Intelligens megfogók a királynék városából

Együttműködési megállapodást kötött a Transmoduls Kft. és a Zimmer Group

2016. szeptember 16., péntek, 06:00

Címkék: célgépek gépgyártás intelligens gyártás megfogó Transmoduls Kft. Zimmer Group

A megfogórendszerek hagyományosan a robotok legváltozatosabb perifériái közé tartoztak, de az ipar 4.0 koncepció által felvázolt adaptív, intelligens megfogástechnika stratégiai területté emelte a szektort. A még mindig réspiacnak számító intelligens megfogástechnika a nem túl távoli jövőben a versenyképesség záloga lehet. Az adaptív megfogók egyik vezető nemzetközi gyártója hazai képviselettel gyarapodott. A képviselet létrehozásának körülményeiről Maár Márton András, a Transmoduls Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Miért vállal fel egy célgépgyártó vállalkozás képviseleti tevékenységet?

Maár Márton András: Régóta ismerjük és használjuk a Zimmer Group által gyártott megfogókat. Először a 2015-ös milánói EMO kiállításon vettük fel egymással a kapcsolatot és kezdtük el a közös munkát, amelynek eredményeként az idei AUTOMATICA kiállításon jutottunk el a képviselet felvállalásához. A Zimmer menedzsmentjének olyan partnerre volt szüksége, amely nemcsak kereskedelmi képviseletként működik (nem pusztán adja-veszi a termékeket), hanem ismeri a technológiákat, és kellő műszaki támogatást képes nyújtani az ügyfeleknek. A megfogástechnika potenciális végfelhasználóinak körében meglehetősen jó pozíciókkal rendelkezünk. Mivel a Zimmer fejlesztési oldalon is erős, emiatt számunkra szakmai megfontolásból is hasznos az a fajta támogatás, amellyel képesek vagyunk a speciális feladatok megoldására is.

Az egyedi megoldások kidolgozásában találkozik a két cégfilozófia, hiszen az esetek nagy részében nem kizárólagosan a specifikáció szerinti gépek megépítésével bíznak meg bennünket, hanem számítanak a szakmai tapasztalatainkra és ötleteinkre a feladatok megoldásában is. A speciális megoldások megvalósításában nagy segítség egy hasonlóképpen gondolkozó partner. A Zimmer többek között saját megfogástechnikát is fejleszt, ami nagyon fontos szerepet játszik az általunk tervezett és épített berendezésekben. Erősödhetünk a vevőkiszolgálásban, és teljesebb portfóliót nyújthatunk akkor is, ha meglévő rendszereket kell módosítani, esetleg kiváltani.

Az innovatív gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy közös stratégiai célokat is megfogalmazzunk, ilyen például az adaptív megfogók fejlesztése. A kollaboratív robotok alkalmazásával már Magyarországon is egyre nagyobb mértékben próbálják kiváltani az élőmunkát, de nem alakultak még ki a terület szabványai és sztenderdjei. A rendszerek jellemzően csak odáig rendelkeznek biztonságtechnikai minősítéssel, amíg csak magáról a robotról beszélünk, de minden periféria, amit szükségképpen a robothoz csatlakoztatunk, annullálhatja ezt a minősítést. A perifériáknak is saját biztonságtechnikai besorolással kell rendelkezniük, és ezen a téren a Zimmer az egyik technológiai éllovas. Intelligens rendszereket fejleszt, amelyek teljes mértékben együttműködővé teszik a robotokat. Ezzel egy olyan piaci szegmenst célzott meg, amelyben a Transmoduls Kft. is érintett.

Az adaptív megfogástechnika ismerete és használata a gépépítők felé is elvárás lett?

Azt látjuk, hogy egyre több cégnél tesztelik ezek alkalmazhatóságát. A biztonsági előírások miatt jelenleg még sok helyen érdekes öszvérmegoldások születnek, például kollaboratív robotokat szinte hagyományos biztonságtechnikával helyeznek üzembe, mert a hagyományos perifériák még nem alkalmasak ezekhez a kollaboratív rendszerekhez. Vélhetően piaci előnyt is tudunk majd azzal szerezni, hogy intelligens megfogástechnika is szerepel majd a kompetenciáink között, hiszen így csak korlátozott mértékben kell majd alkalmaznunk a hagyományos biztonságtechnikai elemeket.

Mekkora a hazai megfogástechnikai piac, és azon belül milyen piaci részesedéssel bír a Zimmer Group?

A teljes volumenre nehéz becslést adni, mert sokan vannak a piacon. A Zimmer a versenytársai számára is gyárt, de ez kereskedelmileg nem érint minket. A közvetlen eladás mind ez idáig meglehetősen csekély volt, hiszen nem folyt aktív piacépítés. A hazai piaci részesedés 2 és 5 százalék között van, ami 100–200 ezer euró éves forgalmat jelentett, vagyis komoly piacfejlesztés előtt állunk, amit – ismét hangsúlyozom – elsősorban nem kereskedőként, hanem szakmai partnerként kívánunk elérni. Az első évre azt a célt tűztük ki, hogy a magyarországi piacon bevezessük a termékcsoportot, és megértessük az ügyfelekkel, hogy műszaki tudásra építve tudunk megoldásokat szállítani. A forgalom rövid távon történő megduplázása nem rengetné meg a piacot, de dinamikus fejlődést jelentene. Vannak megfogalmazott célok a piaci részesedés 3-5 éven belüli 10% fölé történő emeléséről, de ehhez még nagyon sok munka szükséges.

A gyorsan forgó termékekből mindenképpen raktárkészletet hozunk majd létre, de ehhez először kimutatásokat kell készítenünk a várható fogyásokról. A múltbeli adatok nem feltétlenül szignifikánsak, mert jellemzően a Zimmer német ügyfeleinek magyarországi gyártóüzeméhez kapcsolódnak, amelyek egy-egy adott alkalmazás számára relevánsak. Meg kell vizsgálnunk a potenciális vevőkör szokásait és elvárásait.

Hogyan fogadta a piac a képviselet megnyitásának hírét?

Általános érvényű véleményt még nem ismerünk, hiszen az együttműködés nagyon új keletű. Speciális területről beszélünk, ami érint ugyan néhány versenytársat, de jellemzően minden cégnek megvan a saját erőssége. Azt gondolom, hogy a partnerség híre sehol sem okoz álmatlan éjszakákat. Komoly piaci potenciált jelentünk minden komponensgyártó számára, és a megfogástechnika mellett számos más területen működünk együtt velük. Biztos vagyok abban, hogy meglévő jó kapcsolataink nem fognak sérülni a jövőben sem. Egy olyan speciális területről beszélünk, amit a mi műszaki kompetenciánkkal ötvözve értékként tudunk továbbadni saját ügyfeleinknek. Nem szeretnénk olyan kereskedelmi szervezetet kialakítani és akkora portfóliót felépíteni, amivel igazi versenytársává válnánk jelenlegi beszállítóinknak.

Felvállalnátok más képviseleti feladatot is?

Vannak egyeztetések más speciális műszaki termékcsoportokról is, amelyek szintén réspiacoknak számítanak. Továbbra sem erőltetjük az egy-egy gyártó termékei felé történő elköteleződést. Vevőközpontú cég vagyunk, tehát vannak preferált gyártóink – például hivatalos ABB-integrátornak számítunk –, de ha a vevő más terméket választ, ugyanolyan biztonsággal építjük be azt is.

Molnár László


Herendi Patrik projektmérnök: Feladatom elsősorban a Zimmer-termékek magyarországi értékesítési csatornáinak kiépítése. Bár még nagyon az út elején járunk, már több konkrét ajánlatkérés, sőt megrendelés is érkezett hozzánk, jellemzően azért, mert a szerződés aláírásával a Zimmer Group hivatalos képviseletként tüntetett fel minket. Még Szerbiából is kaptunk megkereséseket, ami a későbbi terjeszkedés lehetőségét hordozza magában. Területileg csak úgy vagyunk lekorlátozva, hogy ahol létezik hivatalos képviselet, ott nem értékesíthetünk.

Transmoduls Kft.

8200 Veszprém, Lahner Gy. u. 12–16.

+36 88 577 999

office@transmoduls.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek