Negyedszázad után

Új névvel vág neki a következő 25 évnek a győri gépgyártó.

2017. május 23., kedd, 18:52

Címkék: állás árbevétel célgépek gépgyártás győr Jankovits Engineering Jankovits Hidraulika Kft. mérnöki állás

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Jankovits Hidraulika Kft. nevet változtat, és 2017. június 1-től Jankovits Engineering Kft. néven folytatja tevékenységét. A névváltoztatás hátterében a mérnöki tudáson alapuló egyedi gépgyártás meghatározóvá válása áll. A Jankovits Engineering 2016-ban 1,533 Mrd forint árbevételt ért el, és 2020-ra 2,2 Mrd feletti forgalmat tervez. A dinamikus növekedés megvalósításához ebben az évben 700 millió forint értékű infrastruktúra-fejlesztő és kapacitás bővítő beruházást indít a vállalkozás a Győri Ipari Parkban lévő székhelyén.

Az 1992-ben Jankovits István által alapított családi vállalkozás kezdetben hidraulikus berendezések felújításával és alkatrész kereskedelemmel foglalkozott. 1997-ben a Győri Ipari Parkban felépített telephely alkalmassá tette a vállalkozást nagy volumenű feladatok teljesítésére. 2000-től a cég belépett az egyedi géptervezés és gyártás, illetve az automatizálás területére. A társaság azóta nagy járműipari vállalkozások első körös beszállítójává fejlődött, és partnerei révén kilépett a világpiacra is.  A vállalkozás stratégiai célja a hozzáadott értéken alapuló egyedi gépgyártás, és a 12 hidraulikus alkatrész gyártó világcég termékeinek forgalmazása. Ennek megfelelően a családi vállalkozás, melynek kettős ügyvezetésében immár dr. Jankovits Richárd, az alapító fia is részt vállal, a vállalkozás nevének megváltoztatásáról döntött. Az új, Jankovits Engineering név üzenet a partnerek számára – a cég felkészült a magyar ipar 4.0 kihívásaira.

A társaság 25 éves tevékenységét az árbevétel folyamatos növelése jellemezte. A cég 2016 évben 1 533 Mrd forint árbevételt ért el, 2020-ra a tervek szerint meghaladja a 2,2 Mrd forintot. „Az árbevétel mintegy egyharmada származik a kereskedelmi tevékenységből, a nagyobbik részt tehát már a gépgyártás teszi ki. A növekedési tervekben azonban mindkét üzletág szerepet kap. Annyi elmondható, hogy jelenleg a kereskedelem növekszik dinamikusabban, de nehéz feladat az üzletág fejlesztése, mert a munkatársak szívesebben választják a gyártáshoz tartozó területeket, mint az értékesítést” jelentette ki ezzel kapcsolatban dr. Jankovits Richárd.

A jelenleg 60 munkatársat – meghatározóan mérnököket foglalkoztató vállalkozás az elmúlt 10 évben összesen 703 millió forint értékben hajtott végre beruházásokat. A Jankovits Engineering Kft. stratégiai terveinek megvalósításához ebben az évben 700 millió forint értékű infrastruktúra és kapacitásbővítő beruházást indít, melyet két éven belül valósít meg. A távlati tervekben további hasonló volumenű bővítéseket tervez a vállalkozás.

A Jankovits Engineering a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében kiemelten kezeli az oktatási intézményekkel kiépült kapcsolatait. A győri általános iskolások rendszeres látogatói a gyárnak, a helyi műszaki szakközépiskolák tanulói gyakorlati képzésen vehetnek részt. A vállalkozás 1996 óta tagja a Széchenyi István Egyetem gyakorlatorientált mérnökképzésre létrejött Practing programjának. Az elmúlt években bekapcsolódott a Budapesti Műszaki Egyetem és Miskolci Egyetem oktatási programjába is. A humán erőforrás megtartására versenyképes fizetést biztosít munkatársainak a cég, amely egy átlagbérből és kiemelten magas béren kívüli juttatásokból áll össze. A stratégiai célok eléréshez a következő évben további 15 mérnök felvételét tervezi a Jankovits Engineering Kft.

“A cégnél jellemzően kicsi a fluktuáció, de foglalkoznunk kell a témával, hiszen a szakembereik jól képzettek és kapnak ajánlatokat a piacról. Az elmúlt években nálunk is komolyabb béremelést valósítottunk meg – ismertette dr. Jankovits Richárd. – Kiemelt fontosságot tulajdonítunk a felsőoktatási intézményekkel, hogy az egyedi gyártás iránt érdeklődő hallgatók felső 10%-át tudjuk a cégünkhöz csábítani. Jó esélyünk van erre, hiszen – tapasztalataim szerint – a magyar hallgatók érdeklődéséhez közelebb áll a célgépek létrehozása, mint a tömeggyártás. Az elkövetkező 5 évben valószínűleg elérjük azt a 100-120 fős létszámot, amivel egy egyedi gépeket gyártó vállalkozás még áttekinthető és működtethető. Amilyen gyorsan változnak az ipari követelmények, nekünk is folyamatosan alkalmazkodnunk és változnunk kell majd.

A képzett munkaerő hiánya a nálunk megrendelt gépeken és rendszereken is visszatükröződik: a megrendelők minden olyan megoldást szívesen vesznek, amivel a szükséges operátorok száma csökkenthető. Hódítanak a robotos alkalmazások és a kamerarendszerek – ez a tendencia még évekig meghatározza majd az egyedi gépgyártást.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek