Konganak a vészharangok

A VDMA megerősítette a zéró növekedésre vonatkozó előrejelzését

2016. február 21., vasárnap, 12:55

Címkék: gépgyártás gépipar ipar 4.0 Irán Kína német ipar Oroszország VDMA

Magas szinten, de nulla növekedéssel zárta a tavalyi évet a német gépipar. Az év első tíz hónapjában a gépek és berendezések reál termelési értéke 0,5 százalékkal csökkent, az év egészét tekintve pedig 199 milliárd euró nominális termelési érték becsülhető.

A Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) idén sem számol valódi növekedéssel, bár a nominális termelési érték az első alkalommal lépheti át a 200 milliárd eurós álomhatárt. A gépipart érintő számos globális bizonytalanság és a németországi befektetési hajlandóság visszaesése miatt bizonyos értelemben a zéró növekedést is sikerként lehet majd elkönyvelni.

„Németországban túl sokan ülnek a babérjukon, és kevesen készülnek fel a jövő kihívásaira. Ezért a zéró növekedés pozitív vagy negatív megítélésének kérdésköre helyett inkább használjuk fel a tényt arra, hogy megkongassuk a vészharangot a döntéshozók fejében – jelentette ki dr. Reinhold Festge, a VDMA elnöke. – A várt intézkedések leginkább a digitális infrastruktúra bővítése, a rugalmasabb munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés adókedvezménye és az új piacok felé irányuló kereskedelmi politika területeit érintenék.”

A foglalkoztatás enyhe növekedése

A gépipar volt és maradt Németország legnagyobb ipari munkaadója, mivel a szektorban 2015-ben további 10 ezer új munkahely jött létre. Az ágazat szeptemberen 1 019 000 alkalmazottnak biztosított megélhetést, ami 0,3%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A cégek leginkább a tudásintenzív részlegeket bővítették, és a demográfiai változások is a tapasztalt munkatársak megtartása és a szakképzett munkaerő minél korábban történő megtalálása mellett szólnak.

Kína, Irán és Oroszország a célkeresztben

A globális gazdaság lassulása miatt a gépipar három kulcsfontosságú országra fókuszál. 2015 első kilenc hónapjában az árváltozással korrigált német gépipari export 0,8%-kal 116 milliárd euróra növekedett, idén azonban a Kínába irányuló export 5%-os csökkenése várható (16 milliárd euróra). Az ázsiai óriás azonban még ezzel együtt is komoly lehetőségeket tartogat a német gépipar számára, nem csoda, hogy a VDMA-tagvállalatok közül mintegy 750 rendelkezik már valamilyen képviselettel Kínában.

Irán esetében a nemzetközi szankciók enyhítése várhatóan a német gépipar hagyományosan erős üzleti kapcsolatainak újbóli megerősödését eredményezi majd, ehhez azonban kormányzati segítségre is szükség lehet, és hasznos lenne, ha a pénzintézetek is felülvizsgálnák az Iránba irányuló pénzügyi transzfereket érintő korlátozásaikat.

Bár a német gépipar megőrizte piaci részesedését, és továbbra is a legnagyobb technológiai beszállító maradt Oroszországban, a forgalom mégis meredeken, 27 százalékkal, 3,6 milliárd euró alá csökkent 2015-ben. A kínai versenytársak ezzel szemben még piaci részesedést is veszítettek. „Előttünk is ismertek a politikai megfontolások, reméljük azonban, hogy a döntéshozók nagyobb erőfeszítéseket tesznek a szankciók fokozatos feloldása érdekében” – kommentálta a VDMA elnöke.

Ipar 4.0 és a „jövő munkája” kéz a kézben

Az ipar 4.0 rendkívüli mértékben függ a koncepció megoldásainak szolgáltatójaként és felhasználójaként is aktív gépipartól. A termelés digitalizálása további 10-20 évre biztosíthatja a globális versenyképesség megőrzését. Bár néhány alacsonyabb képzettséget igénylő munkahely kétségkívül a múltban is áldozatul esett a fokozott automatizálásnak, a végeredmény mindig több, ráadásul magasabb minőségű munkahelyről szólt. A VDMA meggyőződése szerint az ipar 4.0 jelentette digitális átállás is hasonló folyamatot húz maga után, ehhez azonban kulcsfontosságú a munkaerőpiac és a szolgáltatási szektor rugalmasságának növelése.

A menekültek munkaerőpiaci integrációja

Németországban a menekülthullámmal érkezők nagy türelemmel járó munkaerőpiaci integrációját fokozott figyelem kíséri. Jelentős részük híján van a megfelelő képesítéseknek, és a nyelvi korlátok lebontása sem történhet meg piaci alapon. A gépipari cégek olyan jogi hátteret is hiányolnak, aminek keretén belül megkezdődhetne a menekültek aktív integrálása. Ilyen intézkedés lenne a menekültügyi eljárások felgyorsítása, a minimálbér hat hónapra történő hatályon kívül helyezése, a menekültek részmunkaidős foglalkoztatásának lehetősége és a szakképzett menekültek számára a megfelelő munkahely időkorlátozás nélküli megtalálásának engedélyezése.

A gépipar a klímaváltozás ellen

A párizsi klímacsúcs ismét előtérbe helyezte egy ambiciózus globális klímapolitika kérdéskörét. A VDMA szilárd meggyőződése, hogy technológiailag mindez megvalósítható, és a gépipar a megoldás része. A gépipar bízik abban, hogy a környezetbarát termékek és megoldások világszerte teret hódítanak, azért továbbra is komoly összegeket fektet az ez irányú fejlesztésekbe.

www.vdma.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek