Kábel a rengetegben

Nyílt Napokkal ünnepelte 25. születésnapját a Thonauer Kft.

2015. október 26., hétfő, 06:00

Címkék: KABATEC kábelcsupaszítás kábeltechnológia Komax nyílt nap Thonauer

Huszonöt év. Ezzel a címmel írt programcikket Móricz Zsigmond a Nyugat 1932-es első lapszámában. A 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja hosszú visszaemlékezést vetett papírra, és a negyedszázad alatt tapasztalt változások sem kerülték el figyelmét. Csaknem egy évszázad repült el a fejünk felett, és napjainkban a rendszerváltás dátuma számos alkalmat szolgáltat a huszonötödik születésnapok ünneplésére.

A családi tulajdonban lévő osztrák „minimultit” akár a több lábon járás és az alkalmazkodóképesség mintapéldájaként is említhetnénk. Az autóipari elektronika gyártásautomatizálására specializálódott alaptevékenységet Magyarországon a megújuló energia üzletág és a célgépépítés is színesíti. A TH 25 Nyílt Napok nem titkolt célja közé tartozott, hogy a látogatókat a kábelfeldolgozáson kívüli technológiákkal is megismertesse.

A Nyílt Napok négy napja alatt a vevők és a beszállítók képviseletében mintegy 90-100 meghívott látogatott el a budakeszi cégközpontba. A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényt az eredetinél tervezettnél egy nappal meg is hosszabbították, ami lehetőséget adott a vevőkkel történő személyre szabott eszmecserére és a kiállított gép működés közben történő bemutatására.

A Nyílt Napok során működés közben is bemutatott gépek:

 • Komax Kappa 331 forgófejes vezeték vágócsupaszító automata
 • bt 712 asztali krimpelő prés, programozható csupaszító egységgel
 • Mecalbi STCS-LC konvejoros hőzsugorító gép
 • MacGregor ellenállás-hegesztő berendezés
 • Mäder karos és pneumatikus prések
 • Giebler ROBO-DOS kétkomponensű adagológép
 • Komax Cosmic 927R vezetékcsupaszító- és sodrógép
 • Zoller+Fröhlich AI01 elektromos vezetékcsupaszító gép
 • Komax Cosmic 32M vezetékcsupaszító gép
 • Mecal TT asztali prés Evolution miniapplikátorral
 • Komax Kappa 350 automata kábelfeldolgozó sor
 • Komax Kappa 322 külső köpeny és belső erek megmunkálása
 • Komax Kappa 310 automata feldolgozósor, kis keresztmetszetű vezetékek számára
 • Komax Cosmic 42R és 48R csupaszítógépek koaxális és semiflex kábelekhez
 • Werner Wirth TM2500 Hotmelt fröccsöntő gép
 • WDT UP14 Pneumatikus krimpelőgép
 • Napelem és felületfűtő panel az Energia üzletág termékei közül

A szokásos napi program a vállalat jelenlegi termékeinek, tevékenységének és szolgáltatásainak ismertetésével és a munkatársak személyes bemutatásával kezdődött. Ezt követően a látogatók kisebb csoportokban működés közben is megtekinthették a kiállított gépeket és a cég munkatársaival egyeztethették, hogy azok hogyan illeszthetők be a saját munka- és gyártási folyamataikba.

A vevők mellett a cég beszállítói (KABATEC, Spectrum Tech, MacGregor, EKS és Komax), valamint a Thonauer cégcsoport tulajdonosai és a romániai, illetve szlovák leányvállalat vezetői is képviseltették magukat a Nyílt Napokon.

Látogatói vélemények

Ferencz Csaba, műszaki koordinátor, CabTec Szekszárd Kft.

„Húsz éve állok kapcsolatban a Thonauer Kft.-vel, és minden egyes rendezvényükre igyekszem ellátogatni. A productronica kiállításon a Komax munkatársaival is rendszeresen találkozok, ezért nem technológiai újdonságok megismerése céljából mentem el a Nyílt Napokra, hanem a személyes kapcsolattartás fontossága végett. Októberben tervezzük a következő évi büdzsét, ezért az előrelátható projekteket és beszerzéseket is egyeztettük. Az asztali gépeink korszerűsítése még csak részben történt meg, így ezen a területen várhatóak további beszerzések.”

Rigó Zoltánné, csatlakozó- és kábelgyártás-részlegvezető, AMB Components Hungary Bt.

„Az anyacégünk is Komax gépeket használ, innen ered tehát a kapcsolat. Jelenleg két Komax Kappa gépet, egy kábeltekercselő gépet, illetve Komax nyomtatókat használunk. Az új projektek során behozott kábelsorokat szeretnénk bővíteni. Az általános érdeklődésen felül tehát a folyamatban lévő beszerzéseink kapcsán is szerettünk volna tájékozódni. Személy szerint a nagy kiállítások helyett a kisebb, családias hangulatú céges bemutatókat kedvelem. Szerelünk egy olyan hőlégfúvásos terméket, amihez a Nyílt Napok során gépi technológiát is megismerhettünk, ami adott esetben kiválthatja az eddig alkalmazott kézi megmunkálást.”

Steinbach Gábor, ipari mérnök, IMS Connector Systems Kft.

„Rendszeresen járunk hasonló rendezvényekre bel- és külföldön egyaránt. Az IMS-nél néhány évvel ezelőtt komoly automatizálási projektek indultak el, amihez nagy segítséget nyújthat például a Hannoveri Vásár meglátogatása. Nagyon szimpatikus volt a Thonauer Kft. rendezvénye is, ez jóval kevésbé fárasztó megoldás és lehetőség van a cég életének alaposabb megismerésére. A Nyílt Napok előtt vettünk át a vállalattól egy célgépet, egy másik átvételét már beütemeztük és a harmadik megrendelése sem sokat várat majd magára. A háromból kettő teljesen egyedi gép, a harmadik pedig egy korábban vásárolt Giebler adagológép mozgatható asztallal és vákuumkamrával kiegészített változata lesz.”

Tömpe László, folyamatmérnök, Continental Automotive Hungary Kft.

„Évente egy-két alkalommal veszek részt hasonló rendezvényeken. A Thonauer Kft. több gépet szállított már nekünk és néhány meglévő gép szervizelését is ők végzik. Nagy híve vagyok a személyes kapcsolattartásnak és több olyan berendezés is van a termékportfólióban, ami – önállóan, vagy részegységként – a termelésünkbe integrálható. Most egy KABATEC bandázsológép keltette fel az érdeklődésünket, amihez kapcsolódóan a gyártó további fejlesztéseket ígért. Túlnyomórészt Komax gépeket és KABATEC gépeket használunk, de már egyedi gépet is rendeltünk a cégtől. A rendezvényen kifejezetten jó volt a hangulat és figyeltek arra is, hogy ne legyen túlzsúfolt a rendelkezésre álló terület.”

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek