Biztató kilátások az Aventics előtt

További jelentős fejlesztések várhatók az egri gyárban

2015. augusztus 17., hétfő, 05:30

Címkék: autóipar automatizálás aventics eger egészségügyi technológia élelmiszeripar pneumatika

Iparági szakértők előrejelzései alapján 2020-ra átlagosan 25 százalékkal is emelkedhet a pneumatikai eszközök világpiaci összforgalma. A legnagyobb lehetőség az ázsiai piacban rejlik, azonban az ágazat meghatározó szereplője Amerikában, Európában és hazánkban is stabil növekedéssel kalkulál.

Az első pneumatikus eszközök ipari alkalmazása a gőzgépek megjelenésével került előtérbe, a technika és a gépek fejlődése egyre többször állította a mérnököket olyan feladat elé, ahol egyenes vonalú mozgásra volt szükség. A pneumatika széles körű alkalmazása azonban a 20. század közepétől számítható, a hatvanas évektől már gyakran váltották ki a bütykös tengelyeket és forgattyúkat munkahengerekre, valamint a gépek vezérlését ellátó görbetárcsákat sűrített levegős megoldásokra. Az ipari automatizálás máig leggyakrabban alkalmazott lineáris technikája a pneumatika, hiszen az ipari berendezések alapjait képezik az olcsó, tartós és kevés karbantartást igénylő elemek.

Növekvő kereslettel számolnak

A technológia fejlődésével új lehetőségek is megjelentek a gyártásban: az elektronika és a szenzortechnika előretörésének köszönhetően új funkciókkal egészültek ki az eszközök, ami lendületet adott a pneumatikának. A piaci tapasztalatok alapján a vásárlói igények napjainkban a személyre szabott megoldások irányába terelik a gyártást, emellett az energiahatékonyság is elsődlegessé vált, így a termékeknek és az előállítási folyamatnak is ehhez kell alkalmazkodnia. Az elvárások tehát növelik a termékek komplexitását, ám a felgyorsult világ szükségletei ezzel egyetemben csökkentik a fejlesztéshez, gyártáshoz rendelkezésre álló időt.

A szakértői vélekedés szerint e folyamatok jelentős növekedést eredményezhetnek a pneumatikai eszközök ipari alkalmazásában, s 2020-ig világszerte jókora emelkedés várható. A prognózisok alapján az ázsiai piacban rejlik a legnagyobb potenciál: az évtized végéig akár az 5 milliárd eurós forgalmat is elérheti a szegmens, ami 37 százalékos fejlődést jelent a 2012-es eredményhez képest. Amerikában 29 százalékos növekedést várnak a szereplők, így várhatóan 2,95 milliárd eurós forgalmat bonyolíthat majd e terület. Európában 3,92 milliárd euróra nőhet ez a szám, amennyiben teljesül a 23 százalékos bővülés e ciklusban.

Testre szabott megoldásokat kínálnak

A pneumatikai alkatrészek és rendszerek gyártójaként az Aventics hazánkban is további bővüléssel kalkulál. Gödri István ügyvezető igazgató elmondása szerint 2015-ben 10 százalékkal nőhet a cég belföldi értékesítése, amelyhez stabil hátteret jelent a beszállítói kör folyamatos bővülése. Ma már több mint ötszáz partnertől rendel mintegy 22 ezer darab alkatrészt a vállalat, a beszállítók 24 százaléka magyar tulajdonú cég. Az ügyvezető kiemelte, hogy termékeik legfőbb felvevőpiacának az ipari automatizálás, az egészségügyi szektor, az élelmiszer- és energiaipar, a haszonjármű- és a vasúti gyártás területe számít. Az Aventics Egerből elsősorban a németországi Laatzenbe szállítja a kész termékeket, ahonnan a világviszonylatban több mint 25 ezer ügyfél kiszolgálásáról a központ gondoskodik, egyedül az autóipari felhasználás esetében biztosítja a logisztikát a Heves megyei gyár.

A jelenleg több mint 10 százalékos hazai piaci részesedésű Aventics Hungary terveiről szólva Gödri István hangsúlyozta, hogy a cégcsoporton belül központi szerephez kívánnak jutni a pneumatika üzletágban, ezért mindent megtesznek a gyártási folyamatok optimalizálása, a gyártósorok fejlesztése és a szakemberek képzettségének növelése érdekében. Hegymegi István kereskedelmi vezető az elmúlt év eredményeit értékelve elmondta, hogy a nyolcfős értékesítési részleg egy év alatt 5 százalékkal tudta növelni új ügyfelei számát, ami a személyes kapcsolatokon túl a cég megújult online felületein elérhető szolgáltatásainak, illetve az ügyfelek körében népszerű, az egri gyár gyártási-technológiai lehetőségeit bemutató „testre szabott” gyárlátogatásoknak köszönhető.

www.aventics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek