleknek. Nem utolsósorban: a mi megoldásunk nemcsak FANUC robotcellák esetében alkalmazható, hanem bármely gyártótól származó robotoknál, sőt egyéb gyártóberendezéseknél, amelyeken gyártási adatok keletkeznek.

A WeldCockpitot azért fejlesztettük ki, mert nemcsak termékeket, hanem intelligens megoldásokat kínálunk. Azt akarjuk, hogy ügyfeleink rendszerpartnerek legyenek, ezért a legmagasabb technológiai szinten fejlesztünk megoldásokat és támogató szoftvereket a gyártási folyamatok automatizálására és robotizálására. A WeldCockpit alkalmazás szolgáltatásaink széles körét egészíti ki.

Mi válik megvalósíthatóvá a szoftverrel?

Az alkalmazás a legmagasabb szinten teszi lehetővé a hardvereszközök (robotcellák) összekapcsolását a vállalati információs rendszerrel. Az információ így valós időben elérhető, számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon keresztül bárhonnan hozzáférhető. A gyártási folyamat digitalizálásával az ipar 4.0 koncepcióban leírt elveket valósítjuk meg, amik a gyártás automatizáltsági szintjének növelése mellett az összekapcsolhatóság és a nyomon követhetőség minőségét is emelik.

A WeldCockpit szoftveralkalmazás fejlesztése során a lehető legtöbb hozzáadott értéket akartuk megvalósítani ügyfeleink számára. A végeredmény egy olyan alkalmazás lett, amely megfelelő műszaki felszereléssel lehetővé teszi a különböző gyártók robotjainak összekapcsolhatóságát, ami újdonságnak számít az iparágban. A szoftvermegoldás minden új ötletből, megközelítésből, szabványból és technológiából merít egy keveset, és mindig a legújabb eszközöket (PLC vezérlőket, szenzorokat, HMI-ket) kínáljuk a csomaghoz. Ezek mindegyike energiatakarékos, és megfelel a legújabb környezetvédelmi szabványoknak.

Milyen adatok válnak elérhetővé az alkalmazással?

Az alkalmazás lehetővé teszi a robotcellák működésének nyomon követését különböző paraméterek alapján (termékcsere, gépkezelő, cellaállapot stb.) a reggeli / délutáni / éjszakai műszakokban, aminek eredményeképpen láthatóvá válnak az egyes gépek és munkatársak hatékonyságbeli különbségei. Az eltérések okainak megállapítása után megtehetők bizonyos intézkedések (például a kevésbé termelékeny kollégák kiegészítő képzése), ami optimalizálja az egyes műszakokkal elérhető eredményt.

A cellák működésére vonatkozó adatok nyomon követésével (működési, programozási, illetve hegesztési idő, az eltolások összehasonlítása stb.) beazonosíthatók az optimális működési feltételek, és meghatározható a folyamatsorrend. További megtakarítás érhető el a munkaerőköltségen, hiszen egy optimalizált termelési folyamatban egy gépkezelő több egységet is kiszolgálhat.

Bár úgy tűnik, hogy egy szoftveralkalmazás nem befolyásolhatja a termelés kapacitását, a fent említett intézkedések zökkenőmentes gyártási folyamatot és termelékenységnövekedést vonnak maguk után, ami a gyártóberendezések áteresztőképességében is megmutatkozik.

Milyen formában válnak elérhetővé az adatok?

A múltbeli és valós idejű adatok szöveges vagy grafikonos formátumban kerülnek megjelenítésre. A rendszer bármely, a cellák működésére vagy a gyártási adatokra vonatkozó információ figyelésére beállítható, és hibák vagy gépleállások idején riasztás küldhető az illetékesek mobiltelefonjára, táblagépére vagy PC-jére. Az adatgyűjtés, -elemzés és -kijelzés nemcsak a gyártási adatokra terjed ki, hanem a robot és a robotcella állapotát is magában foglalja, így a preventív karbantartás bevezetését is támogatja.

Az alkalmazás bevezetéséhez nem szükséges semmilyen új beruházás, mivel a szoftvermegoldás működtetéséhez szükséges hardver már eleve része a robotcellának. A hardver egy digitális webplatformból és egy, a robot munkaterületén kívül elhelyezett PLC kijelzőből áll. Az alkalmazás bármely ügyfelünk részéről igényelhető meglévő robotcellákra is, és a modern és barátságos grafikus környezetben végzett próba nem jelent elköteleződést a szoftver használatára.

Milyen modulokkal vásárolható meg a WeldCockpit?

Az alkalmazást alap- és kiterjesztett modul formájában fejlesztettük ki. Az alapmodul alapvető információkat nyújt a készülék működéséről és a hegesztési folyamatról, míg a kibővített modul részletesebb áttekintést tesz lehetővé számos mutatószám alapján. Az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy maguk döntsék el, mennyire részletekbe menően szeretnék látni saját gyártási folyamataikat.

Az alkalmazás legmagasabb hozzáadott értéke az, hogy valós időben szolgáltat releváns és mérhető adatokat, így nem megérzések, hanem ellenőrzött információk alapján hozható meg a termelési döntés. A WeldCockpit az ipar 4.0 koncepcióval, vagyis a hálózatosodással, a digitalizálással és a gyártási folyamatok fokozottabb felügyeletével összhangban kínál valós idejű termelési menedzsmentet. Az alkalmazás ezért rendkívüli piaci potenciállal rendelkezik, ami a feldolgozóiparban üzembe helyezett robotok számának robbanásszerű növekedésével csak egyre nagyobb lesz.

Magyarországi forgalmazó:

Autorel Kft.

2000 Szentendre, Irányi Dániel utca 20.

www.autorel.hu

Találkozzunk 2019. május 14–17. között a MACH-TECH szakkiállításon, az A pavilon 104/F standján!

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek