Termelési rekordot ért el a német gépipar

2015-ben további 2%-os növekedés várható

2015. február 09., hétfő, 18:59

Címkék: gépgyártás gépipar rekord VDMA

A német gép- és berendezésgyártók 2014 végén is megerősítették a nyáron leadott 1%-os növekedési előrejelzésüket. Mindent összevetve a 212 Mrd eurós forgalom és a 199 Mrd eurót kitevő termelési érték már meghaladja az eddig rekordévnek számító 2008-as év eredményeit (208 Mrd, illetve 196 Mrd euró).

„2014 első 10 hónapjában a német gépipar év/év alapon 1%-os reálérték-növekedést könyvelhetett el, ami nagy optimizmussal tölt el minket az előrejelzésünk teljesülése tekintetében” – jelentette ki dr. Reinhold Festge, a  Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének (VDMA)  elnöke.

Egymilliónál is több foglalkoztatott

A VDMA elnöke nem felejtette el kihangsúlyozni, hogy az erős teljesítmény egyértelmű nyertesei közé tartoznak az alkalmazottak is. A foglalkoztatottsági szint emelkedése ugyanakkor a jövőbe történő fontos befektetés is. 1993 óta tavaly májusban fordult elő első alkalommal, hogy a dolgozók létszáma ismét meghaladta az egymilliós határt. 2014 októberében a német gépipar összesen 1 011 000 alkalmazottnak adott munkát, amit az előző év azonos időszakához képest 1,7%-os (16 000 fő) növekedést jelent. A növekedés okaiként – a termelés mérsékelt bővülését figyelembe véve – Festge megemlítette, hogy az aktuális kihívásokat (ipar 4.0, 63 éves nyugdíjkorhatár, demográfiai változások) a gépipar csak szakképzett alkalmazotti gárdával képes leküzdeni.

2015-ös várakozások: +2%

Az idei évre vonatkozóan a német gépipari vállalatok fenntartják a 2%-os termelés-növekedési előrejelzésüket. A prognosztizált 205 milliárd eurós termelési érték először jelentené a 200 milliárd eurós határ áttörését. „A megrendeléses mai napig beérkezett állomány jó alapot ad az optimizmusra. Az év első 10 hónapjában az árváltozások utáni korrekciókat követő megrendelésállomány 2%-os növekedést mutat" – jelentette be a VDMA elnöke. Még mindig léteznek azonban kiszámíthatatlan kockázatok is, ilyennek számít az orosz-ukrán válság, a francia és olasz reformfolyamat lelassulása, és a német szövetségi kormány az elmúlt hónapokban hozott, a növekedést negatívan befolyásoló törvényei.

Az USA újraiparosítására a német gépipari vállalatok elsősorban lehetőségként gondolnak. Az alacsony nyersanyagárak szintén hozzájárulnak a globális gazdaság ösztönzéséhez, és a közös valuta gyengülése is jótékony hatással lehet az eurózónára. „A közelmúltban a túlértékelt euró jelentősen csökkentette az árrést és számos üzletet hiúsított meg. Persze továbbra is igaz, hogy a gépipari vállalkozások számára az erős kereslet sokkal fontosabb, mint egy alacsony árfolyam" – magyarázta Festge.

Kis mértékben nőtt az export

Az első kilenc hónapban mért 112,6 Mrd eurós kivitel kismértékben meghaladta az egy évvel korábban rögzített 112,1 Mrd eurós értéket, a nominális növekedés így 0,5% körül alakult. A főbb exportpiacok pozitívan teljesítettek: az EU 5%-kal, Kína 2%-kal, az amerikai piac 6%-kal, Dél-Kelet-Ázsia 9%-kal növekedett. Afrika északi régiója 11, a nyugat-afrikai országok 7 százalékkal bővültek. A Közel-Kelet 4%-os forgalomnövekedése nem utolsósorban az iráni fellendülésnek (+20%) köszönhető.

Néhány jelentősebb feltörekvő gazdaság és az EU-val szomszédos ország esetében gyengült a forgalom. Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, India, Dél-Afrika és Törökország két számjegyű forgalomcsökkenéssel zárt, az Ukrajnába irányuló szállítások a harmadával estek, míg az Oroszországba irányuló export 16%-kal csökkent. Festge véleménye szerint ez részben a szankciókkal, részben a rubel meredeken zuhanó árfolyamával és az olajból származó bevételek csökkenésével magyarázható.

3%-os német növekedés

A német piac is növekedési pályán maradt. „Az év első tíz hónapjában a németországi értékesítés 3%-kal nőtt év/év alapon – jelentette ki a VDMA elnöke. – Nem tagadom, hogy ennél többet vártunk, de a német beruházási ráta folyamaton alulteljesítésének következményei alól mi sem vonhatjuk ki magunkat.”

A német gépimport közel 5%-kal 44,3 milliárd euróra nőtt az első három negyedévben, ebből mintegy 27 milliárd euró érkezett az EU-országokból.  "Németország tehát nem elérhetetlen, hanem egy rendkívül nyitott és rendkívül versenyképes piac, és ebből a tényből minden partnerünk profitálhat. Nem szabad erről megfeledkeznünk a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség előnyei körül kialakult vita során sem" – jelentette ki Festge.

Agenda 2025

Az elmúlt hónapokban hozott nyugdíj-, bér- és foglalkoztatáspolitikai döntésekről szólva a VDMA elnöke megjegyezte: „Ezt nehéz befektetésbarát gazdaságpolitikaként jellemezni.” A gépipar számára különösen a nyugdíjkorhatár 63 évre csökkentése fájdalmas. A VDMA felmérése szerint a vállalatokat 63 éves korukban elhagyó munkavállalók 74%-a a képzett szakmunkások és vezető technikusok közé tartozik. "A termelés egyik legfontosabb területén kerülünk nehéz helyzetbe, ami komoly problémákat is okozhat. A politikai döntéshozóknak rendkívüli felelősségük van a beruházásbarát feltételek kialakításában. Semmilyen – akár burkolt – adóemelést nem indokolhat az, hogy a társadalmi igazságosság ürügyén végzett osztogatások kimerítették a költségvetést. Rengeteg közpénz került szétosztásra az elmúlt tizenkét hónapban. Egy új menetrend, egy Agenda 2025 kidolgozása már régóta esedékes, de jelen pillanatban már azzal is elégedettek lennénk, ha a politikusok legalább az Agenda 2010 lerombolását megállítanák."

www.vdma.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek