Szerszámok teljes választéka a fogtechnikai iparnak

Különleges anyagok precíziós megmunkálása

2012. április 01., vasárnap, 10:31

Címkék:

A fogpótlás során ma már sokan választják az egészséges fog lecsiszolása és hagyományos híd kialakítása helyett a fogimplantátum beültetését. Ez a megoldás – ha szükséges – használható teljes fogazat kialakításánál is.

 


FogimplantátumA fogászati implantátumoknak ma már számos változata kapható, így különböző gyártmányú és árkategóriájú beültetések közül lehet választani. Alapvetően két fajta implantátumot gyártanak:

  • egyrészes implantátum, amelynél a csontban és az ínyben lévő, valamint a szájüregbe nyúló rész egységet alkot; ez a típus azonnal terhelhető implantátum
  • kétrészes implantátum, amelynél a csontban és az ínyben lévő, valamint a szájüregbe nyúló rész külön egységet alkot, és ezek csavarral egyesíthetők.
  •  

Kétszeres implantátum jellegzetességei

A gyártás, forgácsolás szempontjából a kétrészes implantátum elkészítése bonyolultabb feladat, viszont a megbízhatóságot és az élettartamot figyelembe véve sokkal kedvezőbb. Az ilyen típusú implantátum az alábbi egységekből épül fel.


Implantátumtest: tiszta titánból készülő műgyökér, amely menetesen csatlakozik az állkapocscsontba.


Gyógyulási csavar: lezárja az implantátum

testet a gyógyulás időszakára.

Ínyformázó csavar: a gyógyulási csavar eltávolítását követően helyezik az implantátumba. Segíti az íny-implantátum kapcsolat kialakulását, biztosítja a tökéletes ínytapadást.

Felépítménycsavar: a megfelelő ínytapadás kialakulását követően csatlakoztatjuk az ínyformázó csavarhoz. Feladata a készülő fogpótlás megtámasztása, elhorgonyzása.

Fogpótlás: maga a fogkorona.

Az implantátum-műgyökér gyártása során esztergálással elkészítik a külső palástot, majd utána a menetprofil kialakítása következik, amelyre rámarnak egy speciális önmetsző profilt. Ez a profil szükséges ahhoz, hogy fúrás után az állkapocscsontba lehessen hajtani a műgyökeret. A felette levő kúpos csaprész végzi a zárást, rögzítést. A belső profil kialakítása hasonló, de itt normál menetet használnak, és ehhez csatlakozik később a gyógyulási, majd az ínyformázó, és végül a felépítménycsavar. Belül általában marással egy belső kulcsnyílást is kialakítanak, ezzel csavarja az orvos a helyére az implantátumot.

 

1. ábra                                              2. ábra


(1. ábra)

Fix munkadarab megmunkálása spirálisan forgó szerszámmal, a munkadarab és a szerszám is forog

(2. ábra)

Megmunkálási példák a munkadarab és a szerszám egyaránt forgó esetére

 

Örvénylő menetmaró

Az implantátum-alkatrészek gyártásához a svájci Dixi Polytool S. A. óriási választékban kínál szerszámokat. Ezek között egyaránt megtalálhatók az eszterga-, a szármaró és a menetmaró szerszámok. Fejlesztéseiknek köszönhetően nem okoz problémát a króm-kobalt, a titánötvözetek vagy a PMMA, azaz polimetil metakrilát megmunkálása, de az egyik legmodernebb, a cirkóniumoxid fogpótlás elkészítése sem. A vállalat legújabb fejlesztései közé tartozik az örvénylő menetmaró. Ez a szerszám akkor lehet igazán ígéretes, ha a többi menetkészítési eljárás már nem alkalmazható a forgácsolt anyag tulajdonságai vagy a megmunkálás egyéb korlátai miatt. Bonyolult anyagokba, mint például titán, nimonic vagy inconel problémás lehet a menet készítése. Hagyományos egyenes vagy csavarthornyú menetmarókkal csak több fogásban lehetséges a megmunkálás, mivel az előtolást a menetemelkedés függvényében kell meghatározni. Ezért ezeknek a szerszámoknak az élettartama nagyon rövid az említett az anyagokban. Az örvénylő menetmaró esetén csak egy vagy két menetprofil van, maguk a forgácsolási paraméterek nem függenek a menet méretétől és emelkedésétől. Ezért, mint a táblázatban is látható, hogy az előtolás csak a megmunkált anyagtól függ, tehát az ideális paramétereket lehet használni.

A felhasználás és szerszámok változatai

A felhasználási terület szerint két alapesetet különböztetünk meg:

  • A munkadarab fix és a szerszám forgás közben spirális pályán mozog. A szerszám lefelé és felfelé is mozoghat spirálisan, ezt annak függvényében kell megválasztani, hogy ellenirányú vagy egyenirányú marásra van-e szükség. A marási irányt a megmunkált anyag határozza meg.
  • A munkadarab és a szerszám is forog, a szerszám lineárisan mozog a furatban. Ezzel a szerszámmal könnyen megvalósítható a belső menetek kialakítása szívós anyagban, esztergagépen.


A gyártó kétfajta szerszámot gyárt: az egyik az egyprofilos örvénylő menetmaró (Dixi1739) a kisebb méretű menetekhez, mint például az óragyártásban használt méretek. A nagyobb menetekhez a két profillal rendelkező marók állnak rendelkezésre (Dixi1730, 1731, 1735 és 1736), itt megtalálhatók az UNC menetekhez való szerszámok is. A Dixi Polytool e fejlesztéseivel nagyban növelte a belső menetek minőségét, és sikerült a belső átmérő és menetprofil között a sorját kiküszöbölni. Mindehhez természetesen megfelelő technológiai paraméterek és alkalmas szerszámgépek használata szükséges.


Kicska Zoltán

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek